Galloway
De galloway
Het gallowayrund dankt zijn naam aan het gelijknamige graafschap in Schotland. Dit hoornloos rund met een uitstekende vleeskwaliteit werd daar enkele honderden jaren geleden geselecteerd.
Hoe herken je een galloway?
- het lange en golvende haar bestaande uit een ruwe buitenvacht en zachtere binnenvacht. Deze vormen een ideale bescherming tegen wind en regen.
- oorschelpen die voorzien zijn van lange haren.
- ze zijn hoornloos
Het gewicht van een koe varieert tussen 450 en 590 kg. De schofthoogte bedraagt gemiddeld 120 cm. Stieren wegen tussen 600 en 900 kg. Bij een gemiddelde schofthoogte van 135 cm. Een galloway is vanaf 1,5 jaar geslachtsrijp. Een koe krijgt haar eerste kalf meestal vanaf 2,5 jaar. De dracht duurt 9 maanden en het kalveren gebeurt vrij gemakkelijk. De kalfjes zijn gehard, sterk en vitaal en wegen 25 à 30 kg. Het kalf drinkt het eerste half jaar bij de moeder en eet na een jaar enkel nog gras. Een koe baart zo'n 10 tot 12 kalveren.
Het gallowayrund is zeer goed aangepast aan het leven buiten en vraagt weinig zorg. Zo heeft het geen hulp nodig bij het kalveren, dient het niet gemolken te worden. Het graasgedrag van galloways is zeer verscheiden. Ze eten zowel (groffe) grassen als bramen, takken, twijgen,... Doordat het niet enkel grassen eet en sommige delen meer of minder begraast neemt de diversiteit van het landschap toe.
Perfect inzetbaar voor natuurbeheer
Bijvoederen is niet nodig (als het natuurgebied voldoende groot en gevarieerd is). Hun gedwee karakter maakt het een ideaal ras voor natuurgebieden met veel bezoekers. Zelden wordt een razende of lastige stier aangetroffen. Toch zijn het geen lammetjes, in groep kunnen ze krachtig reageren wanneer hun rust wordt verstoord door bijvoorbeeld honden. En ook het moederinstinct moet gerespecteerd worden
Ondanks het zeer zachtaardig karakter zijn deze dieren niet tam en kunnen ze niet vergeleken worden met de koeien die we kennen van op de boerderij. Het is ook belangrijk dat de dieren hun zelfredzaamheid behouden en niet afhankelijk worden van de mens. Er wordt dan ook gevraagd de dieren met rust te laten, er niet naar toe te lopen en ze niet te voederen. Ook de hond moet aan de leiband blijven.
In verschillende natuurgebieden van Natuurpunt kan je galloways komen bewonderen. Zoals in het Smeetshof, Heidebos, Hobokense polder, Bospolder, Mechels Broek, Gulke Putten, Hageven of Kiewit.