Kom werken in de natuur

Educatief Natuurbeheer is een project rond natuurbeleving en -beheer voor scholen, jeugdgroepen, andere verenigingen en bedrijven, dat gratis aangeboden wordt in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant.

Het doel is om kinderen warm te maken voor natuur, hen terug in contact te brengen (letterlijk!) door beheerwerk en belevingsgerichte opdrachten. Concreet willen we zoveel mogelijk kinderen een topnatuurervaring laten beleven voor hun 12e verjaardag! Het project wordt ondersteund door de provincies Limburg en Vlaams-Brabant.

Het project bestaat uit 3 complementaire stappen.

(1) Eerst en vooral geven we deelnemers informatie over natuur, biodiversiteit en de nood aan natuurbescherming. Ook het onderdeel natuurbeheer komt aan bod met aandacht voor verschillende biotopen.

(2) Op een tweede contactmoment trekken we samen de natuur in, naar een natuurgebied in de buurt. Onder toeziend oog van de lokale terreinbeheerder voeren we het beheerwerk uit dat broodnodig is om de lokale fauna en flora te beschermen. Gezellig samenwerken met de juiste teamspirit; zweten en zwoegen, om nadien fier te zijn op het bereikte resultaat!

(3) Tijdens de laatste stap gaan we vooral genieten en beleven, op onderzoek, nieuwsgierig naar wat het beheerwerk heeft opgeleverd.

Dit is de standaardformule voor de derde graad van het lager onderwijs. Daarnaast doen ook secundair onderwijs, bijzonder onderwijs, jeugdbewegingen, dagcentra voor mensen met een beperking, speelpleinwerkingen, kinderopvangverblijven, volwassenenverenigingen en bedrijven beroep op onze begeleiding. Voor hen organiseren wij een formule op maat. Meestal wordt er alleen een beheerdag georganiseerd – eventueel afgesloten met een korte wandeling – waarbij we dan wel op het terrein zelf wat meer tijd besteden aan het informeren van de werkers en het omkaderen van de activiteit.

De vrijwilligers van de lokale Natuurpunt afdeling zijn onmisbaar voor onze werking. Terreinbeheerders bepalen het soort werk en tonen de locaties aan, zij zijn de lokale experten en houden een oogje in het zeil. Natuurgidsen zorgen bij de natuurontdekkingstocht voor een leuke leerrijke gidstocht.

In samenwerking met

logo provincie Vlaams-Brabant Logo Provincie Limburg

• Facebook Educatief Natuurbeheer Limburg
  • Facebook Educatief Natuurbeheer Vlaams-Brabant en Brussel