Het Vinne

Het Vinne

Sint-Truiden, Zoutleeuw
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
 • Toegankelijk voor rolstoelen
 • Toegankelijk voor kinderwagens
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Vogelkijkhut
 • Eten en drinken
 • Speelnatuur
 • Bezoekerscentrum

In Zoutleeuw ligt het provinciedomein en natuurgebied Het Vinne. Je kan er je hart ophalen op een van de vele wandelingen, terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin of het speelbos. In de omgeving van het meer vind je een afwisseling van open landschap en inheems bos. Bij de inrichting van het natuurgebied ging veel aandacht naar natuurbeleving, waardoor je er nu avontuurlijke wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens, vogelkijk- en schuilhutten kan ontdekken.

 

Vinne

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Geschikt voor kinderwagens met grote wielen. Honden welkom, aan de leiband. Stevige stapschoenen of laarzen aanbevolen.

Het bezoekerscentrum is open van 1 oktober tot 31 maart op zondag van 14u tot 16u. Van 1 april tot 30 juni en van 15 tot 30 september open op zaterdag en zondag van 14u tot 17u. Van 1 juli tot 14 september alle dagen open van 14u tot 17u. Gesloten op feestdagen en in de kerstvakantie.

 Top

Leuk voor kinderen

Er is een speeltuin, integraal toegankelijk voor kinderen met een handicap. Daarnaast is er een speelbos, een olympisch pad en een zintuigenbeleefpad. Ga naar Bezoekerscentrum Het Vinne voor de zoektocht 'Hier kan je het Vinne', een wandeltocht langs de mooiste plekjes van het Vinne (10-13j). Je kan er ook de Sciencecaching Trekvogels starten (vanaf 14 jaar), een GPS-tocht door het gebied.  Er is ook een toeristische geocaching-route langs prachtige plekjes. Ontleen een GPS-toestel na reservatie in het bezoekerscentrum Het Vinne.

De ezelboerderij van Den Dolaard bevindt zich vlakbij het Het Vinne. Maak een begeleid proeftochtje vanaf 30 euro per gezin (2 volwassenen en 2 kinderen). Lunchpakketten verkrijgbaar. 0479–45 23 36, Zwartaardeweg 2, Zoutleeuw.

 Top

Het Vinne

Beschrijving van het gebied

Vinne betekent "ven" of "natuurlijke waterplas". Op het einde van de laatste ijstijd ontstond er een komvormige kuil die zich vulde met water doordat het klimaat veranderde en de Zoutleeuwse bodem zich ertoe leende. In 1841 werd het meer drooggelegd, eerst om het als landbouwgrond te gebruiken en later als populierenplantage. In 2004 werd het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Aan de overkant van de Ossenwegstraat ligt de Castelberg, een tien meter hoge heuvel en één van de best bewaarde mottes in België. Een motte is een vroegmiddeleeuwse woonplaats van een plaatselijke heer. Waarschijnlijk had ze ook een verdedigingsfunctie. Wandelwegen, knuppelpaden, schuilhutten, vogelkijkhutten, kijktorens en infoborden maken een wandeling nog boeiender en aangenamer.

 Top

Woudaap

Dieren en planten

Vanuit de uitkijktoren vlak bij het bezoekerscentrum staan vogelliefhebbers bijna elke dag op de loer. Vooral in de vroege ochtend en net voor zonsondergang is er altijd een telescoop paraat. Het Vinne ligt immers op een belangrijke vogeltrekroute. Zeldzame doortrekkers zijn ralreigers, roodstuitzwaluwen en woudapen. Het meer trekt ook veel meeuwen en sterns aan.

De plantengroei is het meest bijzonder op de vroegere meerlob. Daar groeit een rijke heideachtige vegetatie met soorten zoals tormentil, veenmos en struikhei. Samen met de provincie herstelt Natuurpunt er heischraal grasland. Omdat er op steile hellingen weinig planten groeien, zijn ze heel geschikt voor bijzondere graslandpaddenstoelen, zoals het piekhaarzwammetje, de sikkelkoraalzwam en verschillende soorten knotszwammen en aardtongen.

 Top

Natuurbeheer

Naast de meerlob in dit provinciedomein beheert Natuurpunt ook het Klein Vinne, een beekvalleitje met natte graslanden en ruigtes. De beekvallei verbindt Het Vinne met de vallei van de Kleine Gete, die samenvloeit met de Grote Gete. Natuurpunt werkte ook mee aan de plannen voor de aankoop en de inrichting van Het Vinne. Verder startte Natuurpunt de voorbije jaren met een reeks natuurontwikkelingsprojecten tussen Hoegaarden en Geetbets. Het Vinne is de poort tot de Grote Getevallei. De Spoorwegzate (Hoegaarden), het Tiens broek (Tienen) en Aronst Hoek (Geetbets) vormen embryonale kernen van dit aaneengesloten natuurcomplex. Verder beheert Natuurpunt nog percelen in de Kleine Getevallei, aan de westrand van Zoutleeuw bij de citadel, het Bolwerk.

 Top

Verder wandelen

Grote Getevallei

Aronst Hoek

De Spoorwegzate (Hoegaarden)

Runkelen Op d'Hei

Top

Overnachten

Bivakzone Het Vinne aan de noordzijde van het meer. Waterpomp aanwezig. Maximum 3 tentjes van 3 personen voor 48u.

 • B&B Het Leeuwerveld, Ossenwegstraat 55, Zoutleeuw, 0497-27 36 07.
 • B&B Hof ter Wallen, Stationsstraat 44, Zoutleeuw, 0498-49 31 90. guy.francis@hofterwallen.be - Gerestaureerde hoeve met rozentuin en kersenboomgaard. Vlakbij fietsknooppunt 51 en Het Bolwerk. Een koppeltje kerkuilen nam zijn intrek in de schuur. Natuurpuntleden genieten 10% korting.

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
2.00km

Het Vinne - Sint-Odulphuswandeling

3.00km

Het Vinne - Gallowaywandeling

3.00km

Het Vinne - Mottewandeling

5.50km

Het Vinne - Vinnewandeling - groen aangeduid op de downloadbare kaart

6.00km

Het Vinne - Koesterburenwandeling

31.40km

Fietsroute Grote Getevallei - Volg knooppunten Start-191-48-192-50-Grote Getevallei-58-54-21-50-192-48-191-start

43.30km

Fietsroute Grote Getevallei & Runkelen Op d'Hei - Volg knooppunten Start-191-48-192-50-Grote Getevallei-58-54-21-50-192-49-356-27-28-545-Runkelen-op-d’Hei-191-start

51.60km

Fietsroute Grote Getevallei, Tiens Broek & Spoorwegzate Tienen-Hoegaarden - Volg knooppunten Start-191-48-192-50-Grote Getevallei-58-59-60-Tiens Broek-62-64-Spoorwegzate-15- 63-57-56-55-54-21-51-48-191-start

 • Het Vinne - Vertrekpunt Bistro Het Vinne

  Ossenwegstraat 70
  3440 Zoutleeuw
  Bekijk de vervoersmogelijkheden

Horeca

 • Bistro Het Vinne, Ossenwegstraat 70, 3440 Zoutleeuw www.hetvinne.be april tot september: alle dagen open van 11u tot zonsondergang oktober tot maart: open van 11u tot 18u, donderdag en vrijdag gesloten

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je Het Vinne verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met het Bezoekerscentrum in de Vinnehoeve, 011-78 18 19.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.