Overslaan en naar de inhoud gaan
MENU
Contact
Vrijwilligers
Ledenservice
Winkel
Log in/registreer
Natuurgebieden
Activiteiten
Natuurinfo
Over ons
Steun de natuur
Word lid
Home
»
Natuurinfo
»
Soorten herkennen
»
Vogels
» Akker- & Weidevogels
Akker- & Weidevogels
Blauwborst
De blauwborst is met zijn felblauwe keel en borst erg exotisch gekleurd. Je vindt de blauwborst vooral in moerasbosjes en ruige rietvelden.
Blauwe reiger
De blauwe reiger is een grote, grijze vogel met lange wit- grijze nek. Hij heeft een zwarte band door het oog, die uitmondt in een kuif, een gele dolkvormige snavel en hoge bruine poten.
Boerenzwaluw
De boerenzwaluw heeft een schitterend verenkleed met metaalglans. Hij voert snelle vluchten uit en is een opvallende verschijning tijdens de zomermaanden.
Buizerd
De buizerd is een middelgrote roofvogel. Hij heeft een bruinig verenkleed, maar bestaat in verschillende kleurvariëteiten. Zo zorgt hij voor verwarring.
Ekster
De ekster is met zijn zwart-wit verenkleed en zeer lange, groenglanzende staart een onmiskenbare vogel. De ekster bouwt vaak overdekte nesten.
Fazant
De fazant is in grote delen van Europa uitgezet als jachtwild. Mannetjes hebben een lange pluimstaart en een rode naakte huid.
Geelgors
De geelgors is met typische zang (een typische gorzen’slag’) en felgele verenkleed een vrolijke verschijning op onze Vlaamse akkers.
Gele kwikstaart
De gele kwikstaart is met zijn felgele verenkleed een vrolijke verschijning op onze Vlaamse akkers.
Grauwe gors
De grauwe gors lijkt wel een meer forse versie van de veldleeuwerik. Zijn verenkleed is grijs-bruin gestreept en de onderzijde is lichter van kleur.
Grauwe kiekendief
De grauwe kiekendief is en erg zeldzame broedvogel geworden in België. Hij is in de lucht te herkennen aan zijn slanke silhouet en de diepe V-vorm van de vleugels.
Groenling
De groenling is een dikke, forse zaadeter. Met zijn krachtige snavel kan hij zaden kraken. Het vrouwtje is bruingetint en heeft een zwak gestreepte rug.
Grote lijster
De grote lijster is een forse, bruine vogel met zwarte, ronde vlekjes op de borst. Hij heeft een opvallend lange staart.
Grote zilverreiger
De grote zilverreiger zijn verenkleed is helemaal wit en hij heeft een lange en dunne hals. Tijdens zijn vlucht herken je hem aan zijn tragere vleugelslag.
Houtduif
De houtduif is onze meest algemene en grootste duif. Ze is vooral bekend door haar witte halsvlek en haar ritmisch gekoer.
Huismus
De huismus is een bekend vogeltje, maar het gaat niet goed met hem. De mannetjes hebben een grijze kruin met kastanjebruine zijden.
Kauw
De kauw is een luidruchtige, gedrongen vogel, zwart met een grijs achterhoofd. Zijn iris is grijswit en zijn snavel kort, scherp en donker.
Keep
De keep is met zijn oranje borst en vleugeltekening een opvallende winterse verschijning. De mannetjes hebben donkere kop en strogele snavel.
Kerkuil
De kerkuil is met zijn hartvormige gezicht en gitzwarte ogen één van de meest opvallende uilensoorten. Zijn onderzijde lijkt wit en is licht gestippelde onderzijde.
Kievit
Die kievit is met zijn kenmerkende roep, zijn acrobatische baltsvluchten en zijn fraaie kuif een opmerkelijke weide- en akkervogel.
Koperwiek
De koperwiek is een kleine lijster met roestrode oksels en flanken. Hij heeft een korte staart en een opvallend witte wenkbrauwstreep en witte mondstreep.
Kramsvogel
De kramsvogel is een forse lijster met een grijze kop en een roodbruine mantel. Zijn kin, keel en buik zijn zwaar pijlvormig gevlekt.
Kwartel
De kwartel is een zeer kleine hoender die zich zelden laat zien. De typische ‘roep hoor je vooral op zwoele zomeravonden uit graanakkers weerklinken.
Ooievaar
De ooievaar heeft een wit verenkleed, met zwarte slagpennen. De lange poten en de snavel zijn rood. Vrouwtjes en mannetjes zier er hetzelfde uit.
Patrijs
De patrijs is een hoenderachtige. Je kan de vrouwtjes van de mannetjes onderscheiden door hun kleinere buikvlek en de dwarsbanden op de vleugeldekveren.
Putter
De putter heeft een rood gezicht en zwarte vleugels met een gele streep. Met zijn spitse snavel kan hij zaden bereiken waar andere soorten niet bij kunnen.
Ringmus
De ringmus lijkt op de huismus maar je kan de vogel gemakkelijk herkennen aan de kastanjebruine kruin, de zwarte wangvlek en de witte halsband.
Rode wouw
De rode wouw is één van de weinige roofvogels die je vrijwel alleen in Europa aantreft, van Spanje tot Zweden. Hij heeft een roodbruin verenkleed en een lichtere kop.
Roek
De roek is familie van de zwarte kraai en vertoeft vooral in landbouwgebied. Roeken zijn kolonievogels die vaak nesten maken in populierenbossen.
Slechtvalk
De slechtvalk is onze grootste inheemse valk en wordt vaak bestempeld als ‘de snelste vogel ter wereld’.
Smelleken
Het smelleken is onze kleinste valk. Door zijn gelijkaardig vliegbeeld wordt hij wel eens aanzien voor een slechtvalk.
Sperwer
De sperwer is een kleine, schuwe roofvogel die vaak uit het niets opduikt en een supersnelle aanval uitvoert op de vogels op en rond je voedertafel.
Spreeuw
De spreeuw is een luidruchtige vogel met een spitse snavel. Zijn zwart verenkleed heeft een paarsgroene glans en geelwitte spikkels. Jonge vogels zijn vaalbruin.
Steenuil
De steenuil is de kleinste uil van Vlaanderen. Hij valt op door zijn gedrongen gestalte, felle ogen en witte wenkbrauwstrepen.
Torenvalk
De torenvalk is een kleine roofvogel. Het vrouwtje is rosbruin met donkere vlekken, het mannetje is iets minder gevlekt en heeft grijze kop en staart. Hij behoort tot de familie van de valkachtigen. Hij komt vaak voor langs de rand van de weg waar het makkelijker naar prooien zoeken is in het korte gras.
Turkse tortel
De Turkse tortel is een elegant, bruingrijs duifje met een zwart nekband. Ze is klein en slank, en heeft een lange staart.
Veldleeuwerik
De veldleeuwerik staat bekend om zijn tierelierende zang, in een hoog opgaande vlucht, langzaam uitstijgend boven een zomers graanveld.
Velduil
De velduil is een indrukwekkende roofvogel die overdag actief is. Toch moet je al geluk hebben om hem in Vlaanderen te spotten.
Vink
De vink is met zijn grijsblauw petje, roestrode borst en witte vleugelstrepen een bekende tuinvogel. De zang eindigt vaak op suskewiet.
Wulp
De wulp behoort tot de familie van de strandlopers. Hij kan tot 57 cm groot worden en is zo de grootste Europese steltloper.
Zwarte kraai
De zwarte kraai is een zeer intelligente en vindingrijke vogel. Hij is pikzwart en heeft een krachtige, donkere snavel met stompe punt. Zijn kruin is plat.
Grutto
De grutto is een weidevogel bij uitstek. Het is een lentebode die jammer genoeg almaar meer wordt teruggedrongen tot weidevogelreservaten.
Blauwe kiekendief
De blauwe kiekendief is een middelgrote roofvogel met lange vleugels en staart. Mannetjes zijn zichtbaar kleiner dan vrouwtjes. Het mannetje heeft een licht, blauwgrijs uiterlijk. Zijn vleugelpunten zijn opvallend zwart. Het vrouwtje is bovenaan bruin.
TOP