10x je mentale gezondheid boosten in de natuur

Icon
Icoon_Groot - Word lid

Natuur maakt gelukkig en gezond

Wat de natuur doet met je lijf en je hoofd, daar kan geen medicijn aan tippen. Slechts vijf minuten in het groen is al voldoende om je gelukkiger te voelen, een beter zelfbeeld te krijgen én je bloeddruk te laten dalen. Dat kan met wandelen, fietsen, bootje varen, tuinieren ... 

Kan je dit najaar een oppepper gebruiken? Ga dan aan de slag met deze 10 tips. De meesten kan je elke dag doen, en ze zijn bovendien volledig gratis! Da’s weeral een zorg minder.

1. Gewoon groen gaan doen

Studies tonen aan dat de natuur stress vermindert. Stress maakt angstig, verhoogt je hartslag en bloeddruk, en (over)belast je immuunsysteem. Meer tijd doorbrengen in de natuur en meer bewegen is de sleutel naar een gezonder en gelukkiger leven. Hoe voeg je snel en eenvoudig meer natuur toe aan je dagelijkse leven?

  • Ga naar buiten en wandel
    Maak een vrije wandeling in een van onze natuurgebieden in je buurt. Download je wandelplannetje hier
  • Neem deel aan een begeleide wandeling
    Op onze activiteiten ben je in de natuur, ontmoet je mensen, en leer je iets bij. Volg de gids op een van onze gratis activiteiten
  • Maak een luisterwandeling in het bos
    • CM, Te Gek!? en Natuurpunt stippelden 7 wandelroutes uit in een oase van groen. Onderweg brengt Sien Eggers het verhaal van Nikki, geschreven door Hugo Matthysen. Nikki vertelt op haar eigen grappige manier wat wandelen doet voor je geest: Te Gek?! Luisterwandelingen (met CM)
    • Frisse natuurlucht, een gezonde blos op de wangen en diepe ademteugen: wandelen is gezond, en al helemaal als je het in de natuur doet. Natuurpunt sloeg vorig jaar de handen in elkaar met Radio 2 en stippelde in de bossen in je buurt gezellige natuurwandelingen uit. Scan de QR-codes ter plaatse en laat Radio 2-presentatrice Ann Reymen je gidsen: alle Radio2-wandelingen 
    • Op stap met onze gidsen uit Natuur.blad: In ons ledenmagazine vind je elk seizoen een wandeling die erg de moeite waard is. In de Podcast Naar Buiten vertellen ze je persoonlijk over niet te missen plekjes, en de verhalen die het natuurgebied bijzonder maken.

2. Onthaasten door voor de natuur te zorgen

Een natuurwandeling verbetert je kortetermijngeheugen en geeft je een mentale boost. Maar ook gewoon in contact komen met de natuur heeft een gunstige invloed op je hogere cognitieve functies die nodig zijn om te plannen, problemen op te lossen en impulsen te beheersen. Probeer een kleine portie natuur te integreren in je dagelijkse routine.

  • Voeder de vogels in je tuin
    Het is heel eenvoudig, en de kans op succes is erg hoog. Wedden dat je blij wordt van de vele vogelbezoekers in je tuin? Hoe voeder je tuinvogels? en Leer je tuinvogels herkennen
  • Laat de natuur beginnen aan je achterdeur
    Natuur ontdekken begint in je eigen tuin. De oppervlakte aan tuinen in Vlaanderen is immers veel groter dan de oppervlakte aan beschermd natuurgebied. Met een goed ingerichte tuin help je dus de natuur vooruit. Jij geniet van de inspanning en van de dieren die mee van je tuin komen genieten. Ga aan de slag met onze tips en maak van je tuin een mini-natuurgebied 
  • Leg een egelwegel aan
    Krijg je bezoek van de egel in je tuin? Superleuk. Download onze gids met tips om het hele jaar door goed voor deze schattigaard te zorgen, want hij kan je hulp goed gebruiken. Voederen en een egelpoortje aanleggen zijn 2 top-tips om hem vooruit te helpen. 
  • Kom naar de Dag van de Natuur
    Heb je geen tuin of zie je het grootser? Kom een handje helpen in een natuurgebied in je buurt. Onze lokale Natuurpuntafdelingen zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Op de Dag van de Natuur kan je 2 dagen lang komen proeven van natuurbeheer. Dit jaar staat Dag van de Natuur in het teken van de natuurbeschermers van de toekomst dus kinderen en gezinnen zijn extra welkom.
  • Zet een boompje op
    Overal in Vlaanderen plant Natuurpunt nieuwe bossen! Dat is zéér goed nieuws. Maar we hebben hulp nodig om al die boompjes in de grond te steken. Bomen planten is leuk, gezond en vooral supernuttig. Waar kom jij boompjes planten? 
Afbeelding
Roodborst op tak  - Shutterstock
NP
Afbeelding
Egel - Winterslaap - Shutterstock
NP
Afbeelding
Bos - Erwin Derous
Erwin Derous
Afbeelding
Obsidentify
Wim Dirckx

3. Tellen voor de wetenschap

Maak af en toe tijd om in het hier en nu te leven. Laat de voortdurende gedachtestroom los, en focus je op wat je ziet en voelt. Je maakt ook je geest weerbaarder in uitdagende situaties. Even helemaal niets doen helpt wanneer je je mentaal even wat minder voelt, maar ook als wel lekker in je vel zit, kan je zo’n moment goed gebruiken.

Een meditatie- of mindfulness sessie in de natuur kan wonderen doen, maar je kan ook tellen voor de wetenschap. Ga in het bos op zoek naar het leven rond je. Wie of wat kom je tegen? Neem tijd om van de kleine en grote dieren, planten, of paddenstoelen te bekijken, en geef je waarnemingen door.

  • waarnemingen.be is de grootste natuurdatabank van Vlaanderen. Met de ingevoerde data brengt Natuurpunt de soorten van bij ons in kaart. Help de wetenschap een handje snel een eenvoudig via de waarnemingen-app Obsidentify.
Afbeelding
actief_fluisterboot_blankaart_vilda_yvesadams_2022
Vilda - Yves Adams

4. Zorg voor elkaar / Verbind met je familie en vrienden

Intuïtief weet je dat tijd die je doorbrengt in het groen goed besteed is. Iedereen kent verhalen van familie en vrienden die weer in balans waren na een groene kuur. Maar er gebeurt ook heel wat onderzoek naar. En die studies bewijzen wat we al lang weten: de natuur is écht goed voor ons. Wil je op korte én lange termijn voordelen ondervinden voor je mentale en fysieke gezondheid? Ga naar buiten. Of nog beter: ga samen naar buiten.

5. Verleg je grenzen

Heb je het afgelopen jaar voldoende tijd genomen voor jezelf? Verleg je eigen grenzen, of leer een nieuwe skill aan. Maak je hoofd helemaal leeg en zet je zintuigen weer op scherp. Want een gezonde geest in een gezond lichaam, dat is een onbetaalbare combinatie. 

Afbeelding
Download je gratis gids #Natuurisgezond
NP

#Natuurisgezond, jouw gids om gezond gelukkig te worden in de natuur

Meer tijd doorbrengen in de natuur en meer bewegen is een sleutel naar een gezonder en gelukkiger leven. Maar hoe begin je er aan? In onze gratis gids vind je heel wat praktische en haalbare tips.

Vraag je #Natuurisgezond gids aan

6. Kom écht tot rust

Toegang tot groene ruimte en bossen werkt kalmerend. Alleen al het uitzicht op een bos bezorgt je meer plezier. Natuur zorgt voor een daling van je hartslag en je cortisolniveau, waardoor je meer relaxed bent.

  • Lees een boek op een bankje midden in de natuur
  • Sta of zit even stil en kijk rond
  • Bezoek een stiltegebied
    In de natuur vind je rust. In het dicht bebouwde en versnipperde Vlaanderen is stilte geen evidentie. Toch zijn er nog mooie plekjes waar je écht tot rust kan komen. Het zijn stiltegebieden, geen gebieden waar het muisstil is, maar waar de natuur een goede akoestische kwaliteit heeft. In Vlaanderen zijn er 9 officiële stiltegebieden, maar vaak vind je rond kastelen of abdijen of in grotere natuurgebieden voldoende stille plekjes om de wind door je haren te laten waaien, te genieten van een vergezicht of het ruisen van de bladeren.
  • Ontdek de kunst van het bosbaden
    Ruisende bladeren, een druppel op je wang, de geur van wilde bloemen, het gezoem van een bij... de Japanners noemen het shinrin-yoku – oftewel bosbaden: je onderdompelen in de natuur. 

Dankzij deze clip van Tijs Vanneste kan je alvast 3 minuten digitaal bosbaden

Afbeelding
Wandelen - Uitkijken over het water - Stilte  - Shutterstock
NP

7. Leef je uit; sport in de natuur

Fysiek bewegen is voor velen dé manier om het hoofd leeg te maken. Trailrunnen, fietsen of wandelen is goed voor je lichaam, je slaapt er beter door en je voelt je beter in je vel. Duik de natuur in om te zweten! 

8. Opruimen voor mentale rust

Even alle gedachten uitzetten en alleen focussen op het opruimen van zwerfvuil kan ontspannend werken. En onderzoek toont aan dat vrijwilligerswerk je zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfontplooiing boost. Je helpt je hoofd en de natuur: win-win! 

  • Ga ploggen; de combinatie van joggen met het oppakken van zwerfafval. Maar onderschat het niet, het is best een intense work-out. Door tijdens je loopsessie steeds te stoppen om afval op te rapen, wordt het een intervaltraining. Je verbrandt daardoor sneller vet en krijgt minder verzuurde spieren. Bovendien train je ook je hamstrings en bilspieren door al dat bukken en rechtstaan.
    Het doel: een betere conditie én een propere omgeving. Tijdens een uurtje ploggen verbrand je bijna 300 calorieën, met joggen alleen kom je aan 235 calorieën. Een goede work-out dus!
  • Word vrijwilliger bij Natuurpunt in je buurt. Je ontmoet nieuwe mensen, zet je in voor het goede doel en bent 100% in het groen. Bekijk wat je kan doen.

9. Kijk of luister naar de natuur

Ook als je niet naar buiten kan, kan je de natuur beleven en van de voordelen genieten.

Afbeelding
Snuit.be
snuit

10. Snuit eropuit

Natuurbeleving is goed voor kinderen. Spelen in de natuur is bewegen, grenzen verleggen en je fantasie gebruiken. Het stimuleert zowel de motorische als cognitieve ontwikkeling. Bovendien groeien kinderen die spelen in de natuur, op tot mensen die de natuur waarderen. Ze zijn meer geneigd om zich ervoor in te zetten.

Mooi meegenomen: Kinderen die 20 minuutjes per dag in de natuur wandelen of spelen, kunnen zich beter concentreren en vertonen minder symptomen van ADHD. Opvallend is dat kinderen met ADHD meer baat hebben bij open groene ruimtes met een niet dichtgegroeid bladerdak.

Alle inspiratie en leuke kinderactiviteiten