Blauwe reiger
blauwe-reiger_kevin-feytons.jpg

De blauwe reiger (Ardea cinerea)
De blauwe reiger is een grote, grijze vogel met lange wit- grijze nek. Hij heeft een zwarte band door het oog, die uitmondt in een kuif, een gele dolkvormige snavel en hoge bruine poten. De blauwe reiger behoort tot de reigerfamilie en is de meest bekende en algemene vertegenwoordiger van deze familie.
Hoe kan je de blauwe reiger herkennen?
- grote vogel, lengte ongeveer 90- 98 cm
- grijze tot blauwgrijze bovenzijde, vleugels en staart, de slagpennen zijn zwart
- witte kop met zwarte band door oog, die eindigt in verlengde zwarte pluim
- lange witte hals met lengtestrepen
- gele, dolkvormige snavel (in broedtijd soms roodachtig)
- lange, bruine poten
- nauwelijks verschil tussen mannetje en vrouwtje
Hoe klinkt de blauwe reiger?
Bron: Xeno-canto.org
Wat eet de blauwe reiger?
De blauwe reiger heeft een voorkeur voor vis maar is absoluut niet kieskeurig. Ook amfibieën (kikkers), reptielen (ringslangen), insecten, wormen, jonge vogels en kleine zoogdieren (mollen, muizen, ratten) staan op het menu. Vooral wanneer vis minder voorhanden of onbereikbaar is.
Waar leeft de blauwe reiger?
- is wijd verspreid, gaande van weilanden tot zelfs in steden, maar altijd in de buurt van water. Sloten, vochtige weilanden, grachten, beken, meren en kusten vormen zijn natuurlijke habitat. Hij speurt daar alert naar voedsel.
- De blauwe reiger broedt in kolonies in hoge bomen en in afgelegen bospercelen of rietvelden.
- Verspreidingskaart
Hoe plant de blauwe reiger zich voort?
Blauwe reigers broeden meestal in grote of kleinere kolonies. De vrij grote, platte nesten worden tot zeer hoog in de bomen gebouwd, in tegenstelling tot de meeste andere watervogels. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen predatie. Het nadeel is wel dat er soms eens een jong naar beneden valt, maar dat verhoogt de overlevingskans van de andere jongen, doordat ze dan meer voedsel van de ouders krijgen. Zowel het mannetje als het vrouwtje broeden de eieren uit. Het legsel (één per jaar) bestaat meestal uit 3- 5 eieren.
Hoe krijg je de blauwe reiger te zien?
Al vliegend, herken je zijn matig snelle vlucht aan de trage, krachtige vleugelslagen op ietwat bol gehouden vleugels. Hierbij is de nek s-vormig ingetrokken en steken de poten achter het lichaam uit.
Vaak staat de blauwe reiger ineengedoken, bewegingsloos maar zeer alert in of naast het water of in een weiland om dan plotseling bliksemsnel toe te slaan met zijn dolkvormige snavel wanneer hij een prooi ontdekt heeft.
Weetjes over de blauwe reiger
- In tegenstelling tot wat soms verteld wordt, hebben reigers geen olie aan de poten om de vissen naar zich toe te lokken. Blauwe reigers zijn gewoon heel geduldig en hebben bovendien een haarscherpe blik.
- Net als ijsvogels moeten blauwe reigers rekening houden met de breking van het water. Het vraagt heel wat oefening vooraleer jonge vogels met succes kunnen vissen. Maar na verloop van tijd worden ze hier expert in. In het begin oefenen ze ook op takjes en andere voorwerpen.
- Reigers hebben altijd een ‘kam bij de hand’: op de binnenkant van de nagel van de middelste teen bevindt zich een kam, een gekartelde rand. Daarmee zijn ze beter in staat hun verenpak te onderhouden.
- Volwassen blauwe reigers zijn duidelijk van jonge vogels te onderscheiden. Je herkent ze aan hun spierwitte voorhoofd; bij jonge vogels is dit grijs.
- Sinds de jaren ‘70 is de blauwe reiger in België beschermd.
Wat kan jij doen voor de blauwe reiger?
Blauwe reigers zijn het meest gebaat bij een goede waterkwaliteit en een natuurlijke oeverbegroeiing. Natuurbeschermers en overheden zijn daar volop mee bezig. Tijdens zeer strenge winters schakelen blauwe reigers zelf over op mollen en muizen en soms ook andere vogels. Zij weten goed welke beken en waterpartijen het langst open blijven (bv. door stroming) of minder snel bevriezen.