Huiszwaluw
huiszwaluw_rollin_verlinde_vilda.jpg

Huiszwaluw (Delichon urbicum)
De huiszwaluw is een kleine zwart-witte zangvogel die zich thuis voelt tussen de mensen. Toch staat de soort de laatste jaren meer en meer onder druk.
Hoe kan je de huiszwaluw herkennen?
- Lichaamslengte tussen 13 en 15 centimeter
- Zwarte bovenzijde met witte vlek op de stuit (tussen staart en rug)
- Korte gevorkte staart
- Spierwitte onderzijde
Hoe klinkt de huiszwaluw?
De roep is een droge ratel. De zang wordt vrijwel uitsluitend voortgebracht vanuit het nest en is een snel, droog gefrezel waarin de roep herhaaldelijk terugkomt.
Wat eet de huiszwaluw?
De huiszwaluw voedt zich uitsluitend met insecten die hij tijdens het vliegen uit de lucht plukt.
Waar leeft de huiszwaluw?
De huiszwaluw komt in heel Europa voor en overwintert in Afrika, ten zuiden van de Sahara.
Hoe plant de huiszwaluw zich voort?
Omdat de huiszwaluw in Vlaanderen geen natuurlijke nestplaats heeft maakt hij uitsluitend gebruik van allerlei gebouwen als huizen, scholen en treinstations maar ook bruggen. Onder dakgoten of op vergelijkbare plaatsen bouwt hij een half komvormig nest uit modder dat hij vermengt met speeksel. De binnenkant bekleedt hij met stro en veren. De vogel legt twee keer per jaar zo’n vier à vijf eieren, die door beide ouders worden uitgebroed.
Hoe krijg je de huiszwaluw te zien?
De huiszwaluw is te vinden in de buurt van boerderijen en dorpen, maar ook in industriegebieden.
Weetjes over de huiszwaluw
- De manier waarop huiszwaluwen in Vlaanderen hun nest bouwen verschilt van plaats tot plaats, waardoor er bijna sprake blijkt te zijn van verschillende ‘huiszwaluwculturen’. Bruggenbroeders gaan later zelden tegen huizen broeden en omgekeerd.
- De huiszwaluw houdt niet van nieuwe en gerenoveerde gebouwen, waardoor het aanbod aan potentiële nestplaatsen de laatste decennia in vrije val is. De vogel staat op de Vlaamse rode lijst dan ook aangeduid als ‘kwetsbaar’.
- De huiszwaluw is de enige Europese zangvogels met (wit) bevederde poten.
Wat kan jij doen voor de huiszwaluw?
- Stel dakrenovaties uit tot na het broedseizoen (september), zodat de vogels niet worden gestoord in hun broedactiviteit.
- Plaats kunstnesten, zodat de huiszwaluw sneller de weg vindt naar de ideale broedplek onder je dak.
- Voorzie buiten een modderpoel en eventueel wat stro zodat de huiszwaluw steeds toegang heeft tot voldoende nestmateriaal.
- Heb je last van hun uitwerpselen? Monteer gewoon een plankje een halve meter onder het nest en je muren en ramen zullen niet meer besmeurd worden.
In de Natuurpunt Winkel
Kunstnest huiszwaluw |
![]() |
Plaats een kunstnest voor de huiszwaluw zodat ze makkelijker kunnen nestelen. Dit kunstnest voor de huiszwaluw kunt u hangen onder overstekende daken. Het liefst meerdere bij elkaar omdat de huiszwaluw een koloniebroeder is. |