Verenigingsnieuws

Nieuw! Online cursus: Paddenstoelen voor Natuurontdekkers

21 september 2023

Van bos tot wei en zelfs tussen het grind, overal kan je fraaie zwammen aantreffen als je goed genoeg kijkt. Vooral in de herfst, de natste periode van het jaar, springen ze uit de grond. Wil je aan de slag om paddenstoelen te leren herkennen? Op eigen tempo neem je de verschillende video's door en legt Roosmarijn met veel expertise uit wat de belangrijkste onderscheidende kenmerken zijn van veel voorkomende paddenstoelgroepen en -soorten.

Verenigingsnieuws

Vogelcursussen

18 september 2023

Ben je gefascineerd door vogels? Wil je meer weten over hun bonte kleuren, vormen en gedragingen? Vraag je je af waarvoor al die speciale snavels dienen? Of hoe piepkleine meesjes een ijskoude winternacht overleven? In onze leerrijke vogelcursussen maak je kennis met allerlei soorten vogels en leer je ze observeren en herkennen. Watervogels, rietvogels, roofvogels, tuinvogels, uilen, ... voor elk wat wils.

Verenigingsnieuws

Op een grote paddenstoel

15 september 2023

Zin om de wondere wereld van de zwammen in te duiken? Wil je graag weten waar vreemde namen als Amaniet, Elfenschermpje, Mycena, Vezelkop en Hanenkam vandaan komen? Dan is een paddenstoelencursus zeker iets voor jou! De bouw, herkenning, leefwijze, groepen, voortplanting, eetbaarheid en giftigheid van paddenstoelen komen in de cursussen aan bod.

Verenigingsnieuws

Slam de Natuur in Leuven

06 september 2023

Na Antwerpen en Mechelen is het nu de beurt aan Leuven. Drie Slam Poets gaan op pad in en rond de Leuvense natuur. Ze laten zich inspireren door drie lokale natuurgidsen en deze keer gaan er ook dansers mee! De teksten worden samengebracht met de dansmoves en in videoclips gegoten. Op zaterdag 14 oktober wordt alles live gebracht in OPEK.

Verenigingsnieuws

Cursus: Geologie in Vlaanderen

30 augustus 2023

Hoe komt het dat er steenkool is in Limburg, zwerfstenen in West-Vlaanderen en Henegouwen, roestkleurige ijzerzandsteen in het Hageland en haaientanden en schelpen in de Kempen? Op deze en nog tientallen andere vragen krijg je een antwoord in de cursus 'Geologie van Vlaanderen’.

Verenigingsnieuws

De najaarsvogeltrek komt eraan!

23 augustus 2023

De vogeltrek is één van de meest fascinerende natuurverschijnselen op aarde. De najaarstrek loopt van eind augustus tot in november. Miljoenen vogels vliegen dan naar hun overwinteringsgebieden. Onder andere vinken, spreeuwen, graspiepers, koperwieken, kolganzen, kieviten, kokmeeuwen, boerenzwaluwen, aalscholvers, veldleeuweriken en zanglijsters trekken naar warmere oorden. Bepaalde soorten vertrekken, andere soorten komen juist hier naartoe om te overwinteren.

Verenigingsnieuws

Plantencursussen en -excursies

20 augustus 2023

Wil jij graag al wandelend veel bijleren over planten? Dan hebben wij een heel scala aan excursies en cursussen voor je klaar staan.

Verenigingsnieuws

Expeditie Natuurpunt haalt 257.903 euro op voor meer natuur

25 juni 2023

DIEPENBEEK - 25 juni 2023 - Zaterdag en zondag trokken bijna 100 teams met een kano, fiets of te voet door de Limburgse natuur voor Expeditie Natuurpunt. Elk team zamelde minstens 1.500 euro in maar heel wat teams deden nog een extra duit in het zakje. Zo kan deze editie afsluiten met 257.903 euro voor meer natuur in Vlaanderen.

Verenigingsnieuws

Drie inspirerende initiatieven versterkt (Innovatiefonds)

21 juni 2023

Het innovatiefonds van Natuuracademie steunt weer 3 nieuwe toffe projecten! Dit jaar zijn het Natuurpunt Mechelen, Parckfarm en MINO Art Space.

Verenigingsnieuws

Pionier van het natuurbehoud Edgar Kesteloot overleden (100 jaar)

16 juni 2023

Natuurpunt meldt met droefheid het overlijden van baron Edgar Kesteloot (100 jaar). Kesteloot zijn leven stond in het teken van natuur en natuurbescherming. Daarnaast was hij ook wetenschapper en televisiepersoonlijkheid. Zijn invloed op de Belgische natuurorganisaties is ronduit indrukwekkend. Ook internationaal kreeg hij de nodige erkenning: in september ontving hij nog de Birdlife International Conservation Achievement Award. Hij overleed op 100-jarige leeftijd in zijn huis in Sint-Pieters-Woluwe.

Verenigingsnieuws

“De erfenis van Ignace was onze springplank naar meer beschermde natuur.”

12 juni 2023

In 2013 overleed Ignace De Kesel. Naast priester en cultuurfilosoof was de man hartstochtelijk natuurliefhebber. Hij schonk zijn nalatenschap aan Natuurpunt. Jan Dhollander, Paul Creve, Franki Saman en Geert Verwilligen van Natuurpunt Waasland-Noord klinken eensgezind: “Het legaat van Ignace was de opsteker die de afdeling nodig had. Op financieel vlak is zo’n erfenis uiteraard erg fijn, maar vooral: het heeft ons beheerteam weer ambitieus gemaakt”

Verenigingsnieuws

Groot Bushcraftweekend van 6 tot 8 okt!

31 mei 2023

Het Groot Bushcraftweekend is de jaarlijkse bijeenkomst van mensen en organisaties met interesse voor het (over)leven in en met de natuur. Aanwezigen delen er een breed pallet aan natuurvaardigheden, met respect voor de natuur. Bushcraft vormt een brug tussen gebruiken van natuurvolkeren met de hedendaagse maatschappij.

Verenigingsnieuws

Natuurgids: nieuwe opleidingen in september!

29 mei 2023

Ben je gefascineerd door de natuur? Wil je weten wat er allemaal rondom je groeit en bloeit? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. In september starten de nieuwe cursussen!

Verenigingsnieuws

Een podium voor de natuur

04 april 2023

Wouter Deprez plant op 13 mei een elfde (!) voorstelling van zijn show Speech in de Concertzaal va het Concertgebouw Brugge en schenkt de opbrengst van deze benefiet integraal aan twee bosprojecten: dat van Faja Lobi in Congo en het Concertgebouwbos in de Brugse rand.

Verenigingsnieuws

Natuurpunt en vermogensbeheerder Candriam werken aan robuuste natuur in Vallei van de Zwarte beek

27 maart 2023

In de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen bezegelden Natuurpunt en vermogensbeheerder Candriam hun samenwerking. Zo maken we het natuurgebied robuuster en werken we verder aan de droom van een aaneengesloten oppervlakte van 350 hectare. De Vallei van de Zwarte Beek is één van de laatst overgebleven veengebieden in Vlaanderen en Natuurpunt wil hier de komende jaren sterk inzetten op vernatting. Dat is belangrijk in het kader van klimaatadaptatie, herstel van de biodiversiteit en onze gezondheid.

Verenigingsnieuws

Wijgmaalbroek ontvangt financiële steun van Pukka Herbs Tea

27 maart 2023

Natuurpunt Leuven kon recent een groot stuk natuur en een hoeve aankopen in Wijgmaal nabij Leuven. Ze zal het gebouw inzetten om mensen dichter bij de natuur te brengen. De aankoop en het herstel worden mogelijk gemaakt dankzij een mooie bijdrage van Pukka. “Pukka creëert biologische thee en voedingssupplementen voor een bewuster en gelukkiger leven. Met een warme kop biologische kruidenthee wil Pukka mensen, planten en de planeet met elkaar in verbinding brengen. Bovendien is het bedrijf lid van de 1% for the planet foundation. Hiermee engageren ze zich om 1%van hun jaarlijkse omzet te schenken aan Natuurpunt om bloemrijke natuurgebieden te beschermen. Ze zijn dan ook blij dat ze Natuurpunt kunnen helpen om het Wijgmaalbroek te beschermen.

Verenigingsnieuws

Natuur is belangrijk voor het welzijn van ons allemaal

20 maart 2023

Als fervente wandelaars door de weidse landschappen van Dartmoor National Park in het Verenigd Koninkrijk, appreciëren Jan en Hilde het belang van ongerepte natuur dichter bij huis.

Verenigingsnieuws

Landal GreenParks helpt Natuurpunt bij het aanplanten van nieuwe bomen

16 maart 2023

Natuurpunt en vakantieaanbieder Landal GreenParks kijken terug op een mooi aanplantseizoen. Vanuit het Bos voor Iedereen-project zijn dit seizoen maar liefst 110 hectare bos – meer dan 200.000 nieuwe bomen – aangeplant in bosgebieden in o.a. Putte, Maaseik en Gentbrugge en andere plaatsen verspreid over heel Vlaanderen. Bij elke boeking door een Natuurpunt lid voor een verblijf op een van de Landal bestemmingen wordt een boom geplant in een van deze nieuwe bossen.

Verenigingsnieuws

Het Grote Doezelboshandboek - van natuurliefhebber tot natuurgids: een handleiding voor en door mensen met een verstandelijke beperking

14 maart 2023

Het is een heel mooi en boeiend boek geworden, boordevol weetjes over de bomen, planten en bloemen, vogels, kriebelbeestjes en grotere dieren in het bos. Het boek zal worden gekoesterd door onze Doezelbosgidsen, maar ook bijvoorbeeld je (klein)kinderen van 5 à 10 jaar vinden er een schat aan weetjes in over de natuur rondom ons.

Verenigingsnieuws

Natuurpunt en Ethias werken aan robuuste natuur in Vallei van de Zwarte beek

21 februari 2023

In de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen bezegelden Natuurpunt en verzekeraar Ethias hun samenwerking. Zo maken we het natuurgebied robuuster en werken we verder aan de droom van een aaneengesloten oppervlakte van 350 hectare.

Pagina's

TOP