Dotterbloem
Diane Appels

Den Dotter

Erpe-Mere, Haaltert
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Toegankelijk voor kinderwagens
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken
 • Speelnatuur

Den Dotter in Haaltert biedt een bonte combinatie natuurlandschappen en is daarom ideaal om te gaan wandelen. Spot hier de dotterbloem, waarnaar het gebied vernoemd is, of een van de vele vogelsoorten. De afwisselende landschappen bieden een ideaal wandeltafereel. De blauwe draad door het gebied is de Molenbeek. Op de lagere delen vind je natte wei- en hooilanden, ruigtes en broekbossen. De hogere en drogere delen bestaan uit open, golvende koutergebieden, die al eeuwenlang bewerkt worden.

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer, zeker op de blauwe en rode wandeling. Enkel de gele wandeling is toegankelijk met kinderwagens. Honden welkom, aan de leiband. Voor de kinderen is er een ijsboerderij.

 Top

Den Dotter

Beschrijving van het natuurgebied

De wandelroute brengt je langs een erg gevarieerd landschap van meersen, bosjes en open kouters, doorsneden met nog twee kleine zijbeekjes, de Vorsinkbeek en de Holbeek. Op de hoger gelegen open kouters heb je telkens weer mooie vergezichten en zie je de vallei van de traag slingerende Molenbeek. 

Binnen het natuurgebied liggen twee geklasseerde watermolens: de Engelsmolen en de Gotegemmolen. Den Dotter ligt tussen twee gehuchten met een Frankische naam: Brantegem en Gotegem. Brantegem verwijst naar de woonst van de familie Branda (branda+inga+hem). Gotegem of Guthinghem is de woonplaats van de familie Guti of Guta. De naam Guthingahem komt al voor in de oorkonde van Sint-Baafs uit het gezegende jaar 966. De Gotegemmolen ligt vlakbij het vertrekpunt van de blauwe wandeling. Bovenop de Gotegemberg staat een gerestaureerde bakoven, de Vlamoven. Hier bakten de bewoners van Gotegem gezamenlijk brood.

 

 Top

Boomvalk

Dieren en planten

Den Dotter telt maar liefst 320 verschillende plantensoorten. Het natuurgebied ontleent zijn naam aan de alomtegenwoordige dotterbloem. Je ziet die halverwege het voorjaar zowel in weiden als bosjes waar mineraalrijk grondwater aan het oppervlak komt. In het gebied vind je enkele typische bewoners voor de verschillende landschappen. Aan de snelstromende stukken langs de watermolens leeft de grote gele kwikstaart, die er zijn kostje vergaart. In de bossen kan je in de zomer de fraaie wielewaal en boomvalk zien. De knotwilgen langs de akkers huisvesten steenuilen, terwijl op de akkers zelf verschillende akkervogels broeden, zoals kneu en veldleeuwerik.

Achter de Cabaré bevindt zich een eeuwenoud elzenbroekbos met een zeer waardevolle plantenrijkdom. Op die moerassige gronden staan massa's pluimzegge. Hier leeft het amper drie millimeter grote zeggekorfslakje, een Europees beschermde soort. Die minislak is een topsoort voor waardevolle moerassen, die enkel door aangepast natuurbeheer overleven.

 Top

Natuurbeheer

Het beheer bestaat uit het rooien van populieren, het maaien van graslanden (dotterbloemen !) en uit niets doen op die plaatsen waar dit nodig blijkt.

 Top

Verder wandelen in de buurt

Honegem

Duivenbos

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
2.80km

Den Dotter - Gele wandeling

Toegankelijk voor kinderwagens
5.90km

Den Dotter - Blauwe wandeling

8.40km

Den Dotter - Rode wandeling

4.60km

Den Dotter - Groene wandeling

 • Den Dotter - Vertrekpunt - De Gouden Koterhaak

  Oud Dorp 46
  9450 Heldergem
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Den Dotter - Vertrekpunt - Café De Cabaré

  Gotegemstraat 17
  9420 Mere
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Den Dotter - Vertrekpunt Kerk Heldergem

  Heldergemstraat 162
  9450 Heldergem

Horeca

 • Groot Geluk, Aaigemdries 7, 9420 Erpe-Mere 

 • Café De Cabaré, Gotegemstraat 17, 9450 Haaltert

  ’t Hof Schuurke, Wilgendries 4, 9420 Erpe-Mere

 • IJsboerderij Hoeve Van den Bossche, Aaigemdries 11, 9420 Erpe-Mere

  Koffiehuis Het Boontje, Mosveldstraat 53, 9450 Haaltert

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Den Dotter groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Den Dotter".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je Den Dotter verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Natuurpunt Haaltert via natuurpunt.haaltert@gmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.