De heide staat in bloei
kalmthoutseheide_wimdirckx.jpg

De mooiste heidegebieden
Nog maar een eeuw geleden was het grootste gedeelte van de arme, hoger gelegen zandbodems in Vlaanderen bedekt met heide. Ongeveer 95% van dit vroegere cultuurlandschap verdween, maar vooral op de zandgronden in de Antwerpse en Limburgse Kempen vinden we nog heide terug, perfect om uren door te struinen.
Waarom zet Natuurpunt hard in op heideherstel?
Provincie Antwerpen
Stappersven (Grenspark Kalmthoutse Heide)
Het Stappersven biedt panoramische zichten op heide en vennen omarmd door bossen. De Kalmthoutse Heide is het enige gebied in Vlaanderen waar gladde slang en adder samen voorkomen.
Landschap De Liereman
Dit uitgesproken Kempens landschap wordt gevormd door bossen, heide, duinen, vennen en open grasland. De diverse structuur biedt kansen aan heidesoorten zoals de nachtzwaluw.
Snepkensvijver - Heiberg
Het reliëf van de Kempense Heuvelrug creëert een mooie overgang van droge delen met open zand en struikheide naar een uitgestrekt ven.
Buitengoor - De Maat - Den Diel
Aan de Molse meren vind je de Kempense natuur in een notendop. Je kan er uren wandelen in een afwisselend landschap, van droog tot zompig nat, van dopheide tot zandblauwtje, van zuur tot kalkrijk.
Provincie Oost-Vlaanderen
Heidebos
Ten zuiden van het Oost-Vlaamse polderland ligt een brede zandrug waar je typische heidesoorten terugvindt. Door de afwisseling van droge bossen, schrale graslanden, struwelen en heidevelden oefent het gebied een grote aantrekkingskracht uit op vlinders.
Provincie West-Vlaanderen
Heideveld-Bornebeek
Dit heiderelict van 30 hectare groot maakt deel uit van het Landschapspark Bulskampveld en is een weerspiegeling van hoe het historische landschap in de Brugse Zandstreek er in de 17e eeuw uitzag. De poelkikker en de levendbarende hagedis vinden er nog steeds hun thuis.
Doeveren
Wat Doeveren zo uniek maakt, zijn zijn kleine heidegebiedjes met soorten die erg verschillen van de Kempense heide. Doeveren en omstreken was vroeger één groot heidegebied, maar bestaat nu grotendeels uit bossen. Het gebied sluit aan bij het gemeentelijk domein Merkemveld.
Rode dopheidereservaat
De naam van het natuurgebied verraadt welke plant hier de hoofdacteur is. In ons land heeft de paars gekleurde rode dophei (Erica Cinerea) een erg beperkt verspreidingsgebied. Ze komt voor op enkele heidevelden ten zuiden van Brugge, en op enkele plekken in de oostelijke Kempen. Het Rode-dopheidereservaat behoort samen met het heidegebied Zevenkerken en de nabijgelegen domeinen Beisbroek, Tilleghem-Valkenbosch en Vloethemveld tot de belangrijkste groeiplaatsen van deze (Vlaamse Rode Lijst-)plant in ons land. Deze heideveldjes herinneren aan een verleden waarin de Brugse zandstreek verschillende omvangrijke heidegebieden telde.
Provincie Limburg
Hageven - De Plateaux
Het Hageven is een oase van heide, vennen, bossen en graslanden. Het gentiaanblauwtje komt er voor, een dagvlinder die voor zijn overleving afhankelijk is van de klokjesgentiaan en steekmieren.
De Maten
Natuurgebied De Maten, in de provincie Limburg, tussen Genk en Hasselt, is een van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen.
Lommelse Heidegebieden
Van de vroegere Kempense Heide zijn er verspreid over Lommel vier restanten overgebleven, de Bleekerheide, het Riebos, de Heuvelse Heide en de Kattenbosserheide. Zij vormen samen de Lommelse heidegebieden.
Provincie Vlaams-Brabant
Averbode Bos & Heide
Het gevarieerde mozaïeklandschap biedt onderdak aan tal van dieren en planten die zowel van het bos als van meer open heide houden. Door natuurherstel ontstond weer struikheide met liggende vleugeltjesbloem, stekelbrem en tormentil in de vochtigere delen.