Vlinderfotoreis naar de Eifel en Ardennen: op zoek naar spectaculaire soorten!

De Blauwe vuurvlinder, Zilveren maan, Keizersmantel of Woudparelmoervlinder, alleen de namen zijn al intrigerend! Maar bij degene die weet om welke vlinders het hier gaat zal het hart acuut nog sneller gaan kloppen... tijdens deze vlinderfotoreis naar de Eifel en Ardennen zoeken we deze en andere prachtige vlinders op en leer je ook nog eens hoe je ze het beste kunt fotograferen.

Onder leiding van de Vlaams / Nederlandse combinatie van Pieter Vantieghem (Vlaamse vlinderaar) en Henkjan Kievit (professioneel natuurfotograaf) ga je vier dagen lang op zoek naar deze en andere bijzondere soorten en is er volop tijd om ze in het veld te fotograferen. ‘s Avonds wordt er natuurlijk lekker gegeten, maar daarna is er zeker nog tijd de “oogst” van de dag te bekijken en te bespreken. Je leert van elkaar en van de fotograaf hoe je vlinders het mooist in beeld brengt, maar ook wordt er volop aandacht besteed aan “natuurvriendelijk” fotograferen. Hoe voorkom je dat het bloemrijke weitje waar je de vlinders tegenkomt een platgewalst veld is als de fotografen weer vertrokken zijn… Vlinders zoeken, vlinders vinden en vlinders fotograferen, een heerlijk vooruitzicht!

Reisprogramma en reisbegeleiders

Programma:
Deze reis gaat naar een walhalla voor de voorjaarsvlinders. De afwisseling van prachtige landschappen in de Eifel en de Ardennen, met beekdalen, kalkgraslanden, vochtige bossen en bosweitjes staat niet alleen garant voor een heerlijk afwisselende reis waar het die landschappen betreft, maar ook voor een rijke variatie aan vlinders. We verblijven in een gezellig hotel in het plaatsje Robertville, van waaruit we met eigen vervoer de vlindergebieden bezoeken. Die liggen nooit op meer dan een uurtje rijden van het hotel. Daar aangekomen waaieren we in ons eigen tempo uit om te genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft. Natuurlijk zijn Pieter en Henkjan altijd in de buurt om je te helpen bij het vinden, determineren en fotograferen van al die prachtige vlinders. Je komt weer thuis met een schat aan ervaringen, inspiratie en prachtige foto’s!

Dag 1
Iedereen rijdt op eigen gelegenheid naar het hotel in het plaatsje Robertville om daar om 12.30 uur aan te komen. Een ieder zorgt zelf voor zijn lunch voor deze dag. Eenmaal in het hotel aangekomen kunnen we ons in de kamers installeren. Maar niet te lang, want de eerste trip staat al op het programma. We gaan naar het fraaie Perlenbach dal om soorten als de Ringoogparelmoervlinder, Zilvervlek en Bont dikkopje te zoeken.

Rond een uur of half zes zijn we weer terug in het hotel om even uit te rusten, ons op te frissen of wat te drinken om vervolgens tegen half zeven aan tafel te gaan voor een heerlijk diner.

Na het eten is er gelegenheid om elkaars foto’s te bekijken, eventueel wat te bewerken, een lijstje met vlindersoorten te maken, tips uit te wisselen of nog eens wat na te vragen bij Henkjan of Pieter. Uiteraard staat het je vrij om te gaan slapen wanneer je dat wilt!

Dag 2
We beginnen deze dag met een heerlijk ontbijt en nemen de lunch mee voor onderweg. We proberen zo veel mogelijk met elkaar te carpoolen en dan is het op weg naar de eerste locatie! En dat is… een militair oefenterrein, kamp Elsenborn. Dit klinkt erger dan het is ;-). Door de dynamiek in het terrein en het ontbreken van verkeer of agrarische activiteit is een dergelijk gebied vaak een oase voor vlinders. We vinden hier soorten als de Blauwe vuurvlinder, Voorjaarserebia en Aardbeivlinder.

Het wandelrondje dat we hier maken is in totaal 3,7 kilometer, maar daar mag je de hele dag over doen. We hebben dus tijd genoeg om uitgebreid op zoek te gaan naar de bijzondere soorten en deze volop te fotograferen. Zoals al eerder aangegeven zijn Henkjan en Pieter de hele tijd beschikbaar om je te helpen met het vinden of op naam brengen van de soorten of je fotografisch verder op weg te helpen.

Na een hele dag vlinderen is het heerlijk om rond een uur of half zes weer in het hotel te landen om hier een kopje thee, een glaasje wijn, fris of een lekker Belgisch biertje te drinken. Als we genoeg zijn aangesterkt kan er gegeten worden en is er daarna weer ruimte voor het bekijken van de foto’s. Indien gewenst kan er op specifieke fotografische vragen worden ingegaan of een korte workshop worden verzorgd.

Dag 3
Deze dag staat in het teken van de kalkgraslanden, met hele andere soorten dan gisteren. Uiteraard wordt er eerst ontbeten en wordt de lunch meegenomen, maar daarna reizen we af naar twee prachtige kalkgraslanden. ‘s Ochtends bezoeken we de Halsberg, bij Gilsdorf. Een groot voordeel is hier dat er een onverhard pad onderlangs het kalkgrasland loopt van waaraf je vrijwel alle soorten te zien kunt krijgen.

Na een lunch in het veld bezoeken we ‘s middags de Kuttenberg. Een heel bekend en zeer vlinderrijk kalkgrasland complex. In het gebied is een wirwar van onverharde paadjes van waaraf je heel goed kunt fotograferen. Op de paden blijven is hier wel een vereiste aangezien hier een hele bijzondere, maar ook kwetsbare vegetatie te vinden is.

Qua soorten verwachten we op deze dag uiteraard de bekende kalkgraslandvlinders zoals het Kalkgraslanddikkopje, het Dwergblauwtje en natuurlijk een van de meest kleurrijke vlinders van Europa, de Koninginnepage!

‘s Avonds volgt het inmiddels vertrouwde recept van eten, drinken en genieten van alle mooie foto’s en verhalen van die dag!

Dag 4
Helaas, de laatste dag al weer. Maar, niet getreurd, ook vandaag is er nog van alles te beleven. Na het ontbijt pakken we de koffers weer in en vertrekken we richting Kuchelscheid. Hier is een prachtig open bosgebied, met graslandjes, een beek, en dat alles in een heerlijk moerassige omgeving. Bijna een garantie voor leuke soorten zoals de Zilveren maan, het elfachtige Boswitje en we gaan op zoek naar de Woudparelmoervlinder en Purperstreepparelmoervlinder!

Na een laatste heerlijke lunch in het veld vertrekt iedereen rond een uur of twee weer richting huis om daar ruim voor de files te arriveren. Moe, maar vol van prachtige indrukken, volop fotografische inspiratie en geheugenkaartjes of harde schijven die barsten van de kleurrijke vlinders...

Voor wie is deze reis?
Deze reis is geschikt voor iedereen die een passie heeft voor vlinders en vlinderfotografie, of je dat nu al jaren doet, of dat je net begonnen bent… dat maakt helemaal niets uit. We reizen met kleine groepen, maximaal 6 - 7 personen per gids, en we kunnen daardoor rekening houden met ieders wens. Ben je een gevorderde fotograaf? Dan zal Henkjan je uitdagen om uit je comfortzone te komen en op zoek te gaan naar nieuwe invalshoeken voor jouw fotografie. Rekening houdend met jouw wensen zal hij je stimuleren en enthousiasmeren om je grenzen op te zoeken. Ben je nog op zoek naar jouw eigen manier van vlinderfotografie en wil je eerst maar eens mooie portretten of groothoek opnamen van de vlinders in hun leefomgeving maken? Dat kan natuurlijk ook! Door de compacte groepsgrootte is er volop ruimte en aandacht voor ieders individuele wensen en mogelijkheden. Deze reis maak je zoals jij dat wilt!

De reisleiders
Deze reis wordt begeleid door Pieter Vantieghem en Henkjan Kievit.

Pieter Vantieghem werd al op jonge leeftijd gebeten door de natuurstudiemicrobe en sinds een tiental jaar heeft hij zich volop op de dagvlinders gesmeten. In die tijd bouwde hij een ruime ervaring op door vlinders te kijken en te fotograferen in alle uithoeken van Europa. Maar ook in eigen regio is Pieter actief. Met de Vlaamse Vlinderwerkgroep organiseert hij mee de tweejaarlijkse Vlaamse Vlinderstudiedag en ook voor de Vlaamse Vereniging voor Entomologie geeft hij vaak een vlinderpraatje.
Op waarnemingen.be - net als op de internationale versie observation.org - is Pieter validator voor de dagvlinders. Er is dus geen betere begeleiding te vinden om een mooie variatie aan soorten te zoeken en al jouw vlinderfoto’s van de juiste naam te voorzien.

Henkjan is een professionele natuurfotograaf die al sinds zijn elfde fotografeert. Natuur is daarbij altijd zijn grote liefde geweest. Na een opleiding als biologie- en aardrijkskundedocent heeft hij voor De Vlinderstichting, de provinciale Landschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gewerkt. De laatste jaren volgt hij zijn passie volledig en is hij als zelfstandig fotograaf en filmer actief vanuit zijn eigen bedrijf Vanellus Vanellus photo productions.

Henkjan heeft een ruime ervaring als fotograaf, maar ook als reisleider. Door zijn opleiding, zijn passie voor natuurfotografie, zijn enthousiasme, en zijn gevoel voor humor, weet hij niet alleen alles van de natuur, maar is hij ook een fotografisch inspirator en aangenaam reisgezelschap. Tijdens deze reis zal Henkjan zich vooral met de fotografische begeleiding bezig houden.

Deze heren vullen elkaar uitstekend aan daar waar het vlinder kennis en fotografische vaardigheden betreft

Inlichtingen

Kosten € 625,- voor niet leden van Natuurpunt en € 575,- voor leden van Natuurpunt

Van 28.05 tot 31.05.2021

Wat is inbegrepen:

● Alle overnachtingen
● Alle maaltijden
● Kennismakingsbijeenkomst (datum en plaats worden nog bekendgemaakt)
● Begeleiding door twee gidsen, een Vlaamse vlinderaar en een Nederlandse natuurfotograaf
● Workshops en begeleiding bij de beeldbewerking

Wat is niet inbegrepen:
● (Alcoholische) Drank
● Aankopen van persoonlijke aard
● Reis- en annuleringsverzekering
● Vervoer van en naar hotel en de vlindergebieden
● Klantbijdrage garantiefonds, € 15,- per boeking

Deze reis is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde fotografen. Je hebt een goede camera nodig met liefst een telelens tussen de 150 en 300 mm. Een macrolens is natuurlijk helemaal ideaal. Verder is een groothoek lens (tussen de 12 en 35 mm) altijd fijn voor het maken van verrassende landschapsfoto’s en als het lukt foto’s van vlinders in hun leefomgeving. Sommige mensen fotograferen vlinders altijd vanaf een statief, anderen doen dat juist nooit. Mocht je echter een statief of rijstzak mee kunnen nemen, dan is dat zeker aan te bevelen. Aarzel je over je spullen en wat je wel of niet mee zou moeten nemen? Neem dan contact met ons op, we adviseren je graag.

Qua kleding het volgende advies. We zitten in de Eifel en Ardennen in het eind van de maand mei. Normaal gesproken is het dan al heerlijk weer, maar… het kan natuurlijk altijd anders. Zorg dan ook voor makkelijke veldkleding en schoeisel en het is altijd handig om verschillende laagjes kleding mee te nemen, dan ben je flexibel qua warmte. Kijk vooraf nog even naar de weersvoorspelling om je kleding op de actuele situatie te kunnen afstemmen.

Fysiek is het geen zware reis, we lopen maar korte afstanden en je kunt altijd je eigen tempo bepalen. Uiteraard is het terrein een beetje heuvelachtig en zit er dus her en der een korte klim. Verder bepaal je zelf hoeveel je wilt lopen en klauteren. Zorg wel voor schoenen met voldoende grip, als het nat is kunnen sommige paadjes een beetje glibberig zijn.

In het hotel zijn zowel eenpersoons- als tweepersoonskamers. De kostprijs is gebaseerd op een tweepersoonskamer. Uiteraard wordt bij het indelen van de kamers rekening gehouden met je wensen en of je een man of vrouw bent. Wil je een eenpersoonskamer, dan kan dat tegen een meerprijs van € 95,-, geef dit snel aan, want het aantal eenpersoonskamers is niet onbeperkt... 

Reservaties

Nature Talks
Henkjan Kievit

Overboeicop 8
4145 NP Schoonrewoerd
Nederland | The Netherlands
info@naturetalks.nl 
www.naturetalks.nl 
0031- 683 594775 (Henkjan)

0031- 345 246009 (algemeen)

 

Disclaimer

Natuurpunt vzw is geen reisorganisator en geen reisbemiddelaar. De vereniging wil haar leden de kans bieden samen op reis te gaan, onder begeleiding van een team van Natuurpuntbegeleiders. Om dit mogelijk te maken, werkt Natuurpunt samen met verschillende reisorganisatoren uit binnen- en buitenland, wiens reisprogramma’s en filosofie aansluiten bij de missie en de visie van Natuurpunt. Het zijn reizen van deze reisorganisatoren die u op deze pagina’s terugvindt. Deze reizen worden enkel door Natuurpunt mee onder de aandacht van haar leden gebracht. Wenst u deze reizen te boeken, dan dient u zich te wenden tot (de website van) de betrokken reisorganisator. De reisvoorwaarden van de reisorganisator beheersen de uitvoering van het reiscontract. Natuurpunt komt niet tussen in de contractsluiting en draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het reiscontract.

TOP