Image
Das - Elwin van der Kolk

Das

European badger
Meles meles
Meles

De das is onze grootste inheemse marterachtige. Je herkent hem aan de opvallende zwart-wit tekening op zijn vacht. Grote ondergrondse burchten kunnen duiden op zijn aanwezigheid.

Grootte
70 - 80 cm - de staart is vrij kort (12 - 20 cm)
Gewicht
Vrouwtjes: 7-14 kg en mannetjes: 9-17 kg
Levensverwachting

Tot 16 jaar, maar die leeftijd halen ze zelden. Vooral het verkeer eist een hoge tol.

Favoriete maaltijd

Als omnivoor is hij verlekkerd op regenwormen en rupsen, maar ook op fruit, gras, maïs en graan. En als de kans zich voordoet, eet de das ook muizen of eieren.

Burgerlijke staat

Leeft in een clan, met 1 dominant mannetje en 1 dominant vrouwtje.

Status
Zeldzaam
Woonplaats

Overdag verblijven dassen in een burcht: een complex ondergronds holenstelsel. Een gevarieerd landschap, waarin kleinere en grotere bossen, weiden en akkers vormt de ideale dassenbiotoop.

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de das?

  • De das heeft een erg herkenbare vachttekening; de kop heeft opvallende zwart-witte banden en de oren zijn zwart met een witte rand. De bovenzijde van zijn rug is grijs, de buikzijde en de poten zijn zwart.
  • De das is van kop tot romp 70 tot 80 c, en heeft een korte staart (12 - 20 cm). De schouderhoogte van de das is zo’n 30 cm. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes.
  • Met zijn wigvormige lichaam, kleine kop en lange snuit is de das goed aangepast aan het leven in de gangen van zijn ondergrondse burcht. 
  • Met zijn korte, sterke poten en stevige nagels kan hij goed graven.

De das is onze grootste inheemse marterachtige. Door zijn erg gedrongen lichaamsbouw werd vroeger gedacht dat de das tot de familie van de beren behoorde. Grote ondergrondse burchten kunnen duiden op zijn aanwezigheid.

Das - Paspoort - Shutterstock
Spoor - das - Annemarie van Diepenbeek

Hoe leeft de das?

Wat eet de das?

De das is een omnivoor en eet dus vrijwel alles. Tijdelijke en verschillende voedselbronnen zorgen ervoor dat de das het hele jaar door voedsel vindt: regenwormen, kevers, rupsen en larven. Naargelang het seizoen, is de das verlekkerd op kersen, pruimen en andere vruchten die van de bomen vallen. Gras, graan en maïs lusten ze ook en wanneer ze toevallig jonge muizen of vogeleieren vinden, smullen ze hier beslist van.

Afbeelding
Dassen - Wim Dirckx
Wim Dirckx
Afbeelding
Das - Shutterstock
NP

Hoe plant de das zich voort?

Per territorium of clan is er een dominant vrouwtje, zij is in principe de enige die jongen krijgt. Een clan bestaat, al naargelang de regio, uit zo’n 3 tot 6 dieren. Er is geen vaste paartijd, het vrouwtje kan het hele jaar door paren. De bevruchte eicellen blijven evenwel in kiemrust tot december. Pas daarna ontwikkelen de eicellen zich verder en in februari  worden er 2 tot 3 blinde en bijna kale jongen geboren. 

De jongen verlaten na 8 tot 9 weken de burcht om de omgeving te verkennen en hun moeder te vergezellen op haar voedselzoektochten. Vanaf juni durven ze er alleen op uit te trekken.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • Dassen leven in groep samen, toch gaan ze afzonderlijk op zoek naar voedsel. Het sociale leven beperkt zich tot de burchtsite. 
  • In tegenstelling tot vossen (die regelmatig hun intrek nemen in dassenburchten), brengen dassen geen voedsel naar de burcht - ook niet in de periode dat er jongen zijn -, zodat daar geen prooiresten te vinden zijn. De jongen worden gezoogd tot ze mee op stap kunnen gaan om vast voedsel te zoeken.
  • Dassen herkennen elkaar vooral op basis van de (groeps)geur.
  • Dassen kunnen tot 16 jaar oud worden. Jammer genoeg is het verkeer een grote bedreiging voor hen en halen ze die leeftijd zelden.
  • Een das houdt geen winterslaap, tijdens koudere periodes is hij wel minder actief.

Waar vind je de das?

De das komt bijna in geheel Europa en grote zones van Azië voor. Hun leefgebied wordt gestuurd door de aanwezigheid van zowel geschikte burchtsites als goede voedselgronden. Een gevarieerd landschap, waarin kleinere en grotere bossen, weiden en akkers met bijbehorende lineaire elementen elkaar afwisselen, vormt in principe een ideaal dassenbiotoop.

Of een das zich ergens permanent zal vestigen, hangt af van de aanwezigheid van goede voedselgronden.

Dassen zijn ’s nachts actief en vertoeven voor het grootste gedeelte van de dag in hun ondergrondse burchten. De burchten liggen in hellingen in bosranden, houtwallen en heggen. Hun leefgebied moet dus ook geschikt zijn om burchten te graven of al bestaande, verlaten burchten bevatten. Een dassenburcht gaat vaak generaties mee en wordt meerdere malen uitgebreid. Een dergelijke burcht heeft verschillende ingangen en meterslange, ondergrondse gangen. Naast meerdere burchten, voorzien dassen ook voldoende speelplekken, krabbomen en latrines in hun territorium.

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt de das veel voor?

Dassen worden doorheen heel Vlaanderen waargenomen. Na jarenlange achtervolging herstelt de populatie zich geleidelijk. In Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant is de das zeldzaam, maar in Limburg is hij algemeen. 

Vrouwtjes krijgen gemiddeld 3 jongen per worp, hierdoor kan de Vlaamse populatie dassen zich snel herstellen. Maar het verkeer eist ook hier zijn tol. Een dode das langs de weg is zeker geen uitzondering.

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de das

Wat kan jij doen?

Dassen komen steeds meer voor in verstedelijkte gebieden. Jammer genoeg is het uitgebreide Vlaamse wegennetwerk een grote bedreiging voor de dieren. Dassen komen regelmatig onder de wielen van een auto terecht. Met het project ‘Dieren onder de Wielen’ wil Natuurpunt iedereen oproepen om dode dieren langs de weg te melden. Zo kan men de gevaarlijkste wegen voor dieren in kaart brengen. Heb je een dode das gezien? Meld het op www.waarnemingen.be of www.dierenonderdewielen.be

Icon
Icoon - Egel

Leer Wild Spotten in onze natuur

Afbeelding
Gratis online cursus wild spotten
NP

Er valt in België heel wat prachtige natuur te spotten, zoals te zien was in de reeks en de film Onze Natuur. Je hoeft maar goed te kijken en te luisteren. En hoe meer je over de soorten en hun verstopplaatsen weet, hoe boeiender je zoektocht wordt. Start met de gratis online cursus en kom meer te weten over wilde natuur in Vlaanderen. Je ontvangt 1 les per week waarbij onze Natuurpunt-experts je de beste zoektips geven om wilde soorten te spotten.

Schrijf in voor de gratis online cursus