
BioBlitz
Een BioBlitz is een event dat focust op onderzoek van de biodiversiteit binnen een vastgesteld gebied binnen een afgebakende tijd. Tellers van verschillende leeftijden en achtergronden en experten van allerlei soortgroepen komen samen om zoveel mogelijk verschillende soorten te zoeken en registreren: planten, paddenstoelen, vogels, insecten, amfibieën en reptielen, zoogdieren, … Een BioBlitz kan enkele uren, 24 uur, een weekend of zelfs een jaar duren (bv. 2000-soortenjaar).
Doe mee met één van de BioBlitzes in jouw regio! Hieronder vind je een overzicht van alle BioBlitzes.
Of organiseer zelf een BioBlitz! Deze leidraad geeft je tips en tricks om er een geslaagd event van te maken en kwalitatieve data over te houden.
Download 'How to BioBlitz: Leidraad voor het organiseren van een 1.000-soortendag'
EDITIES 2023
1000-soortendag in Ledegem en Moorslede
In het weekend van 10 en 11 juni 2023 (van 00:00u tot 23:59u) zoeken we minstens 1.000 soorten planten en dieren op het grondgebied van Ledegem en Moorslede (incl. deelgemeenten)!
Deze grootschalige inventarisatie met experts van heinde en ver levert een mooie momentopname op van hoe het gesteld is met de biodiversiteit in deze twee gemeenten. Met deze actie willen we ook sensibiliseren rond het belang van een grote verscheidenheid aan dieren, planten, leefgebieden… In de rand van het zoekweekend organiseren we ook enkele publieksactiviteiten (vorming rond de app Obsidentify, workshop 'Scheppen in het water', vroegmorgenwandeling ...).
Deze 1000-soortendag is een initiatief van de gemeenten Ledegem en Moorslede, Natuurpunt Mandelstreke en Stadlandschap West-Vlaamse hart.
Bioblitz Viersels Gebroekt
Ga met ons de uitdaging aan om op zondag 14 mei zoveel mogelijk verschillende soorten te observeren en in te geven in waarnemingen.be, locatie Viersel- Viersels Gebroekt! Natuurpunt De Wielewaal is actief in Berlaar, Lier + Koningshooikt, Nijlen, Broechem en Emblem, en Zandhoven met Massenhoven,Pulderbos, Pulle en Viersel.
Birdathons
Op 6 mei en 14 juni nemen vogelwerkgroepen het tegen elkaar op, om op 1 dag zoveel mogelijk vogelsoorten te zien.
Wie doet nog mee?
Volg hier live de resultaten van
Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen
Natuurpunt Mechels Rivierengebied
Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus
Bioblitz Natuurpunt Bree
Het weekend van vrijdag 16 juni tot en met zondag 18 juni organiseert Natuurpunt Bree een biodiversiteitsweekend omwille van hun 50 jarig bestaan. De volledige programmatie kan je volgen op de website van Natuurpunt Bree of hun Facebook pagina.
1000-soortendag Meetjeslandse Krekengebied
Tijdens een 1.000 soortendag gaan onze natuurkenners op zoek naar zoveel mogelijk soorten planten, dieren, zwammen. Elk jaar doen ze een ander gebied aan. Op die manier brengen ze de biodiversiteit van een gebied in kaart. Gewapend met een net en een loep, een verrekijker, microscopen of andere attributen gaan ze de hele dag op pad. Dit keer gaan ze op 8 juli op verkenning in het krekengebied van Assenede.
Ken jij iets van vogels, een bepaalde insecten- of plantengroep,… en wil je meehelpen aan de inventarisatie? Of wilde je altijd al eens op stap gaan met één van onze specialisten? Of misschien wil je gewoon weten hoe het er op zo’n inventarisatiedag aan toe gaat? Ook (macro)fotografen zijn welkom om (speciale) vondsten te vereeuwigen.
Bioblitz De 900 Soorten van Kuurne
Natuurpunt De Vlasbek viert mee met 900 jaar Kuurne! Daarom willen samen met jullie op zoek naar de 900 Soorten van Kuurne. Geef je waarnemingen in via deze website, ObsIdentify of ObsMapp. Je kan ook hier het scorebord bijhouden. Op naar die 900 Soorten van Kuurne (en liefst veel meer).
1 januari - 31 december 2023
Bioblitz Overbroek Poppel
Het Overbroek in Poppel is een recent aangekocht natuurgebied. Er valt nog heel wat te ontdekken dus. In 2023 verzamelen we samen zoveel mogelijk verschillende soorten in dit gebied.
1 januari - 31 december 2023
Soortenjaar Provinciedomein Huizingen 2023
2023 wordt het soortenjaar in het Provinciedomein Huizingen. We willen de biodiversiteit van het domein in de kijker zetten tijdens verschillende activiteiten. Het toppunt wordt het biodiversiteitsweekend van vrijdag 19 tot zondag 21 mei. Tijdens dat weekend zullen er verschillende inventarisaties en wandelingen doorgaan in het domein. Zowel voor de leek als voor de soortenkenner. Meer info? lieven.decrick@vlaamsbrabant.be
1 januari - 31 december 2023
BioBlitz Vallei van de Ziepbeek, Heiwijk en Duivel
Natuurlijk Zutendaal en Natuurpunt willen samen met jou een jaar lang de biodiversiteit in ‘Vallei van de Ziepbeek, Heiwijk en Duivelsberg’ in kaart brengen. In de projectzone komen verschillende habitattypes voor zoals natte en droge heide, (matig) voedselarme vijvers en vennen, verlandingsvegetaties, hoogveen, heischrale graslanden, veenbossen, eiken-beukenbossen en eiken-berkenbossen. Ons doel is om op een jaar tijd minstens 1.000 soorten te vinden.
Wil je een bepaalde soortgroep inventariseren of wil je meer info? Neem dan contact op met bamps.bart1@gmail.com.
1 januari 2023 - 31 december 2023
BioBlitz Erpe-Mere
Dank zij de website van Waarnemingen.be is het gemakkelijker om de fauna en flora in een gebied op te volgen. Met talrijke vrijwilligers, die in de loop der jaren één of meerdere waarnemingen registreerden op de website, kunnen we de biodiversiteit in onze gemeente Erpe-Mere beter in kaart brengen. Terwijl in 2010 slechts 532 soorten genoteerd waren, evolueerde dat in 2020 tot 2095 geregistreerde en op naam gebrachte soorten, en 438 verzamelsoorten. Kunnen we in 2023 beter doen?
1 januari 2023 - 31 december 2023
EDITIES 2022
1000+soortenjaar @Paddenbroek
Natuurpunt Vlaamse Ardennen wil samen met jou een jaar lang de biodiversiteit in het Paddenbroek in Berchem-Kluisbergen in kaart brengen. Onder de titel ‘1000+soortenjaar @Paddenbroek’ roepen we iedereen op om waarnemingen van planten en dieren te registreren via ‘waarnemingen.be’. Ons doel is om op een jaar tijd minstens 1.000 verschillende soorten te vinden? De teller start op 18 juni 2022 en loopt door tot en met 17 juni 2023, precies op de dag dat het Paddenbroek tien jaar geleden erkend werd als natuurreservaat. Hier kan je live volgen hoeveel verschillende soorten er al waargenomen zijn in het natuurreservaat.
Wil je een bepaalde soortgroep inventariseren of wil je meer info? Neem dan contact op met natuurpuntvlaamseardennen@hotmail.com.
Natuurpunt Vlaamse Ardennen - Werkgroep Kluisbergen
Volg hier het overzicht van de gevonden soorten op.
BioBlitz Erpe-Mere
Dank zij de website van Waarnemingen.be is het gemakkelijker om de fauna en flora in een gebied op te volgen. Met talrijke vrijwilligers, die in de loop der jaren één of meerdere waarnemingen registreerden op de website, kunnen we de biodiversiteit in onze gemeente Erpe-Mere beter in kaart brengen. Terwijl in 2010 slechts 532 soorten genoteerd waren, evolueerde dat in 2020 tot 2095 geregistreerde en op naam gebrachte soorten, en 438 verzamelsoorten. Kunnen we in 2022 beter doen?
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
BioBlitz Arsenaalsite Gentbrugge
De Ambassade voor het Meer-dan-Menselijke wenst een beter zicht te krijgen op de fauna en flora van de arsenaalsite en omgeving. Met deze informatie willen we samen met studenten en geïnteresseerden het komend jaar verkennen hoe de site zich kan ontwikkelen vanuit de noden en kwaliteiten van deze belanghebbenden. U kan ons hierbij helpen door tussen donderdag 22 september en zondag 9 oktober waarnemingen in te geven vanop de arsenaalsite en omgeving.
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
Birdathon West-Vlaanderen +
Vanuit een aantal West-Vlaamse en andere Vogelwerkgroepen wordt op 7 mei 2022 opnieuw een 'Birdathon' georganiseerd: vogeliefhebbers spotten op deze dag zoveel mogelijk verschillende soorten vogels. Welke werkgroep spotte de meeste soorten?
Hier kan je live de tussenstanden volgen van de deelnemers:
- Vogelwerkgroep Mergus
- Natuurpunt Westkust
- Vogelwerkgroep Westland
- Natuurpunt Midden-West-Vlaanderen
- Natuurpunt De Torenvalk
- Vogelwerkgroep Overmeerse Vogels
- Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen
- Vogelwerkgroep Vlaamse Ardennen plus
- Vogelwerkgroep Luscinia
Een samenvatting van de resultaten vind je hier.
BioBlitz Hertberg
Zaterdag 21 mei 2022 is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Het ideale moment voor een BioBlitz! Dit is een activiteit waarbij men gedurende een bepaalde tijdspanne zoveel mogelijk soorten zoekt binnen een afgebakend gebied.
Van koolmees tot roodtipbasterdweekschildkever, van paardenbloem tot levendbarende hagedis, elke soort telt! Met z'n allen zullen we proberen om binnen 48 uur 500 soorten te spotten. Trek Hertberg in en registreer op zaterdag 21 mei (vanaf 6h00) en zondag 22 mei (tot 18h00) al je ontdekkingen via Waarnemingen.be of neem deel aan één van de geleide wandelingen rond nachtvlinders, vleermuizen of waterdiertjes. Zo ontdek je wat de natuur in je buurt allemaal te bieden heeft!
Meer info over deze activiteit kan je terug vinden op de website of de Facebookpagina van Hertberg.
Volg hier het overzicht van de gevonden soorten op.
BioBlitz in Plantentuin Meise
Tijdens het Feest van de biodiversiteit organiseert Plantentuin Meise op zaterdag 21 en zondag 22 mei 2022 een Bioblitz. Tijdens onze Bioblitz komen natuurliefhebbers, jong en oud, samen om binnen de Plantentuin zoveel mogelijk soorten waar te nemen. Met z’n allen zoeken we naar wilde planten, paddenstoelen, vogels, nachtvlinders en nog zó veel meer! Zo brengen we met z’n allen de biodiversiteit van onze geliefde plantentuin in kaart.
Daarnaast zijn er ook allerlei andere activiteiten voorzien.
Bekijk het volledige programma.
Volg hier het overzicht van de gevonden soorten op.
BioBlitz in Plantentuin Gent
In het teken van het weekend van de biodiversiteit organiseert Plantentuin Gent op zaterdag 21 mei 2022 een ware Bioblitz. Tijdens onze Bioblitz komen natuurliefhebbers, jong en oud, samen om binnen de Plantentuin zoveel mogelijk soorten waar te nemen.
Daarnaast zijn er ook heel wat randactiviteiten voorzien. Neem deel aan een rondleiding door één van onze enthousiaste gidsen, wandel mee met onze Hortulana voor een blik achter de schermen of word ondergedompeld door Katrijn Vannerum in de verdwenen flora van Oost-Vlaanderen. Geen zin om veel te wandelen? Geen probleem, neem dan gerust deel aan een van onze workshops of lezingen. En dit allemaal gratis!
Ben je eerder een avondmens? Kom dan ’s avonds langs om de wondere verborgen wereld van nachtvlinders te aanschouwen!
Tussen 14u en 20u zal de cafetaria in de plantentuin verfrissing bieden.
Voor verdere informatie en vragen zie https://www.ugent.be/we/nl/diensten/plantentuin/agenda/bioblitz.htm
of stuur een mailtje naar Tim.Claerhout@UGent.be
Volg hier het overzicht van de gevonden soorten op.
Bioblitz in de Kalevallei
Op zaterdag 21 mei gaan we met z'n allen op zoek naar zoveel mogelijk soorten in de Kalebeekvallei. We verzamelen om 9u aan het Kerkhof van Merendree (in de namiddag om 13u30). De bedoeling is om in het gebied drie graslandjes met min of meer dezelfde abiotiek (bodem, grondwaterregime) die korte of langere tijd in beheer zijn van Natuurpunt volledig te inventariseren om het effect van het beheer op de biodiversiteit na te gaan.
Onder begeleiding van een deskundige van het INBO (Bart Vandevoorde) wordt beheermonitoring op planten in de praktijk in de voormiddag toegepast. Daarnaast gaan we actief op zoek naar allerlei beestjes die in het gebied voorkomen. 's Avonds wordt voor de liefhebbers ook nog een nachtvlinderinventarisatie voorzien (van 21u30 tot 1u).
Volg hier het overzicht van de gevonden soorten op.
Meer info: chris.bruggeman@skynet.be
1000-soortendag in Hooglede en Staden
In het weekend van 11 en 12 juni 2022 (van 00:00u tot 23:59u) zoeken we minstens 1.000 soorten planten en dieren op het grondgebied van Hooglede en Staden (incl. deelgemeenten) !
Deze grootschalige inventarisatie met experts van heinde en ver levert een mooie momentopname op van hoe het gesteld is met de biodiversiteit in deze twee gemeenten. Met deze actie willen we ook sensibiliseren rond het belang van een grote verscheidenheid aan dieren, planten, leefgebieden… We organiseren ook enkele publieksactiviteiten, zoals een vorming rond de app Obsidentify, een egelwandeling, een fietsexcursie rond bomen, een avondwandeling voor vleermuizen en uilen…
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
Meer info: www.westvlaamsehart.be/1000-soortendag
BioBlitz Bourgoyen-Ossemeersen
Op vrijdag 17 en zaterdag 18 juni 2022 kammen we de Bourgoyen-Ossemeersen uit! We willen zoveel mogelijk planten- en diersoorten vinden, want zo kunnen we de verspreiding van zeldzame en waardevolle soorten verder in kaart brengen en eventueel ook nieuwe soorten voor het gebied ontdekken. Wil jij meedoen? Schrijf je dan in voor een geleide wandeling en/of registreer zelf alle soorten die je op eigen houtje spot.
Alle info vind je op de website van Natuurpunt Gent.
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
Biodi-Masko 3.0
In het Biodi-Masko weekend van 1, 2 en 3 juli 2022 en nog tot 31 juli gaan we samen met een team van specialisten op zoek naar al wat leeft in het Maskobos: van de kleinste plantjes over de meest bizarre kriebelbeestjes en de raarste vogels tot de meest tot de verbeelding sprekende zoogdieren. Samen met medewerkers,natuurgidsen en specialisten verdelen we ons over heel het gebied en zoeken we naar zoveel mogelijk soorten. Misschien halen we wel de 1.000 soorten in één weekend!
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
Bioblitz Hochter Bampd en Biesweerd
In het weekend van 23 en 24 juli 2022 kammen we de prachtige natuurgebieden Hochter Bampd en Biesweerd in de Maasvallei uit. We starten om 07u00. Een etmaal later wordt de Bioblitz afgesloten.
Om hieraan actief deel te nemen is enige voorkennis vereist. Er zijn immers geen begeleide wandelingen voorzien. Iedereen is wel welkom om aan te sluiten bij een gids van één van de werkgroepen (bv. planten of libellen) om zijn/haar natuurkennis te vergroten of om je te laten verrassen door de enorme biodiversiteit.
De Bioblitz wordt door de volgende partners georganiseerd: Limburgs Landschap (kerngroep Lanaken), Natuurpunt Lanaken, Natuurlijk Zutendaal (samenwerkingsverband tussen Natuurpunt Zutendaal, Ortolaan en Limburgs Landschap) en Regionaal Landschap Kempen en Maasland.
Volg hier het overzicht van de gevonden soorten op.
Klik hier voor meer info.
Edities 2021
2000 soorten jaar @ De Gavers
Natuurpunt Gaverstreke en PRNC-De Gavers willen samen met jou een jaar lang de biodiversiteit in De Gavers in kaart brengen, tussen 28 augustus 2021 en 28 augustus 2022.
Onder de titel ‘2000 soortenjaar @ DeGavers’ roepen we iedereen op om waarnemingen van planten en dieren te registreren via ‘waarnemingen.be’. Ons doel is om op een jaar tijd minstens 2000 verschillende soorten te vinden !
Wil je een bepaalde soortgroep inventariseren en wil je meer info? Neem dan contact op met natuurpuntgaverstreke@gmail.com
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
Bioblitzjaar in Stekene en Sint-Gillis Waas
Op zoek naar 2500 soorten
Natuurstudiewerkgroep Waasland-Noord wilt in 2021 de biodiversiteit van Stekene en Sint-Gillis-Waas in kaart brengen. We zijn benieuwd naar de soortenrijkdom zowel binnen als buiten onze natuurgebieden. Een heel jaar lang gaan we, samen met jullie, op zoek naar zoveel mogelijk dieren en planten, in eigen tuin, dorpskern, vergeten plekjes, braakliggende terreinen, bermen, natuurgebieden, … . We streven ernaar om 2500 verschillende soorten te inventariseren. Bij deze een warme oproep om hieraan deel te nemen, individueel of in groep (als de corona-maatregelen het toelaten) en de waarnemingen in te voeren in ‘waarnemingen.be’. Dat mag gerust met de apps van waarnemingen.be
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
Bioblitz Erpe-Mere
Dank zij de website van Waarnemingen.be is het gemakkelijker om de fauna en flora in een gebied op te volgen. Met talrijke vrijwilligers, die in de loop der jaren één of meerdere waarnemingen registreerden op de website, kunnen we de biodiversiteit in onze gemeente Erpe-Mere beter in kaart brengen. Terwijl in 2010 slechts 532 soorten genoteerd waren, evolueerde dat in 2020 tot 2095 geregistreerde en op naam gebrachte soorten, en 438 verzamelsoorten. Kunnen we in 2021 beter doen?
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
Dijlelandse Big Day
Op 9 oktober 2021 organiseert de Natuurstudiegroep Dijleland haar 14e Big Day. Op 24 uur tijd (middernacht tot middernacht) proberen we in de Leuvense regio zo veel mogelijk vogelsoorten waar te nemen. Nadat de lente-editie door corona in het water viel, organiseren we dit jaar voor het eerst een herfsteditie, tijdens het hoogtepunt van de najaarstrek. We zijn benieuwd wat dat zal opleveren! Deelnemen is eenvoudig en volledig vrij: ga op 9 oktober op pad binnen de zoekzone (zie kaartje) en voer zo veel mogelijk waarnemingen in op Waarnemingen.be. Voer zeker ook algemene en reeds gemelde soorten in, en gebruik indien mogelijk routeregistratie (om je gegevens nog meer waarde te geven). Zoals steeds voer je enkel waarnemingen in als er geen enkele twijfel is over de determinatie (anders vink je 'onzeker' aan). Meer info en reglement op www.natuurstudiegroepdijleland.be/bigday2021.
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
1000-soortendag in het Meetjeslands Krekengebied
Tijdens de 1.000 soortendag gaan onze natuurkenners op zoek naar zoveel mogelijk soorten planten, dieren, zwammen. Elk jaar doen ze een ander gebied aan. Op die manier brengen ze de biodiversiteit van een gebied in kaart. Gewapend met een net en een loep, een verrekijker, microscopen of andere attributen gaan ze de hele dag op pad. Dit keer gaan ze op 26 juni op verkenning in het krekengebied van Assenede.
Ken jij iets van vogels, een bepaalde insecten- of plantengroep,… en wil je meehelpen aan de inventarisatie? Of wilde je altijd al eens op stap gaan met één van onze specialisten? Of misschien wil je gewoon weten hoe het er op zo’n inventarisatiedag aan toe gaat? Ook (macro)fotografen zijn welkom om (speciale) vondsten te vereeuwigen.
Info en inschrijven: https://www.npmeetjesland.be/1000-soorten/
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
Bioblitz in het overgangsgebied Kempen-Haspengouw
Op zaterdag 21 en zondag 22 augustus 2021 kammen we de bossen, vijvers en graslanden op het overgangsgebied Kempen-Haspengouw uit. Doel is om binnen 24 uur zoveel mogelijk planten- en diersoorten te vinden. Zo kunnen we de verspreiding van zeldzame en waardevolle soorten verder in kaart brengen en eventueel ook nieuwe soorten voor dit uniek gebied ontdekken. We starten om 09u00. Een etmaal later wordt de Bioblitz afgesloten.
Tijdens de 1000-soortendag kan je zelf waarnemingen toevoegen aan onze soortenlijst via waarnemingen.be of de apps Obsmapp, iObs of Obsidentify. De ingevoerde gegevens worden gecontroleerd door experts en daarna gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Op die manier draag je dus zelf je steentje bij aan het in kaart brengen van de biodiversiteit.
Om echt actief deel te nemen aan deze Bioblitz is enige voorkennis vereist. Er zijn immers geen begeleide wandelingen voorzien. Iedereen is wel welkom om aan te sluiten bij een gids van één van de werkgroepen (bv. planten of libellen) om zijn/haar natuurkennis te vergroten of om je te laten verrassen door de enorme biodiversiteit. De gidsen vertrekken aan de kiezelparking te Roelen (Roelerweg zn, 3690 Zutendaal). Inschrijven via bamps.bart1@gmail.com (0476 61 12 77) of bart.hoelbeek@telenet.be (0472 48 81 72).
De Bioblitz wordt door de volgende partners georganiseerd: Natuurlijk Zutendaal (samenwerkingsverband tussen Natuurpunt Zutendaal, Ortolaan en Limburgs Landschap), Natuurpunt Lanaken en Orchis.
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
Stadlandschap West-Vlaamse Hart
Het Stadlandschap ‘West-Vlaamse hart’ organiseert haar jaarlijkse Duizendsoortendag dit jaar op het volledige grondgebied van de fusiegemeente Roeselare, dus met alle deelgemeenten inclusief.
Het vindt plaats in het weekend van 12-13 juni 2021 (van 00:00 tot 23:59).
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
BioBlitz in de Hoge Rielen
Het hele jaar door loopt er een BioBlitz in het domein van de Hoge Rielen. Het doel is om tegen het einde van het jaar minstens 500 verschillende soorten te noteren binnen het werkingsgebied.
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
Birdathon West-Vlaanderen
Vanuit een aantal West-Vlaamse Vogelwerkgroepen werd op 8 mei 2021 opnieuw een 'Birdathon' georganiseerd: liefhebbers van maar liefst negen gemeenten spotten op deze dag zoveel mogelijk soorten vogels. In welke gemeente spotte men de meeste soorten?
De resultaten vind je hier
https://waarnemingen.be/bioblitz/birdathon-2021-vogelwerkgroep-mergus/
https://waarnemingen.be/bioblitz/birdathon-2021-natuurpunt-westkust/
https://waarnemingen.be/bioblitz/birdathon-2021-vogelwerkgroep-westland/
https://waarnemingen.be/bioblitz/birdathon-2021-natuurpunt-houtland/
https://waarnemingen.be/bioblitz/birdathon-2021-vogelwerkgroep-mandelstreke/
https://waarnemingen.be/bioblitz/birdathon-2021-vogelwerkgroep-middenkust/
https://waarnemingen.be/bioblitz/birdathon-2021-natuurpunt-de-torenvalk/
https://waarnemingen.be/bioblitz/birdathon-2021-vogelwerkgroep-zuid-west-vlaanderen/
Birdathon Vogelwerkgroep Luscinia
Na een eerste editie in 2020 (toen werden alleen binnen het werkgebied van Natuurpunt afdeling De Wielewaal op 1 dag 130 soorten gescoord) werken we voor de Birdathon dit jaar op een Bioblitzpagina, zo kunnen we het ruime werkgebied van Vogelwerkgroep Luscinia onderzoeken (dus afdeling De Wielewaal plus Oude Spoorweg). We proberen op 8 mei 2021 met z’n allen zoveel mogelijk soorten vogels waar te nemen en in te voeren. Iedereen kan deelnemen. De enige voorwaarde is de soort ofwel door meerdere waarnemers is gezien, ofwel dat ze is gedocumenteerd met foto’s.
Meer info op het regioscherm van afdeling De Wielewaal en afdeling Oude Spoorweg.
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
BioBlitz Wase Koepel voor Natuurstudie (WAKONA)
WAKONA organisaart al voor de tiende maal de WAKONA soortenzoekdagen. In 2021 vinden die plaats op 17 juli en 4 september.
We verkennen opnieuw de bossen van Moerzeke-Kastel langsheen de Schelde. We focussen op de 20ha die Natuurpunt er in 2019 jaar kon aankopen. Het betreft voornamelijk bos dat tot dan ontoegankelijk was. Samen met specialisten in planten, insecten, libellen, dagvlinders, muizen, vleermuizen, nachtvlinders, zoogdieren… kan je er op ontdekking gaan, je kennis aanscherpen en genieten van de natuur!
Alle praktische afspraken kan je terugvinden op:
www.wakona.be/index.php/activiteitenkalender/971-zaterdag-17-juli-2021-wakona-soortenzoekdag
www.wakona.be/index.php/activiteitenkalender/970-zaterdag-4-september-2021-wakona-soortenzoekdag
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
Bioblitz in de Vinderhoutse bossen
Op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni kammen we de Vinderhoutse Bossen uit! We willen zoveel mogelijk planten- en diersoorten vinden, want zo kunnen we de verspreiding van zeldzame en waardevolle soorten verder in kaart brengen en eventueel ook nieuwe soorten voor het gebied ontdekken. Wil jij meedoen? Schrijf je dan in voor een geleide wandeling en/of registreer zelf alle soorten die je op eigen houtje spot. Hier vind je alle info.
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
BioBlitz in de Hertberg
Zaterdag 22 mei is het internationale dag van de biodiversiteit. Het ideale moment voor een BioBlitz! Dit is een activiteit waarbij men gedurende een bepaalde tijdspanne zoveel mogelijk soorten zoekt binnen een afgebakend gebied.
Trek op 22 (van 12h00) en 23 mei (tot 12h00) de Hertberg in, en registreer al je ontdekkingen via Waarnemingen.be. Van koolmees tot roodtipbasterdweekschildkever, van paardenbloem tot levendbarende hagedis, elke soort telt! Met zen allen zullen we proberen om binnen 24 uur het doel van 500 soorten te behalen. Meer info over deze activiteit kan je terug vinden op de website of de Facebookpagina van Hertberg.
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
Edities 2020
Birdathon West-Vlaanderen
Vanuit een aantal West-Vlaamse Vogelwerkgroepen wordt op 9 mei 2020 een heuse 'Birdathon' georganiseerd: liefhebbers van maar liefst negen gemeenten zullen op deze dag zoveel mogelijk soorten vogels waarnemen en noteren. In welke gemeente spot men de meeste soorten?
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
BioBlitz in de Plantentuin van Meise
Zou je graag willen weten welke inheemse plantensoorten in Plantentuin Meise groeien of welke dieren zich in dit domein van 92 hectare verschuilen? Kom ons dan helpen op onze 48 uur durende BioBlitz tijdens het weekend van OLH Hemelvaart (22 tot 24 mei 2020) om zoveel mogelijk soorten in de Plantentuin te inventariseren. Het startschot wordt gegeven op de Dag van de Biodiversiteit (22 mei 2020) om 15u en de Plantentuin zal dan gedurende 48 uur dag én nacht gratis toegankelijk zijn voor het publiek. De soortenlijst van alle soorten gevonden tijdens deze BioBlitz zal openlijk gepubliceerd worden in de vorm van een wetenschappelijke publicatie en een basis vormen voor verder wetenschappelijk onderzoek. Naast het oplijsten van zoveel mogelijk soorten zullen er ook heel wat nevenactiviteiten (o.a. lezingen, rondleidingen en workshops voor jong en oud) doorgaan.
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
BioBlitz Wase Koepel voor Natuurstudie (WAKONA)
De negende editie van de WAKONA soortenzoekdag wordt in 2020 gespreid over 2 dagen: 6 juni én 22 augustus. Dit jaar verkennen we de bossen van Moerzeke-Kastel langsheen de Schelde. We focussen op de 20ha die Natuurpunt er vorig jaar kon aankopen. Het betreft voornamelijk bos dat tot dan ontoegankelijk was. Samen met specialisten in planten, insecten, libellen, dagvlinders, muizen, vleermuizen, nachtvlinders, zoogdieren… kan je er op ontdekking gaan, je kennis aanscherpen en genieten van de natuur! Praktische afspraken kan je terugvinden op:
- 6 Juni en 22 Augustus- Soortenzoekdag in Moerzeke-Hamme
Edities 2019
1000-soortendag in Deinze, Zulte en Nazareth
We organiseren van zaterdag (4 mei) om 12u tot zondag (5 mei) om 12u onze 1000-soortendag. Bedoeling : 1000 verschillende soorten noteren binnen ons werkingsgebied.
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
- za-zo 4-5 mei - 1000-soortendag in Deinze, Zulte en Nazareth
1000-soortenweekend met Natuurpunt Scheldeland in de Kalkense Meersen
Tijdens het 1000-soortenweekend in de Kalkense Meersen kan je vrij wandelen langs diverse infostands, waar je een woordje uitleg krijgt over de rijke biodiversiteit in dit natuurgebied. In de Natuurpuntboerderij 't Meersenhof kan je doorlopend terecht voor een drankje en een hapje.
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
- vr-zo 17-19 mei - 1000-soortenweekend in de Kalkense Meersen
1000-soortendag in het Zwin!
Op 24 en 25 mei gaat in het Zwin Natuur Park gedurende 24 uur een 1.000-soortendag door.
De lat wordt heel hoog gelegd: op 1 dag minstens 1.000 soorten dieren en planten vinden in het Zwin! Om dat doel te halen, hopen we te kunnen rekenen op een aantal soortenexperts die het gebied doorkruisen.
Volg hier live het overzicht van de gevonden soorten op.
- za-zo 24 - 25 mei - 1000-soortendag in het Zwin
1000-soortendag in Tielt, Wingene en Ruiselede
Voor het derde jaar op rij organiseren we een 1.000-soortendag. Deze keer strijken we op 29 en 30 juni 2019 neer in Tielt, Ruiselede en Wingene.
Verschillende experten zullen gedurende 24u op zoek gaan in de Vagevuurbossen, het Sint-Pietersveld, De Gulke Putten, op de vele weides en langs de grachten.
- 29-30 jun - 1000-soortendag in Tielt, Wingene en Ruiselede
Soortenzoekdag Wakona
De achtste editie van de WAKONA soortenzoekdag gaat op zaterdag 17/8 naar aanleiding van 50 jaar vzw Durme door in de Fondatie(Sinaai). Samen met specialisten in planten, insecten, libellen, dagvlinders, muizen, vleermuizen, nachtvlinders, zoogdieren… kan je er op ontdekking gaan, je kennis aanscherpen en genieten van de natuur! We starten om 13u30 en gaan door tot in de late uurtjes. Je kan komen en gaan wanneer je wil. De uitvalsbasis is de kijktoren in de Liniedreef. Meer info: website www.wakona.be
Volg hier live het overzicht met de resultaten.
- 17 aug - Soortenzoekdag Wakona