Vrijwilligers

Mijn gebied: Bos van Aa-Kollinten

16 juni 2023

Het Bos van Aa is een echte kom in de vallei van de Laarbeek. Die kom loopt regelmatig onder water, waardoor het Kollintenbos vaak natte voeten heeft. Op sommige plekken komt het grondwater in de winter bovengronds, daar profiteren verschillende planten en dieren van. In het warmere seizoen zijn bijvoorbeeld meer dan twintig libellensoorten aanwezig en de lijst met planten en vogels blijft maar uitbreiden. Logisch ook, met zo’n verscheidenheid aan biotopen. Droge tot vochtige graslanden en bospercelen, een zeggenmoeras en een goed uitgebouwd poelenstelsel bieden een ideaal onderdak aan soorten als waterviolier, echte koekoeksbloem, houtsnip, wespendief en ijsvogel. / Uit Natuur.blad Zomer 2023

Vrijwilligers

Algemene vergadering Natuuracademie en boeklancering 'Vol van natuur'- 25 maart 2023

02 februari 2023

We verwelkomen je graag op zaterdag 25 maart in Antwerpen voor de algemene vergadering van Natuuracademie. In de voormiddag vergaderen we, in de namiddag kan je blijven voor de boeklancering (twee vliegen in één klap!).

Vrijwilligers

Organiseer je soms activiteiten voor of met meertalige groepen?

02 juni 2021

Zet jij je ook in voor natuur voor iedereen? Organiseer je soms activiteiten voor of met meertalige groepen? Of heb je nog geen ervaring maar interesseert dit thema je en wil je meer te weten komen?

Vrijwilligers

Nieuwe tarieven voor deelnemers bij Natuurpunt CVN - info voor vrijwilligers

01 januari 2021

Vanaf 2021 werken we met twee nieuwe tarieven: een steuntarief en een sociaal tarief. Wie het steuntarief betaalt, zorgt er met een paar extra euro's dat iemand die het financieel minder breed heeft aan een verminderd tarief (het sociaal tarief) kan deelnemen. Een mooi gebaar om leren over natuur voor iedereen toegankelijk te maken!

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: het beheerteam Breeven

10 september 2019

Diep in de Antwerpse Kempen, in de vallei van de kleine Nete ligt het natuurgebied Breeven. Weilanden omringd met dreven en moerassen worden er afgewisseld met droge zanderige bossen en heide. Begin dit jaar ronde Natuurpunt Geel-Meerhout een grote aankoop af waarbij het gebied in één keer groeide van 20 tot 90 ha. Tot dan had dit gebied geen eigen beheerteam. Dat moest nu anders besefte Marc Verachtert en hij vatte meteen de koe bij de horens.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Martine De Bruycker

12 juni 2019

Martine De Bruycker heeft al lang een passie voor natuur. Ze was ooit lid van de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie, de voorloper van de JNM. Tot haar twintigste. En dan kwamen achtereenvolgens de studies, de partner en de kinderen. Toen die laatsten zo’n tien jaar geleden het huis uit waren, werd Martine vrijwilliger bij Natuurpunt Gent. Ze draaide eerst mee in de cafetaria van bezoekerscentrum De Bourgoyen. Het Gentse bestuur was echter op zoek naar een nieuwe penningmeester.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Martine Wauters

19 maart 2019

Ik ben Martine Wauters, bestuurslid bij Natuurpunt Brussel en contactpersoon voor de gierzwaluwenwerkgroep voor het Brussels Gewest.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: John Van Gompel

22 januari 2019

Sinds sinds jonge leeftijd is John gepassioneerd door de natuur en onaflatend bezig met natuurbescherming in de kustpolderstreek.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Marleen Van Puyvelde, natuurcoach en Bosbieke

14 december 2018

Marleen is overtuigd van de inspirerende en helende werking van de natuur. Als Natuurcoach wil ze de verbinding tussen mens en natuur weer herstellen. Als 'Bosbieke' ontfermt ze zich met een enthousiaste groep vrijwilligers over promotie, kinderactiviteiten en culinaire experimenten van de afdeling Oude Spoorweg.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Koen Putzeys

16 november 2018

Helemaal nieuw zijn bij Natuurpunt en toch een meer dan geslaagde Natuurpunt Uitdaging organiseren waarbij meer dan 15 nieuwe vrijwilligers mee op de kar sprongen. Lees hier hoe Koen dit voor elkaar kreeg.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Anton Christiaens

19 september 2018

Anton is bestuurslid bij Natuurpunt Gent, trekt de werkgroep vrijwilligersrekrutering en houdt zich bezig met beleid en boerennatuur. Hij werkt bij Voorland, een stedenbouwkundig planningsbureau in Gent met o.a. open ruimte als expertise. De andere dagen zijn gevuld met Natuurpunt Gent, buurthuis Trafiek vzw, voetbal en De Gevelbank. Zij maken opplooibare gevelbanken waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat bevordert de gezelligheid aka ‘sociale cohesie’ in de buurt.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Hans Vankerckhoven

18 juli 2018

Ik ben Hans, 41 jaar en actief bij Natuurpunt Mechels Rivierengebied. Geboren en getogen in Bonheiden groeide ik op tussen het groen. Na een tijd in Leuven te hebben gewoond tijdens en na mijn studies, verhuisde ik een 10-tal jaar geleden terug naar Mechelen. En ik werd overdonderd door de evolutie die de natuur hier had doorgemaakt en het project van Natuurpunt in de Beneden-Dijlevallei. Nu ben ik al meer dan 7 jaar trekker en organisator van verschillende grote activiteiten binnen de afdeling.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Sofie Butaye

15 juni 2018

Ik ben Sofie Butaye, 40 jaar en moeder van twee kindjes van 6 en 4,5 jaar oud. Ik ben een boerendochter. Voeling met de natuur kreeg ik met de paplepel mee. 18 jaar geleden solliciteerde ik voor een stageplaats op het toenmalig provinciaal secretariaat van Natuurpunt in het Blankaartkasteel in Diksmuide.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Luc Van den Bergh

22 mei 2018

Ik ben Luc Van den Bergh, 64 jaar oud. Ik ben vooral actief als contactpersoon voor een aantal gebieden in de buurt van het bezoekerscentrum van het Grote Netewoud. De laatste jaren zet ik me samen met vele anderen ook actief in om dat bezoekerscentrum mee uit te bouwen.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Ruben Meert

17 april 2018

Ik ben Ruben Meert. Ik ben 41 jaar en woon met mijn gezin in Lebbeke. Al van kindsbeen af ben ik gefascineerd door natuur. Terwijl ik aanvankelijk een all-round natuurliefhebber was, die ging vogels kijken en meehelpen met beheerwerken, gaat mijn aandacht de laatste jaren vooral uit naar insecten.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Faik Cangaj

14 maart 2018

Ik ben Faik Cangaj. Ik ben 63 jaar en afkomstig van Albanië. Ik woon 19 jaar in België, eerst in de Kempen. Toen de kinderen naar de hogeschool gingen verhuisden we naar Gent. Enige tijd geleden werd ik werkloos en afgelopen zomer kwam ik te weten dat ik als vrijwilliger aan de slag kon bij Natuurpunt Gent, onder andere in de Bourgoyen. Ik hou ervan om de handen uit de mouwen te steken en lever graag degelijk werk af. En ik vind de Bourgoyen heel mooi. Al die vogels!

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Pieter Geens

13 november 2017

Pieter, 39 jaar oud, is vader van 3 dochters en woont in Booischot, deelgemeente van Heist-op-den-Berg. Beroepsmatig is hij jurist en docent. In Zijn vrije tijd maakt hij muziek met de groep pIE p.KLEIN. Ook wandelen langs oude spoorlijnen en trektochten zijn zijn ding. Tussendoor speelt hij ook al eens spelletjes in een gezelschapspelenclub.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Eric Malfait

08 september 2017

Eric fotografeert alles wat hij boeiend vindt in en rond natuur. Insecten, planten, mensen die – net als hijzelf – genieten van het ‘buiten zijn’. Natuur fotograferen betekent dat je veel buiten bent, dat je observeert. Op zoek naar interessante onderwerpen en vooral ‘mooi licht’. Dit was de lokale Natuurpunters niet ontgaan en ze nodigden Eric uit om mee te denken rond de bescherming van De Koeheide. Erics favoriete fotostek vlakbij zijn thuis in Bertem.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Brigitte Van Passel

14 juni 2017

Brigitte Van Passel verkent de boomgaard van Natuurhuis Panneweel, de vaste stek van Natuurpunt Waasland Noord. Brigitte leeft voor de natuur: zit ze niet in het Panneweel of in het veld libellen te inventariseren of graslandjes te maaien dan is ze aan het knutselen voor de natuur. Bovendien: iedere dinsdag kan je ze ontmoeten op het secretariaat in Mechelen. Daar helpt ze als vrijwilliger bij het ontwerpen van de infoborden voor onze natuurgebieden.

Vrijwilligers

Portret van een Natuurpunter: Bart Hoelbeek

12 april 2017

Bart Hoelbeek beheert samen met zijn medevrijwilligers twee natuurgebieden: Oude Weerd (30ha) en Biesweerd (9ha). Beide gebieden zijn voormalige grindgroeves in de gemeente Lanaken. In de Oude Weerd maaien ze de wandelpaden, snoeien ze uitgegroeide struiken en ruimen zwerfvuil op. De wandelroutes van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland lopen door het gebied. Die onderhouden ze ook. Zo liggen alle paden er weer uitnodigend bij. Een klus die conservator Louis graag ter harte neemt. In de Biesweerd zijn geen wandelroutes uitgestippeld, maar het kleine gebied is wel toegankelijk via de klaphekjes. Ideaal om in de lente het ontluikende leven in de poel te bestuderen.

Pagina's

TOP