Natuurgebieden
Gentbrugse Meersen
Gentbrugge Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
De Gentbrugse Meersen is een 270 ha groot open gebied ten zuidoosten van Gent. Natuurpunt en Stad Gent werken hier samen aan een natuurkern met ruimte voor speelnatuur. Het ligt tussen de bebouwde zones van Gentbrugge en de brede Scheldebocht die het begin van de Zeeschelde markeert. Samen met de Damvallei in Destelbergen vormt het gebied een grote groene vlek van 650 hectare bij Gent.
Damvallei
Destelbergen Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
In De Damvallei kan je gaan wandelen in de natuur vlakbij Gent. Het is een laagveen, gevormd door enkele verlande meanders van de Schelde. De uitgestippelde wandelroutes brengen je langs bloemrijke, vochtige hooilanden, een groot aantal turfputten, wilgen- en elzenstruweel. Twee meren bepalen het landschap.
Bourgoyen-Ossemeersen - Natuurpark Levende Leie
Mariakerke (Gent) Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
Op slechts 3 kilometer van het Gravensteen en het centrum van Gent kan je prachtige wandelingen maken in de Bourgoyen-Ossemeersen. Het natuurgebied bestaat uit bloemrijke hooilanden en moeraszones en wordt beheerd door Natuurpunt Gent en de Stad Gent. Wandelpaden maken het gebied toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens met grote wielen. In het Natuurcentrum Jan Hublé en ons Natuur.Café kun je terecht voor informatie over het gebied en voor een drankje na je bezoek aan de wilde floraliën of watervogelfeesten.
Vinderhoutse Bossen
Drongen (Gent) Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
Een waardevolle oude boskern, jong fris bos en bloemrijke dreven vullen elkaar aan en zorgen voor een natuurgebied waar unieke dier- en plantensoorten binnen handbereik liggen voor elke natuurliefhebber.
De Assels - Natuurpark Levende Leie
Drongen (Gent) Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
In de provincie Oost-Vlaanderen vormt het Natuurpark Levende Leie een lint van aaneengesloten natuurgebieden tussen Gent en Deinze. Zo kan je wandelen of fietsen met het fietsknooppuntennetwerk naar De Assels, Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Latemse Meersen en Hoge Blaarmeersen. Of vaar de Leie eens af, vanaf Sas Astene, met een kajak, kano of boot. Je volgt de meanderende Leie en geniet onderweg voluit van het unieke en beroemde Leielandschap.
Leeuwenhof - Natuurpark Levende Leie
Drongen (Gent) Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
Het Leeuwenhof is een voormalige zandwinningsplas langs de Ringvaart in Drongen, net ten westen van de Bourgoyen-Ossemeersen. Je ziet de plas liggen vanop de brug tussen Mariakerke en Drongen-Vinderhoute. Je kan hier vogels observeren vanuit de kijkhut.
Keuzemeersen-Beelaertmeersen - Natuurpark Levende Leie
Drongen (Gent) Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
In de provincie Oost-Vlaanderen vormt Natuurpark Levende Leie een lint van aaneengesloten natuurgebieden tussen Gent en Deinze. Zo kan je wandelen of fietsen met het fietsknooppuntennetwerk naar Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Latemse Meersen. Of vaar de Leie eens af, vanaf Sas Astene, met een kajak, kano of boot. Je volgt de meanderende Leie en geniet onderweg voluit van het unieke en beroemde Leielandschap.
Latemse Meersen - Natuurpark Levende Leie
Sint-Martens -Latem Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
In de provincie Oost-Vlaanderen vormt Natuurpark Levende Leie een lint van natuurgebieden tussen Gent en Deinze. Zo kan je wandelen of fietsen met het fietsknooppuntennetwerk naar Keuzemeersen, Beelaertmeersen, Latemse Meersen. Of vaar de Leie eens af, vanaf Sas Astene, met een kajak, kano of boot. Je volgt de meanderende Leie en geniet onderweg voluit van het unieke en beroemde Leielandschap.
Westerplas - Natuurpark Levende Leie
Sint-Martens-Latem Klein gebied - Minder dan 10 hectare
Om wateroverlast in de Latemse wijk Hooglatem te vermijden, werd een bufferbekken – dat is een gecontroleerd overstromingsgebied – voor 36.000 m3 water aangelegd: de Westerplas. Op die manier wordt de bebouwing gespaard van water en het waterrijk gebied van bebouwing. Sommige beekoevers zijn verbreed, zodat moeraszones ontstonden.
Rosdambeekvallei - Natuurpark Levende Leie
Sint-Denijs-Westrem Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
De Rosdambeekvallei ligt in de Leievallei, tussen de Gentse deelgemeenten Afsnee en Sint-Denijs-Westrem. In het noordelijke deel van de Rosdambeekvallei vind je nog fraaie elzenbroekbossen. Hier kan je in het voorjaar dotterbloemen, goudveil of pinksterbloemen aantreffen. In het zuidelijke deel bevindt zich een kleinschalig meersenlandschap, met laaggelegen weiden, knotbomenrijen, ruigtes en houtkanten. Op bepaalde plaatsen zit er veen in de ondergrond.
De omgeving van de Rosdambeekvallei is in volle ontwikkeling. Op termijn ontstaat hier een stevige verbinding tussen het Parkbos en het Natuurpark Levende Leie.
Rijvissche
Zwijnaarde (Gent) Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
Rijvissche is een recent ontwikkeld natuurgebied in Zwijnaarde en maakt deel uit van het Gentse Parkbos. Rijvissche wordt dé toegangspoort voor het Parkbos voor wandelaars en andere natuurliefhebbers komende uit Zwijnaarde en Merelbeke.
Moervaartvallei
Sint-Kruis-Winkel (Gent) Klein gebied - Minder dan 10 hectare
De Oude Moervaartarm grenst aan het mooie dorpje Mendonk en ligt vlakbij de iconische Spanjeveerbrug. Het sluit aan bij het koppelingsgebied van Sint-Kruis-Winkel. Je kan wandelen aan de Oude Moervaartarm en door het koppelingsgebied. Je kan ook van de Oude Moervaartarm doorwandelen naar het pad aan de Moervaart dat Mendonk verbindt met Wachtebeke.