Raspaillebos
Vilda

Raspaillebos

Geraardsbergen
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Eten en drinken
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

Op de flanken van de Bosberg, geprangd tussen de valleien van de Dender en de Mark, ligt het Raspaillebos. Het landschap combineert de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. De talrijke paden, soms slingerend tussen dichte bossen of in brede, bloemenrijke dreven, dan weer in het open landschap, nodigen je het hele jaar door uit om te genieten van de kleurrijke bosomgeving.

Toegankelijkheid

Heel het jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. De paden zijn niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Stevige stapschoenen aanbevolen. In regenperiodes zijn laarzen een must. Honden welkom, aan de leiband.

 Top

Hyacinthen

Beschrijving van het gebied

Het Raspaillebos is een natuurgebied in de Vlaamse Ardennen in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Het bos ligt in de gemeente Geraardsbergen, vlak bij de provinciegrens met Galmaarden. Je kan hier wandelen dat het een lieve lust is.

Als overblijfsel van het grote Kolenwoud, vormt het Raspaillebos een geheel met het Moerbekebos, het Karkoolbos en het Kluisbos. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebied zo goed als kaalgekapt. Toch was het nooit cultuurland, zodat het zijn plantenrijkdom behield.

Wandelen in het Raspaillebos biedt voor elk wat wils. De zuidrand van het Raspaillebos is één groot bronamfitheater. Overal in de hellingknikken sijpelt kalkrijk water uit de bodem en ontspringen beekjes. Hier ontwikkelde zich rijke flora die in het voorjaar een lappendeken vormt van blauw, wit en geel. Op de top van de Bosberg heb je dan weer een schitterend uitzicht over de Dender- en Markvallei. Een weids panorama met tientallen kerktorens strekt zich uit tot aan de Brusselse horizon.

 Top

Eikenpage

Dieren en planten

Vanaf  het vroege voorjaar tot in de late lente kleurt het bos geel, wit en paars met wilde narcis, bosanemoon, maagdenpalm, boshyacint en daslook. Het frêle voorjaarsgroen van de beuken verandert in de zomer naar diepgroen en wordt gelig bruin in de herfst.

Vooral langs de bosdreven schept het hakhoutbeheer een ideaal milieu voor zeldzame bosvlinders, zoals iepenpage, eikenpage en kleine ijsvogelvlinder. Ook keizersmantel, grote weerschijnvlinder en boswitje doen hier dartele zomerdansjes.

Via kleine ingrepen langs de bronbeken krijgt ook de vuursalamander nieuwe kansen. Overdag verstopt de salamander zich onder stenen, boomstronken of in oude muizenholen. Jagen doet  hij ’s nachts. Alleen bij regen kan je hem overdag zien.

 Top

Natuurbeheer

In  het  bos  worden  exoten als lork, populier en Amerikaanse eik door streekeigen soorten vervangen. Daarna mag de natuur het bos weer veroveren. Dood hout blijft liggen of staan omdat het belangrijk is voor zwammen, insecten en dieren die in holen leven. Waar het de fauna of flora ten goede komt, wordt het traditionele beheer van hak- of middelhout hersteld. Op de akkers en weilanden rond het bos kan bos spontaan ontwikkelen. Begrazing moet er voor zorgen dat dit nieuwe bos nooit volledig dicht groeit. Waar hagen en wilgen het landschap sieren, moet begrazing de kleinschalige structuur in de hand werken. Het doel hier is een open grasland met struwelen. Op termijn ontstaat zo een gevarieerd landschap waar de grenzen  tussen  het  bos  en zijn omgeving vervagen.

 Top

Geschiedenis van het gebied

Als overblijfsel van het grote Kolenwoud, vormt het Raspaillebos een geheel met het Moerbekebos, het Karkoolbos en het Kluisbos. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebied zo goed als kaalgekapt. Toch was het nooit cultuurland, zodat het zijn plantenrijkdom behield.

Door het Moerbekebos loopt een oude kasseiweg, de Bosberg. Aan de oorsprong van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Raspaillebos lag een kluis; wanneer de kluis verdween bleef de kapel staan. Deze kapel zou in 1650 opgetrokken zijn nadat een kluizenaar een Mariabeeld aan een boom had opgehangen.

Bij de opstanden van Gent en andere steden tegen het grafelijk gezag speelden bossen een belangrijke rol. Vele opstandelingen doken tijdens de grafelijke repressie onder in de bossen. In 1382, tijdens de eerste opstand, verschansten een aantal vluchtelingen en ballingen uit Geraardsbergen, Dendermonde en Aalst zich in het Raspaillebos, van waaruit de omgeving werd geplunderd en gebrandschat. Het Raspaillebos zou ook als schuilplaats voor de roversbende van Jan de Lichte hebben dienstgedaan. 

In het Raspaillebos vindt men de Juffrouwkapel, in de volksmond gekend als ’t Iffraken. De kapel werd opgericht rond 1860 ter ere van de Heilige Apollonia. Nadat ze in 2012 was ingestort, werd ze door vrijwilligers van Natuurpunt volledig heropgebouwd met authentieke materialen en volgens bouwtechnieken uit de 19de eeuw.

 Top

Verder wandelen

Moenebroek

Duivenbos

Parkbos-Uilenbroek

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
2.00km

Raspaillebos - groene wandeling

2.50km

Raspaillebos - oranje wandeling

3.70km

Raspaillebos - rode wandeling

4.00km

Raspaillebos - gele wandeling

7.70km

Raspaillebos - blauwe wandeling (AS-Adventurewandeling)

13.00km

AS-Adventure wandeling Raspaillebos + rode wandeling Markvallei

 • Raspaillebos - vertrekpunt El Faro

  El Faro
  Heirbaan 135
  1570 Galmaarden
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Raspaillebos - vertrekpunt De Helix

  Natuur- en milieueducatief centrum De Helix
  Hoogvorst 2
  Grimminge
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Raspaillebos groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Raspaillebos".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Raspaillebos verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Koen Steenhoudt.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.