Richt je tuin in voor insecten

Icon
Icoon - Speurneuzen

Breng je tuin tot leven!

Laat het krioelen van het leven in je tuin. Insecten zijn een plezier om naar te kijken en een feest voor andere dieren in je tuin. Bovendien zijn insectenvriendelijke tuinen gemakkelijker in onderhoud. De natuur doet het zware werk wel zelf. Bovendien: insecten kunnen alle hulp gebruiken. Het gaat slecht met vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere kleine dieren die erg belangrijk zijn voor onze natuur. Er zijn maar liefst 78% minder insecten dan 30 jaar geleden.

Waarom is het verdwijnen van insecten zo rampzalig voor de natuur?

Omdat insecten een hoofdrol spelen in de kringloop van het leven. Bijen en vlinders bestuiven bloemen. Andere insecten verwerken afgestorven planten en dieren. Zo zorgen ze voor een gezonde bodem die planten en bomen nodig hebben om te kunnen groeien. Ze zijn onmisbaar als voedsel voor talloze andere soorten dieren, van zangvogels tot vleermuizen.

Wat kan jij doen voor de insecten?

Het roer moet om, maar hoe? Door dichtbij huis te beginnen, bijvoorbeeld. Niet minder dan 12% van Vlaanderen bestaat uit tuinen. Als die insectvriendelijk worden ingericht, kan dat al verschil maken. Hieronder vind je inspiratie om je tuin aan te leggen zodat insecten welkom zijn. En voor vlinders, wilde bijen en kevers vind je specifieke tips. Aan de slag!

Hoeveel insecten kan jij digitaal vangen?

Insecten bestuiven onze planten, ruimen dood hout op en zijn voedsel voor andere dieren. Kortom, ze zijn de ware superhelden van onze natuur. Helaas slinkt het aantal insecten de laatste decennia zienderogen. Tijd dus voor actie! Daarom dagen we iedereen uit om tijdens de Insectenzomer, van 1 juni tot en met 31 augustus, zo veel mogelijk insecten digitaal te vangen met de app ObsIdentify. 

Doe mee met onze grote challenge

+ Link naar Campagnewebsite

Geen tuin zonder insecten

We hebben bloemen in onze tuin voor eigen plezier, maar met hun geuren en kleuren lokken ze insecten. Als tegenprestatie bestuiven insecten andere bloemen. De sleutel van een succesvolle tuin bestaat erin om zoveel mogelijk planten te hebben die insecten aantrekken van lente tot in de herfst.

De natuur is een complex geheel, alles hangt samen. Doe je iets tegen de luizen, haal je het voer voor lieveheersbeestjes weg. En als je binnen mieren bestrijdt, dood je niet alleen de mieren buiten én die van de buurman maar ook alle bijen in de buurt. Zo klein en kwetsbaar zijn insecten. Beter is om met de natuur mee te bewegen en insecten de ruimte te geven.

5 tips voor een tuin vol insecten

  1. Plant wilde nectarplanten
    Vlinders en andere insecten voeden zich vooral met nectar. Plant daarom vooral bloemen die veel nectar produceren, zoals koninginnenkruid, wilde marjolein, slangenkruid of kattenstaart.
  2. Zorg voor nestgelegenheid voor insecten
    Leuk zijn nestblokken voor solitaire bijen, belangrijke bestuivers. Wist je dat er ook voor oorwormen en hommels nestkastjes bestaan? Je kan ze kopen in de Natuurpunt Winkel
  3. Dood hout zorgt voor leven
    Dode takken of stammen moet je niet meteen verbranden of weggooien. Snoeihout kan je verwerken in een mooie takkenwal die als afsluiting kan dienen. Onder een hoopje dode takken of houtblokken vinden niet alleen insecten, maar ook soms salamanders en egels hun toevlucht.
  4. Maak van je gazon een hooiland
    Wie een groot gazon heeft, kan ervoor kiezen om tenminste een deel ervan om te vormen tot bloemenweide of hooiland. Dat hoef je slechts één- of tweemaal per jaar te maaien. Door dit hooiland kan je wel netjes gemaaide paadjes aanleggen, zodat het toch een verzorgde aanblik geeft. Je zal zien dat sprinkhanen, wantsen en vlinders vanzelf zullen verschijnen.
  5. Een vijver is een bron van leven
    Als je voldoende ruimte hebt in je tuin, kan je kiezen voor de aanleg van een tuinvijver. Zorg voor een geleidelijke oeverzone met inheemse waterplanten en weet dat vissen zich te goed zullen doen aan kikkervisjes en waterbeestjes. 

Lieveheersbeestjes, prachtbeestje

Lieveheersbeestjes zijn bekende bladluisbestrijders. Volwassen lieveheersbeestjes eten tot drieduizend bladluizen per maand. Hoewel heel wat soorten generalist zijn, zijn sommige gespecialiseerd in een bepaalde bladluissoort. Soms staan ook schildluizen op het menu. Sommige soorten eten enkel meeldauwschimmels, zoals het citroentweeëntwintigstippelig lieveheersbeestje.

Hoe krijg je meer lieveheersbeestjes en andere kevers in je tuin? Lieveheersbeestjes zijn verzot op bladluizen. Andere kevers bestuiven bloemen, ruimen afval op en vormen voedsel voor andere dieren. En ze zijn vaak verbluffend mooi.

Wat kan ik doen voor het lieveheersbeestje?

  • Ruim bladeren en stengels niet op, voor lieveheersbeestjes is dit de ideale beschutting tijdens de winter.
  • Zorg voor een gevarieerde beplanting in je tuin. Meidoorn, linde en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes.
  • Laat wat brandnetels staan in je tuin, lieveheersbeestjes zijn er verzot op
  • Bloeiende planten in je tuin bezorgen lieveheersbeestjes pollen en nectar. Nectarplanten trekken gelijk ook vlinders, bijen en andere insecten aan. Een lijst met geschikte nectarplanten vind je op de vlinderpagina.
  • Je kan ook een kastje voor lieveheersbeestjes installeren in je tuin, daarin kunnen ze overwinteren en schuilen. Koop er eentje in de Natuurpunt Winkel

Tips voor andere kevers

Naast lieveheersbeestjes zijn er nog honderden andere keversoorten waarvoor je jouw tuin kan inrichten, zoals de meikever of de neushoornkever.

  • Plant nectar- en stuifmeelrijke bloemen in de tuin
    Niet alleen vlinders en bijen zijn verzot op bloemen, ook sommige kevers zoals boktorren of penseelkevers zie je in de tuin wel eens op bloemen zitten. Zij dragen ook bij aan de bestuiving van planten.
  • Inheemse struiken en bomen bieden meer kansen voor alle soorten insecten.
  • Zorg voor een strooisellaag
    In humus (afgestorven bladeren en takjes) leveren tal van kleine diertjes. Waar mogelijk (bijv. onder een heg of struik) kan je wat bladeren laten liggen, die vanzelf vergaan.
  • Geef dood hout een plaats in je tuin
    Tal van keversoorten leven in dood hout. Verwerk takken en snoeiafval in de tuin, bijvoorbeeld in een takkenril of –hoop. Daarin vinden ook vogels en egels een schuilplaats.
  • Gebruik geen pesticiden, die zijn nefast voor het hele insectenleven.
Afbeelding
Gratis gids voor tuin vol leven
NP

Gratis gids voor een tuin vol leven

Een leuke gids boordevol praktische en haalbare tips om je tuin om te toveren tot een mini natuurgebied waar het voor heel veel dieren en voor jezelf heerlijk vertoeven is.

Vraag je Tuingids aan

Tip van Joeri

Joeri Cortens van Natuurpunt legt in Wild Van Dieren uit hoe je vlinders en insecten kan helpen om te overwinteren en slechtere periodes te overbruggen.

Hang een nestkastje voor insecten. Dat is niet alleen belangrijk voor vlinders, lieveheersbeestjes, oorwormen en pissebedden, diertjes die allemaal heel erg belangrijk zijn voor je tuin. De dieren kruipen tussen de spleetjes van het nestkastje naar het stro in de schuilplaats. Plaats er ook een paar stokjes in voor vlinders.
 

10% korting op alles voor je tuin

Als lid van Natuurpunt geniet je altijd van 10% korting op je bestelling in de Natuurpunt Winkel

  • Grootste keuze aan natuurproducten
  • Met je aankopen help je de natuur
  • 10% korting voor leden
  • Gratis verzending vanaf 39 euro

Bekijk het assortiment