Verenigingsnieuws

Waarom sloot Natuurpunt Waasland een samenwerkingsakkoord met Lantis in 2020

03 februari 2023

In de week 23-27 januari 2023 was er heel wat persaandacht nadat vier actiegroepen Climaxi, Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek (ALR), Red onze kleiputten en Burgerplatform Onze Mobiliteit naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) stapten tegen de milieuvoorwaarden voor het bouwen van de Scheldetunnel voor de Oosterweelverbinding.

Verenigingsnieuws

‘Natuur voor iedereen’ inspiratiedag Diversiteit en Inclusie binnen Natuurpunt

28 januari 2023

Natuurpunt wil een vereniging zijn waar mensen in al hun diversiteit zich thuis voelen, gezien en gehoord worden. Op 11 maart brengen we vrijwilligers en personeel van Natuurpunt samen voor uitwisseling rond diversiteit en inclusie.

Verenigingsnieuws

Cursus Plattelandsgids in Zemst start op 4 maart

27 januari 2023

Welke teelten zijn typisch voor de streek rond Zemst? Wat is een lokale voedselstrategie? Welke vogels hebben hun habitat op en rond de boerderij? Wat is het verschil tussen duurzame, natuurinclusieve en agro-ecologische landbouw? Op 4 maart start deze interessante cursus in Zemst.

Verenigingsnieuws

Op 25 maart wordt ons prachtige boek "Vol van natuur" voorgesteld

25 januari 2023

Dit gloednieuwe handboek voor natuurgidsen en natuurliefhebbers gunt je een blik achter de coulissen van de wondere wereld van de natuur en geeft je inzicht in de onderlinge verbanden van duizenden levensvormen die zo van elkaar verschillen dat ze wel een wriemelende mozaïek lijken.

Verenigingsnieuws

Opleiding Natuurgids start in januari en februari!

19 januari 2023

Binnenkort start de opleiding Natuurgids op 5 verschillende locaties in Vlaanderen. Er zijn nog plaatsen vrij voor volgende cursussen: - Cursus Natuurgids Koksijde start op 21 januari - Cursus Natuurgids Bokrijk (Genk) start op 4 februari - Cursus Natuurgids Groene Vallei (Erps-Kwerps) start op 15 februari

Verenigingsnieuws

Natuurpunt en DP World werken samen aan meer natuur in de Antwerpse Haven.

06 januari 2023

In Antwerpen gaat DP World een nieuwe 2-jarige samenwerking met Natuurpunt aan om waterrijke natuurgebieden te ondersteunen. De terminaluitbater doneert gespreid over 2 jaar 24.000 euro ten voordele van het onderhoud van slik- en schorregebieden in de buurt van de Antwerp Gateway terminal.

Verenigingsnieuws

Ayoub Sadik - Neem me mee (Slam de Natuur @ Mechels Broek)

22 december 2022

Omringd door prachtige, weidse, natte natuur voelt Ayoub grenzeloze kracht, maar hij merkt ook een illusionair dilemma, tussen stad en natuur, duurzaamheid en rondkomen… Met Slam de Natuur matcht Natuuracademie slampoëten met natuurgidsen rond hun favoriete natuurthema, de resultaten die daaruit voortvloeien en meer info over het project vind je op www.slamdenatuur.be Volg heel het project via de facebookpagina en onze sociale media #slamdenatuur

Verenigingsnieuws

Onze Natuur, De Film geeft deel van de opbrengst terug aan de natuur

22 december 2022

Onze Natuur, De Film, de Belgische natuurdocumentaire van productiehuis Hotel Hungaria, heeft sinds de release op 21 september een bijzonder mooi parcours afgelegd. Méér dan 250.000 kijkers kwamen de film al op het grote scherm of tijdens één van de 13 uitverkochte liveconcerten ontdekken, en dat is niet zonder gevolg voor onze natuur. Per verkocht bioscoopticket van Onze Natuur, De Film bij Kinepolis ging er 1 euro integraal terug naar de natuur, wat een mooi totaalbedrag van € 83.246* heeft opgeleverd.

Verenigingsnieuws

Winteraanbod

15 december 2022

De winter is het ideale seizoen om inwaarts te keren en te reflecteren over het voorbije jaar. Welke bijzondere waarnemingen blijven je bij? Welke natuurgebieden hebben een indruk op je nagelaten? Maar we kijken ook graag vooruit: in welk natuurthema wil je je het komende jaar verdiepen? Wij helpen je met ons cursusaanbod graag verder! 

Verenigingsnieuws

Waterproducent Gerolsteiner en Natuurpunt beschermen de laatste grutto's in de Leiemeersen

09 december 2022

Het natuurgebied Leiemeersen van Deinze maakt deel uit van het natuurpark Levende Leie, een lint van aaneengesloten natuurgebieden tussen Gent en Deinze. Natuurpunt heeft er de afgelopen jaren heel wat eeuwenoude hooilanden aangekocht. In dit gebied komt de zeldzame Grutto nog tot broeden. Deze weidevogel houdt van natte bodems om zijn voedsel in te zoeken. En daar knelt nu net het schoentje. Door drainage van omliggende percelen en de effecten van de klimaatverandering zijn de hooilanden steeds droger. Hierdoor heeft de Grutto minder geschikt biotoop. Waterproducent Gerolsteiner en Natuurpunt bundelen nu hun krachten. Samen zullen we percelen trachten te verwerven en te vernatten. Dat zal gebeuren door de installatie van waterpompen die water over de hooilanden zullen laten lopen. Deze zullen op zonne-energie werken en permanent water uit de Leie in de hooilanden laten stromen. Zo maken we samen werk van natte natuur in de Leiemeersen rond Deinze.

Verenigingsnieuws

Innovatiefonds 2022: knappe lokale initiatieven krijgen een boost

07 december 2022

Het innovatiefonds stimuleert initiatieven voor vernieuwing en verdieping, uitgaande van de basis, en geeft hen een duwtje in de rug.

Verenigingsnieuws

Jazzy Bench - Nachtvlinder (Slam de Natuur @ Fort van Walem)

06 december 2022

Jazzy Bench heeft een passie voor vlinders… en voor de nacht. Die combinatie uit zich in deze donkere poëzie, maar ‘wat de rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder’!

Verenigingsnieuws

“Wie het land in harmonie laat verkeren met de natuur, heeft mijn diep respect.”

02 december 2022

Aangespoord door het pientere devies van zijn vrouw, schenkt Willy Depickere 2 hectare natuurlijk hooiland aan Natuurpunt. Een bewonderenswaardig gebaar dat bij de ex-bankier en natuurgenieter voor gemoedsrust zorgt.

Verenigingsnieuws

Vogel-lesgever Koen geeft fakkel door

01 december 2022

Iedereen die ooit ergens een vogelcursus heeft gevolgd in Vlaanderen, kent waarschijnlijk deze BV (Bekende Vogelaar), Koen Leysen. Eind dit jaar gaat hij met verdiend pensioen. Duizenden mensen heeft hij decennialang weten boeien met zijn typische warme en humoristische stijl tijdens evenveel avond- en weekenduren. Dit najaar namen nog 750 mensen deel aan de nieuwe online roofvogelcursus, waar ze Koen aan het werk zagen. Hij blikt dus tevreden terug op een mooie carrière, én geeft vol vertrouwen de fakkel door aan de volgende generatie.

Verenigingsnieuws

Waternatuur in een veranderend klimaat

14 november 2022

Wil je te weten komen waarom water en natte natuur zo belangrijk zijn in tijden van klimaatverandering? Vanop unieke locaties in Vlaanderen vertellen 6 experten hoe het o.a. zit met ons grond- en drinkwater, hoeveel natte natuur er was en is in Vlaanderen, en hoe je zelf een spons kan maken van je tuin. Interesse? Schrijf je dan snel in voor de online Sponscursus van Natuuracademie (start vanaf 16 januari 2023), i.s.m. Join for Water en de Milieuboot.

Verenigingsnieuws

Vogels in de winter

14 november 2022

Alhoewel er in de winter minder verschillende soorten vogels in onze tuinen verblijven, is het toch een mooie periode om ze te bekijken. Met tuininrichting tips en voedertips nemen we jullie graag mee op sleeptouw door de winterse vogelwereld. Wil je er alles over te weten komen? Schrijf je snel in voor een cursus deze winter.

Verenigingsnieuws

Cursus Natuurgids

14 november 2022

Ben je gefascineerd door de natuur? Wil je weten wat er allemaal rondom je groeit en bloeit? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden! Neem zeker eens een kijkje in ons aanbod.

Verenigingsnieuws

BONHEUR - I am a kestrel (Slam de natuur @ Den Battelaer)

14 november 2022

Jonge Mechelse woordartiest BONHEUR beeldt zich in dat ze een torenvalk is. Hoe zou die de wereld zien, eenzaam biddend in de lucht?

Verenigingsnieuws

Opennatuurdag voor landbouwers - 24 juni 2023

10 november 2022

Veel landbouwers kennen de natuurgebieden niet waarnaast ze leven en werken. En onbekend is onbemind. Daarom organiseert Natuurpunt op zaterdag 24 juni een opennatuurdag voor landbouwers in NP natuurgebieden. Zo kunnen landbouwers de natuur en natuurbeschermers beter leren kennen, en bouwen we aan wederzijds begrip en respect. Wil je meedoen? Contacteer sanne.govaert@natuurpunt.be

Verenigingsnieuws

Lieven De Schamphelaere neemt belangrijke rol op bij Birdlife

02 november 2022

In september 2022 werd Lieven De Schamphelaere verkozen tot voorzitter van het Europa Centraal-Azië Comité van Birdlife en trad hij toe tot de globale raad van bestuur van Birdlife. We spraken met de erevoorzitter van Natuurpunt over zijn nieuwe functie en over de rol van Birdlife als een van de grootste natuurbeschermingsorganisaties ter wereld.

Pagina's

TOP