Een buffer tegen de volgende waterbom
Ontdek onze maatregelen om Vlaanderen klimaatrobuuster, veiliger en welvarender te maken
De watersnood in België afgelopen zomer heeft ons stevig met de neus op de feiten gedrukt. Vlaanderen ontsnapte op het nippertje aan rampspoed. Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en WWF roepen de Vlaamse regering op om onze regio dringend klimaatrobuuster in te richten. We lijsten meer dan 30 concrete maatregelen op die Vlaanderen op weg zetten richting een veiligere en dus welvarende regio. Rode draad: maak van water opnieuw een centraal aandachtspunt in alle beleidsprocessen en planvorming. En gebruik natuur, bodem en landschap als een kostenefficiënte oplossing.
Voor het toekennen van de ‘31 maatregelen’ zijn we vertrokken vanuit het geografisch landschap van Vlaanderen. De weg van het water van bron tot monding toont ons waar we moeten optreden. Het ingrijpen zal overal moeten gebeuren: van de Kempen, door de valleigebieden, langs onze steden tot aan onze kust. Per gebied hebben Natuurpunt, BBL en WWF zowel ‘quick wins’ als maatregelen opgelijst die iets meer tijd vergen. Beiden zijn echter even belangrijk.
Onze 5 prioriteiten voor een veiliger en klimaatrobuust Vlaanderen
- Elke stad en gemeente neemt een onthardingsambtenaar onder de arm, zodat regenwater ook in stedelijk gebied een weg naar de ondergrond vindt.
- Vlaanderen herstelt alle gedegradeerde en verdwenen wetlands in groene bestemmingen. Dat zijn gebieden die sowieso al bestemd zijn om er natuur te ontwikkelen. Zulke waterrijke gebieden zijn de ideale sponzen voor het opvangen van regenwater.
- Vlaanderen richt een infiltratiebonus in waardoor burgers en bedrijven die regenwater op eigen terrein infiltreren, financieel beloond worden via hun waterfactuur.
- Vlaanderen werkt de juridische obstakels weg die de principes van de Blue Deal en andere klimaat(adaptatie)plannen regelrecht tegenwerken. De drietrapsstrategie van eerst water ‘vasthouden’, dan ‘bergen’ en, als het niet anders kan, ‘afvoeren’ is een cruciale pijler in het overstromingsbeheer in Vlaanderen. Helaas is een deel van onze wetgeving nog gebaseerd op andere, meer archaïsche zienswijzen.
- Vlaanderen past het “Duin voor Dijk-principe” toe op alle stranden, behalve waar het echt niet mogelijk is (nu is het omgekeerd)
Onze samenleving zal niet volledig beschermd zijn tegen toekomstige waterbommen, maar de maatregelen zullen er wél voor zorgen dat we een stevige buffer inbouwen tegen overstromingen, droogte, zeespiegelstijging en noodweer. Zo bouwen we een schokdemper in die heel wat menselijk en materieel leed kan tegengaan. Daarnaast gaan de drie organisaties ook graag in gesprek met het speciaal opgerichte 'expertenpanel overstromingen' onder leiding van de Nederlandse watergezant Henk Ovink. Zij treden deze zomer immers zelf met maatregelen naar buiten.
Rapport Waterbom
Download
Meer info: Robin Verachtert - 0497 05 22 62