Kom met je klas werken in de natuur

subpagina

Educatief Natuurbeheer is een project rond natuurbeleving en -beheer voor scholen, jeugdgroepen, andere verenigingen en bedrijven, dat gratis aangeboden wordt in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Het doel is om kinderen warm te maken voor natuur, hen terug in contact te brengen (letterlijk!) door beheerwerk en belevingsgerichte opdrachten. Het project wordt ondersteund door de provincies Limburg en Vlaams-Brabant, de Vlaamse Overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Choco Choco.

Drie complementaire stappen

In eerste instantie wordt het project Educatief Natuurbeheer aangeboden aan scholen, voor leerlingen van de 3e graad basisonderwijs. We komen dan drie maal in contact met de leerlingen.

• In het eerste contact zijn wij op bezoek in de klas en geven we informatie over de natuur van vroeger, de natuur van nu en wat er allemaal veranderd is. Er wordt extra aandacht besteed aan het belang van natuurbeheer. Dit doen we aan de hand van een diavoorstelling of het Natuurbeheerspel.
  • In een tweede contactmoment trekken we de natuur in om er beheerwerk uit te voeren. We stimuleren de scholen om te voet of met de fiets te komen. Dit wil zeggen dat we steeds kiezen voor een natuurgebied in de buurt van de school. Zo werken we aan verbondenheid en verbreding van het draagvlak. De werken die we doen zijn divers en afhankelijk van de lokale noden: aanplant, heideherstel, exotenbestrijding, maaisel opruimen, takkenwallen bouwen, enzovoort.
  • In een derde en laatste contactmoment bekijken we wat de resultaten zijn van ons werk met een natuurontdekkingstocht. In het voorjaar is de natuur op haar mooist en valt er veel te beleven. We laten onze zintuigen dan ook goed werken en kijken door loepjes naar diertjes, plantjes, steentjes, we leren terug ruiken, luisteren, voelen en soms zelfs proeven. Vaak wordt een belevingsgerichte tocht door het gebied gecombineerd met een wateronderzoek (waterbeestjes) en/of een onderzoek naar bodemdiertjes.

Educatief Natuurbeheer op maat

Het project kan aangepast worden naar ieders wensen en behoeften. Sommige scholen werken rond een bepaald thema of willen het project inbedden in bestaande lessen en activiteiten. We werkten reeds met andere leeftijdsgroepen en kunnen het project ook aanbieden in de vorm van een Natuurdag Deluxe. We beperken ons dan tot één contactmoment met in de voormiddag het Natuurbeheerspel en in de namiddag beheerwerken gecombineerd met een korte wandeling of een poelenonderzoekje. Secundaire scholen kiezen vaak voor een half dagje beheerwerk.

Jeugdverenigingen kunnen op ons beroep doen voor het begeleiden van een Natuurdag Deluxe waarbij we vooral focussen op beheerwerk en een andere belevingsgerichte activiteit naar keuze. In sommige gemeenten krijgen ze hiervoor zelfs een extra subsidie. Beheerwerk is ook een ideale teambuilding activiteit voor bedrijven.

Vrijwillige begeleiders en partnerschappen

De vrijwilligers van de lokale Natuurpunt afdeling zijn onmisbaar voor onze werking. Ook voor de beheerwerken in gebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos en andere natuurverenigingen zoals Limburgs Landschap vzw en Orchis vzw zijn vrijwillige medewerkers onontbeerlijk. Terreinbeheerders bepalen het soort werk en tonen de locaties aan, zij zijn de lokale experten en houden een oogje in het zeil. Natuurgidsen zorgen bij de natuurontdekkingstocht voor een leuke leerrijke gidstocht. Natuurouders zijn ouders van (al dan niet deelnemende) leerlingen die ook een extra oogje in het zeil kunnen houden en ervoor zorgen dat alle deelnemers een leerrijke, plezante en veilige ervaring hebben.

We zijn steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers die ons willen ondersteunen bij de begeleiding van onze diverse activiteiten! Ben je enkele keren per jaar beschikbaar en heb je interesse om een keertje mee te lopen met een school bij jou in de buurt? Neem dan zeker contact op! We bieden je een toffe werksfeer met enthousiaste collega’s, professionele ondersteuning en leuke sociale contacten. Verder geniet je als vrijwilliger van samenkomstmomenten met de andere vrijwilligers, vormingen en krijg je de kans unieke stukjes natuur te ontdekken.

Download hier de infomap

In samenwerking met

logo provincie Vlaams-Brabant Logo Provincie Limburg

• Facebook Educatief Natuurbeheer Limburg