Met LIFE DUNIAS laten we inheemse soorten opnieuw floreren in ons uniek duingebied door de woekerplanten te verwijderen. Met kranen graven we het duinenzand op, we zeven het en herstellen zo de inheemse natuur. Niet schrikken dus, als je binnenkort grote machines aan het werk ziet langs de kuststrook. Ze verzekeren de toekomst van onze duinen!

Ook jij kan een belangrijke rol spelen bij het natuurherstel van onze duinen. Woekerplanten hebben vaak prachtige bloemen waardoor ze graag gezien zijn in onze tuinen. Ze horen er echter niet thuis en brengen ecologische en economische schade met zich mee. Kies jij voortaan voor inheemse planten in jouw tuin?

Daarnaast is het een grote hulp wanneer je woekerplanten in de duinen kan signaleren via waarnemingen.be: zo voorkomen we in de toekomst verdere overwoekeringen van het duinenlandschap. Jullie waarnemingen gebruiken we namelijk om snel de nodige actie te ondernemen!

Concrete acties

  1. Verwijdering van ongeveer 40 ha woekerplante in de Vlaamse duinen van alle partners en co-financiers. Doordat deze planten over het algemeen niet eenvoudig te verwijderen zijn, zetten we hiervoor grote machines met kraan, grote mobiele zeven en tractoren in.
  2. Aankoop 30 ha privégronden, zodat ook hierop woekerplanten kunnen verwijderd worden.
  3. Uitgebreide communicatiecampagneover de terreinacties: DUNIAS film, brochure, expo, infoborden, infowandelingen, enz.
  4. Sensibiliseren via trainingen van natuurgidsen, vrijwilligers, tuinrangers, ‘community-based’ verwijdering (samen met scholen, jeugdbewegingen en jongeren woekerplanten verwijderen)
  5. Sensibiliseren via trainingen in secundaire en hogescholen, overleg met professionele sector (plantencentra, tuinarchitecten, plantensector), enz. 
  6. Sensibilisatie van de kustgemeentes via lijsten van te gebruiken plantgoed, presentaties en infowandelingen, prijs voor gemeentes die inspanningen leveren, enz.
  7. Twee internationale workshops over IAS (woekerplanten)
  8. After LIFE conservation plan: plan om aanpak woekerplanten na het project vast te leggen, met ultieme doel een aantal ondertekende engagementen te verkrijgen (bv. geen aanplant woekerplanten meer in plantsoen kustgemeentes).
TOP