Gegarandeerd vertrek

Finland blijft een schitterend stuk Europa. Een land van duizend meren met een stevige arctische toets. Vooral het uilengeweld is indrukwekkend. Majestueuze Laplanduil, venijnige Dwerguiltjes met een supporting cast van Oeraluil, Sperweruil, Ruigpootuil en andere nachtbrakers. Belangrijke kanttekening: het ene uilenjaar is het andere niet. Geen garanties dus, maar we gaan er vol voor! We trekken tot ver boven de Noordpoolcirkel, naar een brokje ultiem Scandinavië: de Varangerfjord. Een brok met Koningseider, Steller’s eider en onmetelijk rust.

Reisprogramma: 25 mei 2020 - 5 juni 2020

Dag 1: Brussel/Schiphol - Oulu

We beginnen er aan. Het wordt een beetje afwachten hoe ‘internationaal’ de groep zal zijn. Zijn het allemaal  Belgen, dan vertrekken we allen vanaf Brussels Airport. Dienen zich ook Nederlanders aan, dan zullen zij de reis vanaf Schiphol aanvatten. In Helsinki ontmoeten we elkaar, om samen door te vliegen naar Oulu. De exacte uren zullen u later door BirdingBreaks worden meegedeeld maar zoals steeds: beter twee uur te vroeg aan de check in dan een minuutje te laat.

Dag 2: Oulu

Oulu is een stad met bijna 200.000 inwoners in het noordwesten van Finland. Het is de hoofdstad van de provincie Oulu en ligt aan de monding van de rivier Oulujoki aan de Botnische Golf. We beginnen er aan om 03:00. Doel: uilen, hoenders en spechten. Uilen blijven rare nachtbrakers. Het ene jaar pieken ze en heeft elke boom zijn uil, het andere jaar blijken ze onvindbaar. We huren de lokale speurders van Finnature in. De doelsoorten van vandaag zijn Laplanduil, Oeraluil, Velduil en Dwerguil. In een uilenjaar is dit goed te doen, in een niet-uilenjaar wordt het hard werken, zonder garantie op succes. Maar Oulu is meer dan uilen. Ook de hoenders laten zich hier niet onbetuigd. Van agressieve Auerhoenen met opengezwaaide staart tot machtig bolderende Korhoenen en de delicate Hazelhoentjes. Die Hazels laten zich in deze tijd van het jaar niet altijd even makkelijk zien, dus hiervoor hebben we een beetje geluk nodig. Deze wouden behoren tot het beste wat Europa te bieden heeft. En fraaie bossen hebben meestal ook fraaie spechten. Zwarte spechten hakken er stevig op los, Draaihalzen doen het rustiger aan maar het wordt vooral uitkijken naar die andere klepper: de Drieteenspecht. Geen gemakkelijke opdracht. Tussendoor hopen we een Ortolaan.

Sperweruil, één van de indrukwekkende Finse uilenbende.

Dag 3 en 4: Kuusamo  

Kuusamo is een gemeente en stad in de Finse provincie Oulu en in de Finse regio Noord-Österbotten. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 5.004 km² en telde 17.580 inwoners in 2003. De stad is vooral bekend om het wintersportcentrum Ruka, waar sinds 2002 de Nordic Opening plaatsvindt, de start van het wereldbekerseizoen schansspringen en de noordse combinatie. Vandaag beginnen we er weer aan om 03:00, opnieuw met een lokale gids. De uilen doen weer mee (kans op Laplanduil, Sperweruil, Ruigpootuil en Dwerguil) en een herkansing op Auerhoen en Korhoen, maar de focus ligt vandaag toch iets meer op zangvogels. Taigagaai en Bruinkopmees trotseren zijn standvogels, dus die zouden moeten lukken. Het pareltje van de streek is de Blauwstaart. Niet de fletse beestjes die zeer zelden in het najaar richting Lage Landen afdwalen maar echte toppertjes, getooid in het meest geschifte blauw, delicaat oranje flankjes en zondermeer één van de fraaiste soorten uit het Hoge Noorden. Het wordt ook uitkijken naar Bosgors die hier in kleine aantallen voorkomt. Beide soorten komen in deze periode aan en we hopen er dus op om die eerste aankomstgolf te kunnen meepikken. De regio rond Kuusamo heeft ontzettend veel meren, net als de rest van Finland. Tijd om wat zaagbekken en broedende Parelduikers mee te pikken. Maar vooral ook tijd om de rust in je op te nemen. Stilte, weidsheid, lentefrisse spiegelmeren.

Kuusamo hoort tot het beste wat Finland te bieden heeft. Daarom blijven we hier nog een dagje extra. De tweede dag trekken we er op eigen houtje op uit en gaan we op zoek naar eventuele soorten die we de dag ervoor nog niet te pakken kregen. Of naar betere waarnemingen van soorten die we wel al zagen. Een dagje relax vogelen in een absolute Europese toplocatie.

pestvogel_arie_ouwekerk.jpg

© Arie Ouwekerk/BirdingBreaks
rinkelende belgeluidjes van Pestvogel: a touch of Finland!

Dag 5 en 6: Kuusamo - Kamaanen - Varagerfjord

We trekken door naar Kamaanen, in het noorden van Finland. De tocht voert ons doorheen naaldbos en hoogveengebieden.  Bedreigde habitats met een unieke fauna. Onderweg maken we een fraaie wandeling in de hooglanden, op zoek naar Morinelplevier. Hiervoor moeten de broedgebieden wel sneeuwvrij zijn. Bij Kamaanen overnachten we. De lokale feeders zijn er een ware magneet voor Haakbekken Ook Keep, Bruinkopmees en Bonte Vliegenvanger komen voor in de tuin van deze bijzondere plek. Op dag 6 gaat het richting Varangerfjord. Terwijl de begroeiing steeds spaarzamer wordt, speuren we naar Sperweruil (in goede uilenjaren wordt de soort onderweg wel vaker gezien) en Ruigpootbuizerd. Bij aankomst in Varanger zien we waarschijnlijk al Zeearenden.

Dag 7 - 10: Varanger

De Varangerfjord is de meest oostelijke fjord van Noorwegen. Helemaal weggestoken in de provincie Finnmark, ongeveer 100 kilometer lang. De fjord baant zich door het landschap een weg naar het westen tot aan Varangerbotn, het administratieve centrum van de gemeente Nesseby. Voor vele vogelaars was een bezoek aan de Varanger een eerste echte ontmoeting met Arctisch Scandinavië. Een ontmoeting die vaak ook een onuitwisbare indruk nalaat. Dit is het einde van de wereld. Of tenminste toch het einde van Scandinavië. Middernachtzon, lekker fris, maar wat een fjord! Eidereend is algemeen, Koningseider en Steller’s Eider zijn vrijwel alle vertrokken maar goed speurwerk levert vaak toch wel enkele (meestal jonge) vogels op. Uitkijken naar Giervalk ook, de meest machtige der valken. Absoluut geen garantie maar wel een stevige uitdaging. Ook Dwergvinvis kan in de fjord, al hebben we daar wel een stevige portie geluk voor nodig. We doen het rustig aan, vier volle dagen in één brok natuur, ontwakend na een stevige vrieswinter.

In de Varangerfjord wordt het speuren naar een late Steller’s eider.

Elke dag wordt anders. Een wandel op de hoger gelegen toendra brengt ons bij Kleinste jagers in vol ornaat. Die zijn nog maar net aangekomen op de broedplaatsen. Heerlijk lange staartpennen, zwiepend op het ritme van een elegante vlucht, en (soms) ongelofelijk tam. Witstuitbarmsijs als witte pluisbolletjes perfect aangepast aan deze plek, alert voor een voorbij zoevend Smelleken. Zeearend vliegt zich hier zeker in veelvoud op de triplijst. En misschien stoten we wel op enkele Roodkeelpiepers of een Temminck’s strandloper. Langs de fjord wordt het speuren naar Roodkeelduiker, IJseend, Topper, Grote zee-eend en Zwarte zee-eend. Paarse strandloper en Drieteenstrandloper steken in hun fraai zomerkleed, klaar voor een kort broedseizoen.

We gaan ook de boot op, naar Hornoya. Voor wie nog nooit eerder in een zeevogelkolonie zat, wordt dit een kippenvelmoment. Het zit hier allemaal: Alk, Zeekoet, Kortbekzeekoet, Zwarte Zeekoet en Papegaaiduiker. Kuifaalscholver en roepende Drieteenmeeuwen vullen de resterende plekjes op de broedkliffen. Grote burgemeesters hangen vaak in de buurt, op zoek naar een makkelijke hap (een eitje of kuiken van één de vele alkachtigen). En ook Frater moet op de steile wandeling naar de vuurtoren wel lukken;

Het wordt een rustige vierdaagse, op het toppunt van Scandinavië. Zeearend wordt hier vermoedelijk onze algemeenste roofvogel. Grauwe Franjepoot, Roodsterblauwborst, IJsgors, Strandleeuwerik, een waterkansje op Geelsnavelduiker: het kan gewoon zomaar allemaal.

Dag 11: Varanger - Kamaanen

Deze dag is vooral een reisdag. We nemen afscheid van de toendra en de  Varangerfjord en zakken af naar Finland waar we eindigen in Rovaniemi. Onderweg hebben we voldoende kansen voor interessante stops met (weer) Haakbek en links of rechts een Eland en (met wat geluk) misschien nog een Dwerggors.

Haakbek: de attractie bij de feeders in Kamaanen.

Dag 12: Kamaanen - Ivalo - Helsinki - Schiphol/Brussel

We vliegen terug van Ivalo Rovaniemi via Helsinki naar Brussel

Natuur.reizen: net dat ietsje meer!


Natuurpunters die samen op reis gaan. In een ver verleden was dit een vaste traditie: de nationale Wielewaalreizen - onder deskundige leiding van de voorzitter - zitten bij de ‘oude knarren’ nog steeds in het collectieve geheugen. Spanje, Griekenland, Turkije. De bestemming maakte niet uit: samen, actief, buiten, met respect voor de natuur. Waarden die we toen maar ook nu nog hoog in het vaandel dragen. Die draad pikken we dus weer op.Aansluiten bij een traditie van weleer betekent ook dat we ze in ere willen houden. Wijlen Wielewaalvoorzitter Henri Franckx nam velen in zijn ongebreideld enthousiasme mee naar - toen nog - exotische bestemmingen. Waarheen de trip ook ging, de grote leider hoedde zijn schapen en iedereen kwam thuis met een onvergetelijke ervaring maar vooral ook met meer respect voor de natuur. Ook op deze Scandinavë-reis staat een Natuur.begeleider voor u klaar om er het allerbeste van te maken.

Nazorg

Natuurpunt drukt haar stempel op reizen van touroperators. Dat doen we niet enkel in de voorbereidende fase of tijdens de reis, maar ook na de trip houden we jou op de hoogte. Een fraai geïllustreerd reisverslag, met een stevige selectie van de beste beelden, wordt op de webstek geplaatst. De prachtige reisverslagen van eerdere Natuur.reizen vind je hier. Let op: wanneer je het leest is de kans dat je meteen zal willen boeken erg groot. Enkele maanden na de trip nodigen we jullie nog eens uit. Gewoon. Gezellige babbel, leuke powerpoint, nieuwtjes delen over volgende reizen. Omdat we Natuurpunters zijn en samen een zelfde passie, missie en visie delen.

Baltsende man Auerhoen: beklijvend!

Inschrijven

  • Alle info over deze reis vind je  hier.
  • Het boekingsformulier voor deze reis vind je  hier.
  • Alle contactgegevens van BirdingBreaks vind je hier.

Disclaimer

Natuurpunt vzw is geen reisorganisator en geen reisbemiddelaar. De vereniging wil haar leden de kans bieden samen op reis te gaan, onder begeleiding van een team van Natuur.begeleiders. Om dit mogelijk te maken, werkt Natuurpunt samen met verschillende reisorganisatoren uit binnen- en buitenland, wiens reisprogramma’s en filosofie aansluiten bij de missie en de visie van Natuurpunt vzw. Het zijn reizen van deze reisorganisatoren die u op deze pagina’s terugvindt. Deze reizen worden enkel door Natuurpunt mee onder de aandacht van haar leden gebracht. Wenst u deze reizen te boeken, dan dient u zich te wenden tot (de website van) de betrokken reisorganisator. De reisvoorwaarden van de reisorganisator beheersen de uitvoering van het reiscontract. Natuurpunt vzw komt niet tussen in de contractsluiting en draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het reiscontract.

TOP