stresseman_bushcrow.jpg

Stresseman Bushcrow
© Natuurpunt Reizen

Natuurpuntreis 12 tot 29 november 2018

Reisbegeleiding: Miguel Demeulemeester en Geert Spanoghe

Welkom in Afrika’s best bewaarde geheim: Ethiopië!

Ethiopië is Afrika’s meest bergachtige land, het zogenaamde ‘Roof of Africa’. Het landschap is vaak heel mooi en divers met enorme verschillen in hoogte; van Ras Dashen, 4.620m boven tot Dallol op 116m onder zee niveau! Deze grote hoogteverschillen maken dat er wel 3 klimaatzones zijn. Mede daardoor is er een enorm verschil in landschappen, plant-, vogel- en zoogdiersoorten.

Ethiopië is één van de landen met het hoogste aantal endemische vogelsoorten in Afrika -wel 24 echte én 14 bijna- endemen komen er voor! Een hele waslijst algemenere Afrikaanse soorten, aangevuld met een groot aantal Palearctische soorten maken van het land een opmerkelijke en fascinerende bestemming! Op onze reis kunnen we wel 450 soorten vogels verwachten, inclusief de fabelachtige Prince Ruspoli’s Turaco, de vreemde Stresemann’s Bush Crow, Rouget’s Rail, Spot-breasted Lapwing, de merkwaardige Thick-billed Raven, de extreem locale Salvadori’s Seedeater, de zeldzame Red-billed Pytilia, enz... Zoogdieren kennen ook een hele waslijst, wat denk je van Ethiopische Wolf en de endemische Gelada-bavianen, er komen zelfs nog Wilde Honden voor!

Ethiopiërs zijn vriendelijk en gastvrij. Velen spreken Engels, in het bijzonder de jongere generaties. Altijd open voor een babbel! Bovendien kent het land kent een fantastische etnische en culturele diversiteit. Men moet in sommige streken elk jaar nog de strijd aangaan met de droogte, en toch, de beelden van Ethiopië uit de jaren ’70 en ’80 zijn eigenlijk al lang voorbij.

Kom mee met Natuurpunt Reizen, we nemen je mee op avontuur vol natuurbeleving doorheen alle belangrijkste biotopen met de grootste diversiteit in centraal en zuidelijk Ethiopië. We gaan op zoek naar het grootste aantal vogelsoorten in de beste vogelgebieden die het land te bieden heeft!

Een reis van en voor vogelaars!

Reisprogramma

We starten onze reis rond Debre Libanos en de Jemma Valley. Hier gaan we meteen op zoek naar endemische en bijna-endemische vogelsoorten zoals Harwood’s and Erckel’s Francolins, White-cheeked Turaco, Black-winged Lovebird, Banded Barbet, Rüppell’s Black Chat, White-winged Cliff Chat, Ethiopian Boubou, Abyssinian Oriole, White-billed Starling, Red-billed (or Lineated) Pytilia, Ankober Serin and Yellow-rumped Seedeater. 

Helaas, deze reis is helemaal volgeboekt

yellow-breasted_barbet.jpg

Yellow-breasted Barbet
© Natuurpunt Reizen
De Yellow-breasted Barbet gaan we alleen in en rond Awash NP te zien krijgen. Deze Sahelsoort wordt in de Rift Valley vervangen door Red-and-yellow Barbet en d'Arnaud's Barbet.

Daarna dalen we van het plateau af en duiken we de Great Rift Valley in om het rijke vogelleven van het Awash National Park te ervaren, dat ook weer een hele reeks regionaal gebonden specialiteiten zoals Somali Ostrich, Arabian Bustard, Yellow-breasted Barbet, Gillett’s Lark, Somali Bulbul, Sombre Rock Chat, Boran Cisticola, Grey-headed Batis, Somali Fiscal, Shining and Nijlhoningzuigers huisvest.

In de buurt van Debre Zeit bezoeken we Lake Cheleleka, vervolgens de Koka Dam, Lake Ziway, Lake Langano en de meren van het Abiata-Shalla Nationaal Park. Elk van die Rift Vallei meren is anders in karakter, de meeste barsten van de watervogels.

Afrikaanse soorten aangevuld met Europese wintergasten. Reigers, ooievaars en steltlopers alom, een greepje uit de mogelijke soorten: African Fish Eagle, Pied en Malachite Kingfishers, Black Crakes en African Jacanas, Marabou en Hamerkop, Kleine- en Witte Pelikaan, Fulvous en White-faced Whistling Ducks, Spoorwiekgans, Knob-billed Duck, Red-billed en Hottentot Teals, Nimmerzant, Ral- en Purperreigers, Grote- en Middelste Zilverreigers, Zwarte Ibis, Long-tailed Cormorant, Afrikaanse Slangenhalsvogel, Vorkstaartplevieren, Grijskopmeeuw, Witwang- en Witvleugelsterns ...

nimmerzat.jpg

nimmerzat
© Johannes Jansen-Starling reizen
Afrikaanse Nimmerzat naast een Kleine Zilverreiger in de Riftvallei. Niet typisch Ethiopië, maar wel typisch AFRIKA!

Vanuit de Rift Valley klimmen we stilaan terug naar boven in de richting van het Bale Mountains National Park, waar de restanten van jeneverbossen en de rotsige valleien nog Cape Eagle-Owl en Abyssinian Owl herbergen.

Later, via Africa’s hoogst gelegen weg over het Sanetti plateau, rijden we door prachtige, wilde hooglanden met een spectaculaire Afrikaanse alpiene vegetatie en een eigen unieke collectie van endemische vogelsoorten. Rouget’s Rail, Spot-breasted Lapwing, Abyssinian Woodpecker, Abyssinian Catbird, Abyssinian Slaty Flycatcher, White-backed Black Tit en Abyssinian Longclaw. Andere fantastische regionale specialiteiten zijn o.a. Chestnut-naped Francolin, Moorland Francolin en de Dwarf Raven. Zoogdieren laten ons ook niet ongemoeid en komen in de vorm van Ethiopian Wolf, Mountain Nyala, Menelik’s Bushbuck, Ethiopian Klipspringer en niet te vergeten de vreemde Giant Root-Rat.

ethiopische_wolf.jpg

Ethiopische wolf
© Natuurpunt Reizen
Ethiopische Wolf, leeft heel zichtbaar in de alpiene vegetatie van de Bale Mountains. Niet te missen !

We dalen zuidwaarts van de Bale Mountains af door het wilde, extensieve Harenna Forest met een endemische apensoort, tot diep in het acacia bushland rond het stadje Negelle. Hier gaan we op zoek naar twee van Afrika's minst gekende vogelsoorten: de endemische Sidamo Lark en de enigmatische Prince Ruspoli’s Turaco. Deze laatste is eerst ontdekt en verzameld door Prince Ruspoli tussen 1891-93, die bij toeval gedood werd door een olifant kort daarna. Waardoor de exacte plek van het type specimen tot op de dag van vandaag onbekend gebleven is! Dan in de 1940s herontdekt en het is pas recent dat er meer waarnemingen van deze soort bekend raakten.

We doen ook een poging voor de endemische Salvadori’s Seedeater en een hele reeks andere regionaal gebonden soorten, zoals African White-winged Dove, Somali Short-toed Lark, Dodson’s Bulbul, Boran Cisticola, Somali Crombec, Brown-tailed Rock Chat, Shelley’s, White-crowned en Bristle-crowned Starlings, Shelley’s Rufous Sparrow en Juba Weaver.

Westelijker nabij Yabello zijn onze voornaamste doelsoorten de Stresemann’s Bush-crow en de attractieve White-tailed Swallow. Deze zwaluw broedt in de termietenheuvels die het landschap bepalen in dit deel van Ethiopië.

Een unicum voor ons komt in de vorm van de Black-fronted Francolin! Herontdekt als afwijkende ondersoort van Chestnut-naped Francolin, een bijzondere frankolijn die wellicht soortstatus verdient! Lokale zeldzaamheden zijn Somali Courser, Masked Lark en Northern Grosbeak-Canary maar ook de meer algemene soorten in deze streek zoals Scaly Chatterer, Pringle’s Puffback en de knappe Red-naped Bush-shrike mogen er zijn.

Terug naar het Noorden, bezoeken we Lake Awassa, een fantastisch meer en wetland dat ontelbare watervogels herbergt. Specialiteiten van deze regio zijn de statische Black Crowned Crane, Lesser Jacana, de endemische Thick-billed Raven en de regionaal voorkomende African Spotted Creeper, met als zoogdiertoetje de endemische Swayne’s Hartebeest.

In Wondo Genet hopen we nog enkele van de moeilijkere bossoorten zoals Yellow-fronted Parrot, Abyssinian Ground-Thrush en Abyssinian Woodpecker mee te kunnen pikken.

pelicaan.jpg

Witte Pelikanen, op de meren in de Rift Vallei een algemeen zicht, vanuit onze boot heel dicht te benaderen en te fotograferen!
© Johannes Jansen-Starling reizen
Witte Pelikanen, op de meren in de Rift Vallei een algemeen zicht, vanuit onze boot heel dicht te benaderen en te fotograferen!

Via opnieuw een aantal zeer vogelrijke meren in de riftvallei, o.a. Lake Abiata en Chitu met hun 1000'en Flamingo’s én Kleine Flamingos en een reesem andere watervogels keren we terug naar Addis Ababa. Bij ons tweede bezoek aan Lake Ziway gaan we voor een boottochtje om enkele soorten watervogels van wat dichter te zien. Wie weet halen we er nog een Afrikaans Purperhoen of een Lesser Moorhen uit?                  

Uiteraard gaan we ons op de laatste dag (zoals bijna elke dag) nog eens goed laten verwennen in een goed restaurant waar we ook de mogelijkheid zullen hebben om ons te verfrissen en dan is het helaas richting Brussel met een avondvlucht. 

Natuur.reizen: net dat ietsje meer!

Natuurpunters die samen op reis gaan. In een ver verleden was dit een vaste traditie: de nationale Wielewaalreizen - onder deskundige leiding van de voorzitter - zitten bij de ‘oude knarren’ nog steeds in het collectieve geheugen. Spanje, Griekenland, Turkije. De bestemming maakte niet uit: samen, actief, buiten, met respect voor de natuur. Waarden die we toen maar ook nu nog hoog in het vaandel dragen. Die draad pikken we dus weer op.Aansluiten bij een traditie van weleer betekent ook dat we ze in ere willen houden. Wijlen Wielewaalvoorzitter Henri Franckx nam velen in zijn ongebreideld enthousiasme mee naar - toen nog - exotische bestemmingen. Waarheen de trip ook ging, de grote leider hoedde zijn schapen en iedereen kwam thuis met een onvergetelijke ervaring maar vooral ook met meer respect voor de natuur. Ook op deze reis staat een Natuur.begeleider voor u klaar om er het allerbeste van te maken.

Nazorg

Natuurpunt drukt haar stempel op reizen van touroperators. Dat doen we niet enkel in de voorbereidende fase of tijdens de reis, maar ook na de trip houden we jou op de hoogte. Een fraai geïllustreerd reisverslag, met een stevige selectie van de beste beelden, wordt op de webstek geplaatst. De prachtige reisverslagen van eerdere Natuur.reizen vind je hier. Let op: wanneer je het leest is de kans dat je meteen zal willen boeken erg groot. Enkele maanden na de trip nodigen we jullie nog eens uit. Gewoon. Gezellige babbel, leuke powerpoint, nieuwtjes delen over volgende reizen. Omdat we Natuurpunters zijn en samen een zelfde passie, missie en visie delen.

Inschrijven

Deze reis is helemaal volgeboekt

  • Alle info over deze reis vind je hier
  • Alle contactgegevens van Starling reizen vind je hier
  • Meer info?  Stuur een mail met je vraag of check voor updates onze Facebook pagina (even ‘vind ik leuk’ aanklikken)

Disclaimer

Natuurpunt vzw is geen reisorganisator en geen reisbemiddelaar. De vereniging wil haar leden de kans bieden samen op reis te gaan, onder begeleiding van een team van Natuur.begeleiders. Om dit mogelijk te maken, werkt Natuurpunt samen met verschillende reisorganisatoren uit binnen- en buitenland, wiens reisprogramma’s en filosofie aansluiten bij de missie en de visie van Natuurpunt vzw. Het zijn reizen van deze reisorganisatoren die u op deze pagina’s terugvindt. Deze reizen worden enkel door Natuurpunt mee onder de aandacht van haar leden gebracht. Wenst u deze reizen te boeken, dan dient u zich te wenden tot (de website van) de betrokken reisorganisator. De reisvoorwaarden van de reisorganisator beheersen de uitvoering van het reiscontract. Natuurpunt vzw komt niet tussen in de contractsluiting en draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het reiscontract.

TOP