Image
Koperwiek - Elwin van der Kolk

Koperwiek

Redwing
Turdus iliacus
Lijsters (Turdidae)

De koperwiek is een kleine lijster met roestrode oksels en flanken. Bij ons kan je de vogel vanaf het najaar tot in de vroege lente zien.

Grootte
19 - 23 cm - spanwijdte: 33 - 38 cm
Gewicht
61 gram
Levensverwachting

2-3 jaar

Favoriete maaltijd

bessen en fruit

Burgerlijke staat

broedt alleen, maar soms ook in los kolonieverband

Status
Algemeen
Woonplaats

typische wintergast bij ons, broedvogel in Scandinavië

Karakter

groepsdier

Hoe herken je de koperwiek?

  • kleine, compacte lijster met vrij korte staart
  • opvallend witte wenkbrauwstreep en witte mondstreep
  • roestrode flanken
  • roestrode ondervleugel (aan dit kenmerk heeft de soort haar naam te danken)

Bovendelen bruin en onderdelen wit met sterke donkere streping. De flanken en ondervleugeldekveren zijn koperrood gekleurd en vallen in de vlucht goed op. De kop is opvallend getekend met een roomwitte wenkbrauwstreep en een witte mondstreep.

Koperwiek - Elwin van der Kolk
Koperwiek - Elwin van der Kolk

Het geluid van de koperwiek

Roep in vlucht hoog, scherp "psrieee….", in zit kort "tsjuk". Zang met kenmerkend op en neer gaand "turie-turie-turie-turie-tuur…".
Je kan de zang zowel overdag als 's nachts horen.

Audio file
Beluister hier
Audio file
Beluister hier

Hoe leeft de koperwiek

Wat eet de koperwiek?

De koperwiek voedt zich in de broedgebieden met een brede waaier aan ongewervelden (regenwormen, slakken). In het najaar en de winter wordt overgeschakeld op bessen (meidoorn, lijsterbes, vlier, klimop, hulst, braam) en fruit (appel, peer).

Afbeelding
Koperwiek - waarnemingen.be - Marcel Moesen
waarnemingen.be - Marcel Moesen
Afbeelding
Koperwiek - waarnemingen.be - Jo De Pauw
waarnemingen.be - Jo De Pauw

Hoe plant de koperwiek zich voort?

De koperwiek is geen Belgische broedvogel. Waarnemingen van broedgevallen in België zijn onvoldoende gedocumenteerd. Meldingen van een broedgeval in Merelbeke (1926) en van 2 volwassen koperwieken die op 20 en 21 juni 1972 in Schilde jongen zouden hebben gevoederd, werden niet aanvaard. Ook in Nederland kwam de soort nog niet tot broeden.

In noordelijke delen van Europa en Azië broedt hij vanaf eind april tot in juli en heeft twee legsels van meestal 4-6 eieren. Ze broeden alleen, maar soms ook in los kolonieverband. 
 

 

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • De 11de kamer van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Mechelen heeft op 7 januari 2009 een gepensioneerde man uit Heist-op-den-Berg veroordeeld tot een boete van € 8.250 en het betalen van een schadevergoeding van € 1.500 aan Vogelbescherming Vlaanderen wegens het op grote schaal vangen en consumeren van beschermde vogels. Op 24 november 2005 hielden wachters van het Agentschap voor Natuur en Bos en agenten van de Federale Recherche Mechelen gezamenlijk een huiszoeking bij de vogelvanger. Er werd heel wat illegaal vogelvangstmateriaal in beslag genomen. De volledig omheinde tuin was ingericht als één grote vangplaats. Er werden 72 levende vogels (kramsvogels, koperwieken, merels, Turkse tortels, sijzen, putters, appelvinken, barmsijzen, kneus, kepen en gaaien) en 50 vogelkadavers in beslag genomen. De kadavers (spreeuwen, kramsvogels, koperwieken en zanglijsters) werden in een diepvriezer tussen de andere levensmiddelen aangetroffen: gepluimd, ontweid en in aparte plastiekzakjes bewaard, klaar voor consumptie.
  • De koperwiek trekt zowel ’s nachts als overdag. Op topnachten in oktober (zwakke noordoostenwind, geen mist of regen, heldere sterrenhemel) trekken tienduizenden koperwieken over ons land. Hun langgerekte trekroep (tziiiieh) is dan niet uit de lucht. Het klinkt misschien wat raar maar op nachten met een volle maan kan je dan heel wat koperwieken voor de maan zien langstrekken. Het fenomeen om zo nachttrek te observeren heet moonwatching. Om aanvaringen te vermijden, vliegen de groepen ’s nachts meer gespreid dan overdag. Overdag moet je vooral op zoek naar besdragende struiken in parken en tuinen.

Waar vind je de koperwiek?

De koperwiek broedt in Scandinavië, vooral in berkenbos. In Vlaanderen is de koperwiek een wintergast die aankomt vanaf eind september en weer richting noord trekt eind maart - begin april. Je kan ze dan vooral vinden op besdragende struiken in parken en tuinen.

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Kom deze soort veel voor

De aantallen doortrekkende koperwieken kunnen enorm zijn: op het hoogtepunt van de trek passeren er tientallen miljoenen binnen enkele weken. 

Icon
Icoon - Vogelhut

Start tijdig met het voederen van de vogels in je tuin

Vanaf de herfst zoeken vogels actief naar een voedselplek voor de winter. Door je voedertafel dan al te vullen, weten ze dat ze in de winter in jouw tuin terecht kunnen.
Wanneer het echt koud wordt, kan je vetbollen en pindaslingers aanbieden.

Hoe voeder je tuinvogels, en wie eet wat?

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de koperwiek

Wat kan jij doen?

Vooral in periodes met veel sneeuwval kan je de koperwiek helpen door fruit (appel, peer) op een sneeuwvrije plek op de grond te leggen. Koperwieken zijn relatief schuwe vogels die bij het minste gevaar beschutting opzoeken. Een voederplek dicht bij struiken of een houtkant is dan ook ideaal. Tegen het voorjaar aan foerageren koperwieken meer in het bos, en verdwijnen ze van de voederplaats.

Wat doet Natuurpunt?

 

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android