Het Steentjesbos is een bos in het noorden van de gemeente Kampenhout. Samen met het Schiplakenbos, het Snijsselsbos en het gebied Hellebos-Rotbos vormt het een groene corridor tussen de gemeenten Berg, Perk, Elewijt, Kampenhout en Hever (Schiplaken). Het gebied maakt deel uit van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen.
- Toegankelijkheid
- Beschrijving van het gebied
- Leuk voor kinderen
- Dieren en planten
- Verder wandelen in de buurt
Toegankelijkheid
Voor wandelaars het hele jaar vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. Honden zijn welkom, aan de leiband.
Wandeltip: Neem het wandelkaartje mee op tocht of neem een foto van het infobord ter plekke. Er zijn (bijna) geen wegwijzers onderweg.
Beschrijving van het gebied
De Leibeek – Bergbeek loopt door het Steentjesbos en het kerngebied van het bos bestaat uit een gemengd loofbos met kenmerkende voorjaarsflora zoals bosanemoon, dalkruid, donkersporig bosviooltje, sleutelbloem en eenbes. Het bos omvat hoogstammige loofhoutbestanden met vooral zomereik, Amerikaanse eik en ruwe berk. Plaatselijk zijn deze bestanden wel eens verrijkt met kastanje, populier, lork en grove den.
Wil je komen wandelen in het Steentjesbos? Download de route via onze route-app.
Leuk voor kinderen
Voor kinderen is er een stuk speelbos aangeduid waar ze naar hartelust kunnen ravotten.
Dieren en planten
Het kerngebied van het Steentjesbos bestaat uit een gemengd loofbos met een kenmerkende voorjaarsflora zoals bosanemoon, dalkruid, donkersporig bosviooltje, sleutelbloem en eenbes. De mix van loofbomen en naaldbomen zorgt voor een gevarieerde fauna in het steentjesbos. Misschien zie je langs de naaldhoutbosjes wel het mooie goudhaantje of de boomklever. Je kan hier ook grote bonte specht, middelste bonte specht, kleine bonte specht, groene specht, zwarte specht, boomkruiper, buizerd, matkop, sperwer en havik waarnemen. Ree, konijn, haas en gewone dwergvleermuis worden regelmatig waargenomen in het bos.
Natuurbeheer
In dit gebied loopt momenteel een LIFE-project. Lees er meer over.
Verder wandelen
Horeca
Labo café, Brouwerijstraat 23, 1910 Kampenhout
Agenda

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Steentjesbos groeien
Gift via overschrijving
Wil je op stap met een ervaren gids?
Neem contact op met de conservator Stefan Vandevenne, via stefan.vandevenne1@telenet.be of 0496 47 64 05.
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.