10x actief: Wild spotten
vilda_36862_yves_adams_burlende_edelhert.jpg

Wie ooit een familie everzwijnen is tegengekomen in het wild, zal die ervaring niet licht vergeten. Snurkend, grommend, voortdurend in contact met elkaar banen de beesten zich een weg door het bos. Een familie everzwijnen observeren is een ontmoeting met de oerkracht van de natuur. Alle grote zoogdieren baden in een aura van mysterie. Ontmoetingen zijn meestal in de scherming of ‘s nachts en zijn vaak in een flits voorbij. Een glimp van een vos in de koplampen, een ree die wegschiet in de rand van het bos, een bever die wegduikt in het water.
West-Vlaanderen
IJzermonding - Zeehond
Zonnend op de golfbreker of op de slikken van de IJzermonding. De laatste jaren vertoeven zowel de grijze als de gewone zeehond vaker aan onze kust.
Zwinbosjes - Boomkikker
De grootste populaties vind je eigenlijk in Limburg, maar ook in de Zwinbosjes heb je een kans
Oost-Vlaanderen
Maldegemveld - Damhert
Van nature komen ze hier niet voor, maar enkele ontsnapte exemplaren leven hier in kleine roedels. Door hun gevlekte vacht zijn ze heel herkenbaar.
Markvallei – Vos
Tussen de weides van de Markvallei en de beboste helling van het Kluysbos maak je veel kans.
Vlaams-Brabant
Doode Bemde - Bever
Het grootste knaagdier van Europa is aan een heuse opmars bezig. Het zijn eigenlijk bosbewoners, maar ook in langbouwgebied en zelfs in stadscentra (Leuven) zijn ze te zien.
Laekdal-Zegbroek - Ree
Overdag liggen ze meestal ergens beschut, maar wie bij zonsopgang of –ondergang gaat wandelen, komt ze heel vaak tegen.
Antwerpen
Biezenweiden - Bever
Vanuit de comfortabele kijkhutten heb je zicht op een van de grootste kolonies aalscholvers, met een beetje geluk spot je zelfs een bever rondom de hut!
Stappersven - Boommarter
Van alle marterachtigen is die het moeilijkst te vinden. Al heb je in het Stappersven toch een aardige kans om de knappe marter te spotten.
Limburg
Smeetshof/Kempen-Broek - Edelhert
Net zoals bij de andere grote zoogdieren tref je het edelhert het vaakst in de schemer. In het najaar (september-oktober) is hij het meest actief en hoor je het geburl al op kilometers afstand.
Altenbroek - Das en everzwijn
Het Altenbroek is een buitenbeentje. In niets lijkt de Voerstreek op de rest van Vlaanderen. Als je bij schemering de dassen en everzwijnen tegen het lijf loopt, waan je je diep in de diepe Ardennen.