Een vogelvriendelijke tuin

Icon
Icoon_Groot - Vogel

De beste tuintips voor vogels

Vogels zoeken je tuin op voor veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. En dat kan je ze geven. Zelfs in de kleinste tuin kan je de perfecte gastheer of gastvrouw worden.

Afbeelding
Roodborst - Winter - Sneeuw - Shutterstock
NP

Vogels voederen

Vogels voederen is een feest. Met het juiste voer help je hen de winter door, maar je mag je tuinvogels in elk seizoen bijvoederen. Het is enkel zaak hen het juiste voer aan te bieden. 

Icon
Icoon - Vogelhut

Checklist voor een vogelvriendelijke tuin

Bekijk onze checklist en ontdek de werkpunten van jouw tuin.

  • Is er natuurlijk voedsel (insecten en fruit) aanwezig in je tuin?
  • Vul je de voedertafel met een seizoensgebonden vogelaanbod?
  • Bied jij je tuingasten proper drinkwater aan?
  • Zijn er struiken, bomen en hagen die als schuilplaats kunnen dienen?
  • Ligt er materiaal in je tuin waarmee vogels nesten kunnen bouwen?
  • Bied je een goede nestkast aan? En hangt ze op een goede plek?

Vijf tips om vogels in je tuin aan te trekken

  1. Laat dood hout en bladafval liggen. Dit komt vogels goed van pas om hun nesten mee te bouwen. Ook stukjes wol, katten- en hondenhaar worden wel eens verwerkt in vogelnesten.
     
  2. Plant struiken, bomen en hagen. Vogels gebruiken ze als schuilplaats en bouwen er hun nest in. Sommige struiken dragen bessen, een lekkernij voor vogels.
     
  3. Zorg voor drinkwater. Bij vorst komen vogels vaak water tekort. Een ondiepe schaal water volstaat meestal als drinkplaats. Ververs het water regelmatig. Voeg zeker geen suiker of zout toe. In de zomer kan je een grotere schaal zetten, zodat mussen of merels kunnen baden.
     
  4. Hang nestkasten: Nestkasten vind je in alle kleuren en maten. Kies of maak een nestkast op maat van de vogels in je tuin. Hang ze op een goede plek. Na de winter verwijder je oud nestmateriaal en maak je de nestkast proper met heet water en een borstel. 
     
  5. Maak geleidelijke overgangen van gazon naar planten, struiken en bomen. Door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen creëer je meer kansen om vogels naar je tuin te lokken.
Afbeelding
Download je gratis Tuingids voor Blije Vogels
NP

Jouw gids voor een tuin vol blije vogels

Een gids vol praktische tips om vogels te voederen, en je tuin vogelvriendelijk in te richten. Met handige zoekkaart om je tuinvogels vlot te herkennen.

Vraag je Tuinvogelgids aan

Tuinvogels lokken met planten

Planten zijn een bron van leven. Sommigen dragen bessen die de vogels kunnen eten. Anderen trekken insecten aan die op het menu van tuinvogels staan. In elk geval zijn planten erg belangrijk voor de vogels in je tuin. Kies dus ook de juiste soorten.

  • Kruiden: brandnetel, grote kaardenbol, koninginnenkruid, boerenwormkruid, duizendblad, engelwortel
  • Bloeiende, insectenvriendelijke planten (deze bloeien over een lange periode): gewone klimop, hop, wilde wingerd, vingerhoedskruid, boerenwormkruid, wilde marjolein, grote kaardenbol, gewone pastinaak, veldsalie, echte guldenroede, wilde ridderspoor, look-zonder-look
  • Hagen en heggen: gewone braam, wilde lijsterbes, gelderse roos, wilde kardinaalsmuts, gewone hulst, eenstijlige meidoorn, gewone vlier, rode koernoelje, zwarte els, gewone klimop
  • Bomen en struiken: één- en tweestijlige meidoorn, sleedoorn, zoete kers, hazelaar, hondsroos, rode kornoelje, zomereik, wintereik, gelderse roos, vuilboom, gewone vlier , wilde lijsterbes, gewone liguster, schietwilg

Nestkastjes ophangen

  • Een nestkast zal niet gebruikt worden als ze niet op de juiste plaats hangt.
  • Na de winter haal je oud nestmateriaal weg en maak je het nestkastje proper met heet water en een borsteltje. Gebruik geen chemische producten. Heb je het eerste jaar nog geen bezoekers, laat het kastje dan rustig hangen, wie weet heb je volgend jaar meer geluk.
  • Elke vogelsoort verkiest een ander huisje. Kijk goed welke vogels jouw tuin bezoeken, en bied voor elke iedereen het juiste nestkastje aan.
  • Ook voor andere dieren kan je nestgelegenheid voorzien in je tuin

10% korting op al je tuinvogelproducten

Afbeelding
Vogel

NP

 

Als lid van Natuurpunt geniet je altijd van 10% korting op je bestelling in de Natuurpunt Winkel

  • Grootste keuze aan natuurproducten
  • Met je aankopen help je de natuur
  • Gratis verzending vanaf 39 euro

Verzilver nu je korting

Katten en tuinvogels

Vooral in het broedseizoen vallen jonge, onervaren vogels gemakkelijk ten prooi aan katten.

  • Span één of enkele (waslijn)draden 10 tot 30 cm boven uw schuttingen. Katten kunnen er niet overheen lopen en kunnen er moeilijk overheen klimmen.
  • Maak uw tuin ontoegankelijk of onprettig voor katten. Bijvoorbeeld door stekelige mei- en vuurdoorn te planten op plaatsen waar katten uw tuin binnenkomen, door stekelig snoeisel (of hazelnootschillen) tussen de planten te leggen, of door dichte bodembedekkers aan te planten, zodat de bodem dichtgroeit.

Heb je zelf een kat:

  • Doe je kat een helder klinkend kattenbelletje aan.
  • Hang nestkasten minstens twee meter hoog.
  • Plaats een ‘kattengordel’ of een kraag van afstaand gaas om boomstammen waarin nesten huizen.
  • Laat je kat steriliseren of castreren, zodat hij of zij minder behoefde heeft om op jacht te gaan.

Tip van Joeri

Joeri Cortens van Natuurpunt legt in Wild Van Dieren uit waarom je elke dag proper water moet voorzien voor de vogels in je tuin.

  • Zo kunnen ze drinken en zich wassen.
  • Plaats het schoteltje water van de grond en in de buurt van de haag.
  • Een eenvoudig pingpong balletje zorgt ervoor dat het water niet bevriest.

Vaak gestelde vragen over tuinvogels

Ik heb een gewonde vogel gevonden. Wat nu?

In de natuur kunnen vogels gewond raken. Dat is onderdeel van de natuur. Wanneer een wilde gewonde vogels nog geholpen kan worden, breng je hem best moet zo snel mogelijk naar een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren.
Voor zieke vogels in de natuur is er helaas niet veel wat je kan doen. Opvangcentra nemen meestal geen zieke vogels aan vanwege besmettingsgevaar. Het beste is om de zieke vogel met rust te laten. Wanneer je twijfelt of merkt dat er op één plek ineens veel zieke vogels zijn, kan je dit melden aan het dichtstbijzijnde opvangcentrum. Vind je een dode vogel die op een onnatuurlijke manier gestorven is, dan rapporteer je dit best aan het ANB – via [email protected]

Er is een vogel tegen het raam gevlogen. Wat nu?

Die vogel zal in eerste instantie erg versuft zijn. Vaak komt hij wel weer bij. Breng hem daarom niet meteen naar een opvangcentrum maar laat hem eerst op een rustige donkere plek bijkomen, in een kartonnen doos veilig weg van katten of op een veilige tak. Wanneer vogels vaker tegen het raam vliegen, kan je raamstickers kleven die ervoor zorgen dat de vogels je raam opmerken. Veelvuldig tegen ramen vliegen impliceert dat vogels je raam als enige vluchtroute zien. Voorzie in je tuin ook andere veilige, opvallende vluchtroutes, of een dichte struik waarin ze zich onmiddellijk kunnen terugtrekken bij gevaar. 

Mijn kat vangt vogels in mijn tuin. Wat nu?

Jaarlijks vallen vele miljoenen tuinvogels ten prooi aan huiskatten. Een probleem waar je niet alles, maar wel iets aan kunt doen. Bind je eigen kat een belletje om en laat haar in de vroege ochtend niet buiten. Dan is de poes hongerig, maar ook de vogels en die zijn dan minder aandachtig. Zorg voor vluchtstruiken met doorns en plaats nestkastjes buiten het bereik van de poes. Door je schuttingen weelderig te laten begroeien of je haag van een gaas te voorzien, kan je de kat van je buur uit je tuin houden. 

Waar zijn de vogels in de zomer?

Na het broedseizoen trekken veel zangvogels zich terug om in alle rust te kunnen ruien. Daarom is het tijdens de zomermaanden een pak stiller in de tuin. Bij het ruien krijgen de vogels een nieuw verenpak en zien er soms wat rafelig uit. Toch kunnen ze dan best wel wat extra voeding gebruiken, dus blijf je best voederen. Stem de hoeveelheid af op wat gegeten wordt.  

Gratis online cursus Tuinvogels in Vlaanderen

Afbeelding
Gratis online cursus tuinvogels herkennen
NP

Geniet jij ook zo van die prachtige vogels in je tuin? En wil je meer weten over die gevederde passanten? Hoe meer je over weet, hoe meer plezier je beleeft tijdens het vogels kijken. Start vandaag met de gratis online cursus. In 10 boeiende lessen leer je alles over de meest voorkomende tuinvogels in Vlaanderen.

Elke week ontvang je één les per e-mail. Zo kan je de soorten die je in een les ontdekt ook rustig spotten in je tuin.

Ga meteen van start

Welke vogels kan je verwachten in je tuin?