Oeverzwaluw
oeverzwaluw_yves_adams_vilda.jpg

Oeverzwaluw (Riparia riparia)
De oeverzwaluw is onze kleinste zwaluw. Het is de enige zwaluw die mensen schuwt. Door het gebrek aan steile broedwanden (oevers worden verhard) gaan de aantallen de laatste jaren sterk achteruit.
Hoe kan je de oeverzwaluw herkennen?
- Lichaamslengte van ongeveer 12 centimeter
- Bleekbruin verenkleed
- Korte, weinig gevorkte staart
- Witte onderzijde met een bruine borstband
Hoe klinkt de oeverzwaluw?
Een zachte, langgerekte ratel, zachter en langer dan de huiszwaluw.
Wat eet de oeverzwaluw?
De oeverzwaluw is dol op vliegende insecten. Hij vangt deze door ze tijdens de vlucht uit de lucht te pikken.
Waar leeft de oeverzwaluw?
De oeverzwaluw komt in heel Europa voor, maar enkel in laaggelegen gebieden. Overwinteren gebeurt in Afrika.
Hoe plant de oeverzwaluw zich voort?
Zoals zijn naam al verklapt maakt de oeverzwaluw zijn nest in steile rivierovers. Omdat de meeste van deze natuurlijke oevers door de mens werden vernietigd (in functie van dijkversteviging), zoekt de soort steeds vaker toevlucht tot bouw- en ontginningsterreinen. De oeverzwaluw nestelt in kolonies van tot wel meer dan 50 broedende paartjes. Het vrouwtje heeft twee broedsels per jaar met legsels van vier tot zes eieren.
Hoe krijg je de oeverzwaluw te zien?
In tegenstelling tot de boerenzwaluw en de huiszwaluw houdt hij niet van door de mens bewerkte landschappen als dorpen en landbouwgebieden. Oeverzwaluwen foerageren meestal boven waterpartijen, waar insecten zeer goed vertegenwoordigd zijn.
Weetjes over de oeverzwaluw
- Een volwassen oeverzwaluw weegt gemiddeld slechts 14 gram.
Wat kan jij doen voor de oeverzwaluw?
- Ter vervanging van de verdwenen steile rivieroevers kunnen kunstmatige nestwanden worden aangelegd. Kunstwanden vragen wel jaarlijks onderhoud.
- Oeverzwaluwen die zich vestigen op een bouwterrein mogen niet verstoord worden tijdens het broedseizoen. Werken worden dus best pas hervat na het broedseizoen (half september). In de praktijk wordt hier jammer genoeg zelden rekening mee gehouden.