Image
Aziatische hoornaar - Elwin van der Kolk

Aziatische hoornaar

Asian hornet
Vespa velutina
Plooivleugelwespen

De Aziatische hoornaar, een grote en agressieve wespensoort afkomstig uit Azië, heeft zich verspreid naar andere delen van de wereld, waaronder Europa, waar het een bedreiging vormt voor inheemse bijenpopulaties en bekend staat om zijn agressieve gedrag bij het verdedigen van zijn nesten.

Grootte
2 - 3 cm - spanwijdte: 7 - 9 cm
Gewicht
0,40 gram
Levensverwachting

1 seizoen

Favoriete maaltijd

Nectar en insecten die veel voorkomen in de buurt

Burgerlijke staat

Nest, in een kolonie.

Status
Algemeen
Woonplaats

Primair nest: schouw, spouwmuur, … secundair nest: hoge boomtoppen

Karakter

Niet agressief naar mensen toe, maar kan steken als ze zich bedreigd voelen. Ze zijn wel defensief in de buurt van hun nest.

Afkomst
Invasieve exoot

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

  • Zwart borststuk 
  • Geel uiteinde aan de poten
  • Achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band
  • Zwarte antennes

De Aziatische hoornaar is makkelijk te identificeren aan zijn volledig zwarte borststuk en zwarte poten, waarvan de uiteinden felgeel zijn. Op het achterlijf heeft hij 2 smalle gele banden aan de voorkant, gevolgd door een bredere gele band verder naar achteren.

Aziatische hoornaar - Elwin van der Kolk

Het geluid van Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar maakt een opvallend laag brommend geluid met de vleugels.

Deze soort lijkt op

  • Europese Hoornaar
  • Stadsreus (zweefvlieg) 
  • Limonadewesp
     

Wat is het verschil met de Europese hoornaar?

Europese hoornaars vertonen gele en roodbruine tinten op hun lichaam, terwijl Aziatische hoornaars voornamelijk zwart zijn. Bovendien hebben Aziatische hoornaars zwarte poten met gele uiteinden, terwijl de poten van Europese hoornaars rode schijnen vertonen.

Hoe leeft de Aziatische hoornaar?

Wat eet de Aziatische hoornaar?

Aziatische hoornaars zijn roofzuchtige insecten die voornamelijk leven van andere insecten, zoals bijen, wespen, vlinders, en andere kleine insecten. Ze zijn bekend als actieve jagers en kunnen grote hoeveelheden prooien vangen om hun kolonie te voeden, vooral tijdens het broedseizoen. Daarbuiten eten ze zelf vaak nectar van bloemen.

Afbeelding
Wesp - Aziatische hoornaar - Waarnemingen - Milène De Kezel
Waarnemingen.be - Milène De Kezel

Hoe plant de Aziatische hoornaar zich voort?

Het voortplantingsproces van hoornaars begint met de koningin die na de winter ontwaakt. Ze begint een nieuw nest te bouwen en legt eitjes. Deze eitjes komen uit als larven, worden verzorgd door de koningin, verpoppen zich, en worden volwassen werksters. Deze werksters nemen dan de taken van de koningin over, terwijl zij zich voornamelijk richt op het leggen van eieren. De kolonie groeit gedurende het seizoen en produceert nieuwe koninginnen en mannetjes, waarna de kolonie uiteenvalt. De bevruchte koninginnen overwinteren om in het volgende voorjaar een nieuwe kolonie te stichten.

Tel mee met de Insectenzomer

Icon

Wist je dat?

  • Deze hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten.

  • Ze hebben meestal een primair en een secundair nest. 
     

Waar vind je Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar kan worden gevonden in verschillende locaties, zoals spouwmuren, schuren, carports, veranda's en nestkastjes, vooral in het voorjaar wanneer de koningin haar eerste nest bouwt. Later in de zomer verplaatsen ze zich naar hogere plekken, zoals bomen, waar ze hun zomer nesten bouwen, meestal hoog in de bomen, vlak onder de top.

Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt deze soort veel voor?

De Aziatische hoornaar wordt regelmatig waargenomen in verschillende delen van België vanwege gunstige omstandigheden en de beschikbaarheid van geschikte leefgebieden en voedselbronnen.

Icon
Icoon_Groot - Verleiding

Overlast van de Aziatische hoornaar

Wat kan jij doen?

Als je een Aziatische hoornaar ziet, blijf dan kalm en vermijd paniek. Probeer de hoornaar niet te storen en houd afstand om steken te voorkomen. Meld de waarneming bij lokale autoriteiten of instanties en laat het verwijderen van het nest over aan professionals. Neem preventieve maatregelen om nestvorming rondom je huis te voorkomen, zoals het afdichten van mogelijke nestlocaties.
 

Icon

Hoe vermijd je wespensteken?

  • Naar een wesp slaan is nooit een goed idee. Dit zal hen het gevoel geven dat jij de aanval startte en hierdoor kunnen ze gemeen steken. Weglopen van een wesp kan je ook wel eens lelijk verrassen. Als je kalm blijft, druipt de wesp gewoonlijk zelf af.

  • Word je toch aangevallen? Probeer dan niet te roepen. Wespen kunnen zo in je mond vliegen. Een wespensteek in de mond- of keelholte is gevaarlijk.

  • Wees om die reden ook voorzichtig wanneer je buiten frisdrank of alcohol drinkt. Je hebt het vaak niet meteen door als er een wesp in je drankje is gevlogen, zeker niet bij blikjes. Dek je drankje altijd af als je buiten zit.

  • Vermijd kleding in felle kleuren en sterk ruikende parfums wanneer je in de natuur gaat wandelen. Wespen kunnen hier agressief op reageren.  

  • Als je een wesp doodslaat, let dan extra op. Het gif van wespen bevat namelijk een feromoon dat andere wespen ook agressiever maakt.

  • Een artikel uit Nature Today toont dat bepaalde geuren wespen op afstand houden.