Image
Eekhoorn - Elwin van der Kolk

Rode eekhoorn

Red squirrel
Sciurus vulgaris
Eekhoorns (Sciuridae)

De rode eekhoorn, of de gewone eekhoorn, is met zijn oorpluimpjes en grote pluimstaart onmiskenbaar. Het is een echte bossoort maar ook in parken en tuinen duikt hij op. Onze eekhoorn is in Europa de meest voorkomende eekhoornsoort.

Grootte
20 - 28 cm - staart: 15 - 20 cm
Gewicht
250 g - 350 g
Levensverwachting

3 - 7 jaar

Favoriete maaltijd

Zaden van bomen: hazelnoten, beukennootjes, okkernoten, tamme kastanjes, eikels, zaadjes van dennen-, spar- en lorkenappels.

Burgerlijke staat

In de paarperiode is het vrouwtje slechts één dag vruchtbaar. Soms mag het dominante mannetje al een week op voorhand bij het vrouwtje slapen. Na de paring gaan ze weer hun eigen weg.

Status
Algemeen
Woonplaats

Boomholtes, oude spechtenholen, of een zelfgebouwd bolvormig nest.

Karakter

Sierlijke acrobaat met een enorme dosis lef, die moeiteloos van de ene naar de andere boom lijkt te springen en elkaar graag achternazit.

Verleiding

Tijdens de paartijd worden vrouwtjes wild achtervolgt door één of meerdere mannetjes. Het meest dominante mannetje - of het mannetje dat de achtervolging het langst volhoudt - mag uiteindelijk paren.

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de eekhoorn?

  • lange pluimstaart
  • grote, zwarte ogen
  • bovendelen en staart variabel van kleur: van rood over bruin tot zwart (soms enkel de staart; in naaldbossen vaak meer zwarte omdat dat beter zou camoufleren) en soms zelfs zandkleurig of grijs, en zelden komen er ook albino’s voor
  • onderdelen wit
  • in de winter lange oorpluimpjes en pels grijzer op de flanken, rug en kop
  • Anders dan de naam doet vermoeden, kan de vachtkleur van de rode eekhoorn variëren van zwart tot gelig, met allerlei tinten rood en bruin daartussen. Meestal zijn eekhoorntjes roodbruin met een witte buikzijde, 's winters meer grijzig donkerbruin.

De kleur wordt ook grijsachtiger naarmate de eekhoorn ouder wordt. De oorpluimen vallen vooral in de winter op. Een eekhoorn kan de haren op de pluimstaart opzetten.

Eekhoorn - Elwin van der Kolk
Nest eekhoorn - eekhoornnest - Shutterstock

Het geluid van de eekhoorn

Een eekhoorn kan veel geluid maken. Zeker als er een indringer in de buurt is, kan hij indringend piepen.

Geluidsfragment van Waarnemingen.be, Daan Drukker

Audio file
Beluister hier

Hoe leeft de eekhoorn?

Wat eet de eekhoorn?

In de herfst en de winter eten eekhoorns vooral zaden van bomen: hazelnoten, beukennootjes, okkernoten, tamme kastanjes, eikels, zaadjes van dennen-, spar- en lorkenappels. Door de vele looizuren verteren ze eikels van uitheemse eiken (Amerikaanse eik, moeraseik) nog slechter dan die van inheemse eiken (zomer- en wintereik), waardoor ze deze enkel eten bij gebrek aan beter. 

Omdat er in de herfst veel zaden aanwezig zijn, kunnen eekhoorns extra veel eten en goed aanvetten om zich voor te bereiden op de koude winterperiode. Bovendien leggen ze een wintervoorraad aan, waarbij ze de zaden apart of met enkelen samen in een ondiep putje begraven of verstoppen in een boomholte. 

In de lente, als er niet veel zaden meer te vinden zijn, schakelen eekhoorns over op deze voedselvoorraden, en eten ze ook knoppen en scheuten en later ook bloesems van bomen, bessen, insecten en -gallen, rupsen, zwammen en af en toe een ei of een jonge vogel. Vanaf juli neemt het aandeel zaden in hun dieet opnieuw toe. De eekhoorn wordt vaak bestempeld als een beruchte nestrover, maar het aandeel van vogeleieren in zijn dieet is zo klein, dat de impact op vogelpopulaties verwaarloosbaar is.

Hoe plant de eekhoorn zich voort?

Eekhoorns planten zich voort van december (en bij warme winters zelfs al vanaf eind november) tot augustus, met twee voortplantingspieken: in januari en in mei-juni. In de paartijd wordt het vrouwtje door één of meerdere mannetjes achternagezeten en kan je ze in de bomen rond de stam zien cirkelen. Het meest dominante mannetje - of het mannetje dat de achtervolging het langst aanhoudt - mag uiteindelijk paren. 

In de paarperiode is het vrouwtje slechts één dag vruchtbaar. Soms mag het dominante mannetje al een week op voorhand bij het vrouwtje slapen, maar na de paring gaan beide partners weer hun eigen weg. Vrouwtjes paren ook soms met meerdere mannetjes. Genetisch onderzoek toonde aan dat jongen van eenzelfde nest soms verschillende vaders kunnen hebben. 

Na een draagtijd van 36 à 42 dagen worden twee tot zes jongen geboren. Op een leeftijd van acht weken komen de jongen voor het eerst naar buiten. Na drie maand jaagt de moeder hen weg en moeten ze een eigen woongebied gaan zoeken. Na negen tot tien maand zijn de jongen geslachtsrijp.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • Eekhoorns houden geen winterslaap. Ze verlaten in de winter alleen ‘s morgens het nest om eten te halen. Zo’n nest is een bijzondere plek, waarin ze goed beschermd zitten. De dieren nestelen graag in boomholtes en oude spechtenholen, of bouwen met takken en twijgen een bolvormig nest van 30 cm groot, in een boom of grote struik. De binnenkant is bezet met stukjes schors, mos en gras. En die heerlijk warme huiskamer is goed geïsoleerd. In de winter is het er zo’n 15 à 20 °C warmer dan buiten.
  • Met zijn lange, gekromde klauwen kan de eekhoorn goed in bomen klimmen en van tak naar tak springen. Tijdens een sprong spreidt hij zijn ledematen, waarbij de losse huid op de flanken hem helpt in de lucht te blijven. Zijn pluimstaart dient als roer, waarmee hij zijn sprong kan sturen. Eekhoorntjes kunnen ook goed zwemmen.
  • De Nederlandse naam eekhoorn en het Duitse Eichhörnchen laten vermoeden dat de soort vooral eikels zou eten. Dat is niet zo: eikels bevatten immers looizuren die eekhoorns niet goed kunnen verteren, zeker als ze nog niet helemaal rijp zijn. Het is niet duidelijk waar het woord eekhoorn juist vandaan komt. De wetenschappelijke naam Sciurus vulgaris is wel goed gekozen. Sciurus komt van het Oud-Griekse skia, wat zoveel betekent als schaduw, en oura, Oud-Grieks voor staart. Een eekhoorn is dus een dier dat in de schaduw van zijn staart zit.
  • In de paartijd (tussen december en februari) zijn de mannetjes zo gefocust op paren dat ze alleen nog maar oog hebben voor het vrouwtje. Bij zo’n wilde -en blinde- achtervolging, zijn voorbijrijdende auto’s het grootste gevaar. In het kader van het project ‘Dieren onder de wielen’ kreeg Natuurpunt in één jaar al 447 meldingen binnen van doodgereden eekhoorns. Meer dan eentje per dag (en dat is vast nog maar het topje van de ijsberg).

Waar vind je de eekhoorn?

De eekhoorn komt vooral voor in naald-, loof- en gemengde bossen. Ook in parken en tuinen (zeker in bosrijke regio’s) duiken vaak eekhoorns op.

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt de eekhoorn veel voor?

Eekhoorns houden geen winterslaap, maar zijn in de winter wel minder lang actief, om niet teveel energie te verliezen. Bij langdurige koude blijven eekhoorns wel eens enkele dagen in hun nest. Een boswandeling in de herfst of winter biedt de beste kansen om een eekhoorn te spotten. Eekhoorns zijn het hele jaar door actief van zonsopgang tot zonsondergang. Enkel in de winter beperkt de activiteit zich voornamelijk tot de voormiddag en de vroege namiddag.

Het aantal eekhoorns in een bos hangt af van de grootte, de kwaliteit en de isolatie van dat bos. Dichtheden schommelen in Vlaanderen van minder dan 0,1 eekhoorns/ha in kleine, geïsoleerde bossen tot 2,2 eekhoorns/ha in grote bossen. Daarnaast kunnen dichtheden ook van jaar tot jaar schommelen, afhankelijk van de wintertemperatuur en het voedselaanbod.

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de eekhoorn

Wat kan jij doen?

Wil je meer betekenen voor de eekhoorntjes die rondhuppelen in je tuin? Hang een nestje en een aangepaste voedersilo voor hen op (te koop in de Natuurpunt Winkel

Eekhoorns eten ongezouten pinda's, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, rozijnen, beukennootjes en kant en klare voedermix voor eekhoorntjes.

Ook proper drinkwater in een ondiepe schaal mag nooit ontbreken.

Heb je een dood of gewond dier gespot?

Vind je een doodgereden eekhoorn, voer dan de exacte locatie in op www.dierenonderdewielen.be. Zo help je mee de zwarte punten op de Vlaamse wegen nauwkeurig in kaart brengen, en kunnen we samen met de bevoegde overheden zoeken naar efficiënte oplossingen (zoals het bouwen van eekhoornbruggen, waarbij een touw hoog over de baan gespannen vaak al voldoende is voor een eekhoorn om de overkant veilig te bereiken).

Wat doet Natuurpunt?

De Zoogdierenwerkgroep is de gewestelijke werkgroep van Natuurpunt die zoogdieren bestudeert en beschermt. Wil jij ook graag actief worden rond zoogdieren? Neem dan eens een kijkje op https://www.natuurpunt.be/afdelingen/zoogdierenwerkgroep

Icon
Icoon - Egel

Leer Wild Spotten in onze natuur

Afbeelding
Gratis online cursus wild spotten
NP

Er valt in België heel wat prachtige natuur te spotten, zoals te zien was in de reeks en de film Onze Natuur. Je hoeft maar goed te kijken en te luisteren. En hoe meer je over de soorten en hun verstopplaatsen weet, hoe boeiender je zoektocht wordt. Start met de gratis online cursus en kom meer te weten over wilde natuur in Vlaanderen. Je ontvangt 1 les per week waarbij onze Natuurpunt-experts je de beste zoektips geven om wilde soorten te spotten.

Schrijf in voor de gratis online cursus