Ross' Meeuw

© Frederik Willemyns

Expeditiereis naar de Lena-delta 29 juni tot 14 juli 2019

Reisbegeleiding: Guy Huylebroeck

De Lena delta

Op zoek naar Ross' Meeuwen en Muskusossen

De Lena is één van de drie grote Siberische rivieren die van zuid naar noord vloeien om in de Noordelijke IJszee uit te monden – de twee andere zijn de Ob en de Jenesei. Met zijn 4.400 km is de Lena één van de langste rivieren ter wereld. Ook de Lenadelta is enorm: 45.000 km2, groter dan België dus. Ze ligt volledig in arctisch gebied, en is maar drie maanden per jaar bevaarbaar. Begin juli trekken we er naar toe, op expeditie.

Want dat zal het wel zijn: avontuurlijk. Veel luxe moeten we niet verwachten, het weer is er verraderlijk (zelfs in de zomer kan het er bar slecht weer zijn), en op de toendra zoemen er duizenden muggen. Maar het is ook een unieke biotoop: de toendra staat in bloei, met unieke vogel-, zoogdier- en plantensoorten, landschappelijk zeer mooi: gewoon een uitzonderlijke plaats en een onvergetelijke belevenis om daar ooit eens geweest te zijn.

In het Hoge Noorden moet je niet veel verschillende vogelsoorten verwachten. Het teller van het totaal aantal soorten dat hier ooit waargenomen werd staat op 122, als we er daar de helft kunnen van zien zal dat al een succes zijn - maar het zijn wel allemaal leuke soorten. Soorten die we gedurende de hele reis, in alle biotopen kunnen zien en waarop we daarom hierna niet teveel zullen terugkomen zijn vooral IJsgors (de meest algemene broedvogel), maar ook IJseend, Roodkeel- en Parelduiker, Grauwe en Rosse franjepoot, Grote burgemeester, Roodkeelpieper, Sneeuwgors en een aantal steltlopertjes die hier broeden: vooral Zilverplevier, Kemphaan, Temmincks, Bonte en Kleine strandloper. Ruigpootbuizerd is de meest algemene roofvogel. Op zoogdiergebied is het vooral Poolvos die we in alle vier de biotooptypes die we zullen bezoeken kunnen verwachten.

De echte stersoorten zijn toch Roodkeelstrandloper en twee meeuwensoorten: Ross meeuw en Vorkstaartmeeuw.  Hoewel ook Aziatische goudplevier, Witstuitbarmsijs, Stellers, Bril- en Koningseider, Bergheggenmus, Roze bergvink, Bruine Lijster, Noordse boszanger, Pacifische waterpieper en Stekelstaartsnip niet te versmaden zijn. Op zoogdierengebied hopen we op Muskusos, Wolf, Veelvraat, Noordelijke fluithaas, Kamtsjatkamarmot, Siberische lemming en Groenlandse halsbandlemming. De lemmingsoorten komen op alle plaatsen die we zullen bezoeken voor.

Onze uitvalsbasis is het Duits-Russisch Samoylov station, waar wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd wordt op het gebied van geologie, klimatologie en biologie, met een speciale focus op de invloed van klimaatopwarming op de permafrost. Het station is modern, heeft zelfs een internetverbinding (per satelliet), een (Russische) sauna, lekker eten en een ontspanningsruimte met biljard. Als we niet in het station zelf kunnen overnachten trachten we in hutten te slapen, die door de vele muggen een pak comfortabeler zullen zijn dan tenten.

Bykovskiy

© Frederik Willemyns

Reisschema

Dag 1 en 2, Zat 29/06 en Zon 30/06/2019: Brussel – Tiksi – Bykovskiy
Dag 3 en 4, Maa 01/07 en Din 02/07/2019: Dallalaakh en Bykovskiy
Dag 5 t/m 8, Woe tot Zat 03/07 tot 06/07/2019: Samoylov en de Lena Delta
Dag 9 t/m 12, Zon tot Woe 07/07 tot 10/07/2019: Tit-Ary en Belaya Scala
Dag 13 en 14, Don 11/07 en vrij 12/07/2019: Tiksi
Dag 15 en 16, Zat 13/07 en Zon 14/07/2019: Tiksi - Brussel

Reisbeschrijving

Dag 1 en 2, zaterdag 29 en zondag 30 juni: Brussel - Tiksi - Bykovskiy

We vliegen naar Tiksi, een ingedommeld havenstadje dat veel van zijn economisch belang verloren heeft, maar wel nog een operationele luchthaven heeft. Zodra we aangekomen zijn reizen we door naar Bykovskiy, een vissersdorpje 80 km verderop, op de noordelijke tip van het gelijknamige schiereiland. Bykovskiy telt een 500-tal inwoners, en we zullen er drie keer overnachten in een lokale guesthouse. Zoals tijdens het grootste deel van de reis moeten we ook hier geen culinaire hoogstandjes, maar wel veel verse vis verwachten - een eerlijke keuken dus. De rest van het eten moet per vliegtuig overgebracht worden en is dus duur.

Dag 3 en 4, maandag 1 en dinsdag 2 juli: Dallalaakh en Bykovskiy

Dallalaakh is een eiland in de Laptevzee, iets ten oosten van Bykosvkiy. Zowel op Dallalaakh als in Bykosvkiy zitten we in de natte toendra, de meest algemene biotoop in de Lena delta. Loopt wel niet zo handig, stevig aansluitend schoeisel (of zelfs lieslaarzen) is een must. Typisch aan de natte toendra is dat er door de vorstwerking polygoonbodems ontstaan: de toendra is dan een lappendeken van veelhoeken, die in het midden vaak lager zijn en daardoor plasjes vormen.

De lokale avifauna van Dallalaakh en Bykovskiy werd uitvoerig gemonitord in de jaren negentig van de vorige eeuw. Daardoor weten we dat zowel Ross als Vorkstaartmeeuw (gewoonlijk in gemengde kolonies) en Koningseider er broeden: onze eerste grote gelegenheid om dé doelsoort van de reis waar te nemen! We maken ook kans op zowel Bril- als Stellers eider, op Siberische strandloper, Grote grijze snip en Siberische wulp. Andere interessante vogelsoorten die we vooral hier kunnen aantreffen zijn Smelleken, Kleine jager, Moerassneeuwhoen, Krombekstrandloper, Noordse stern, Dwerggors en Kleine zwaan. De Siberische lemming is hier het meest algemene zoogdier. De populaties kunnen sterk fluctueren van jaar tot jaar, in goede lemmingjaren hebben we in het hele gebied ook kans op Sneeuwuil.

Bonte Strandloper

© Frederik Willemyns

Dag 5 t/m 8, woensdag 3 t/m zaterdag 6 juli: Samoylov en de Lena Delta

Vanaf vandaag varen we de eigenlijke Lena delta binnen. Op weg naar onze uitvalsbasis op het eiland Samoylov, passeren we langs het Sokol meteorologisch station, dat nog op het vasteland ligt. De toendra op de berghellingen hier is droger dan wat we op Dallalaakh en Bykovskiy gewoon waren, wat de kans op nieuwe soorten zoals Morinelplevier, Aziatische goudplevier, Strandleeuwerik, Roze bergvink en Kamtsjatkamarmot verhoogt. Als het weer het toelaat zullen we een stop maken in de buurt van Sokol.

Vanuit Samoylov zullen we verschillende excursies maken. De kans is groot dat we nu al Ross meeuw gezien hebben, maar we zullen trachten nog een paar extra waarnemingen op te tekenen. Dat kan eventueel op Samoylov zelf (Ross meeuw wordt er vaak gezien maar broedt er niet), maar er zijn ook gekende kolonies ten noorden van Samoylov, die we kunnen bezoeken als we deze soort nog moeten scoren. Andere soorten die we in de natte toendra en de vele meertjes van  Samoylov kunnen verwachten zijn Roodkeelduiker, Parelduiker, Koningseider, IJseend, Rosse franjepoot, Snip, Kleine, Temmincks, Bonte en Gestreepte strandloper, Kemphaan, Kleinste jager, Grote burgemeester, Noordse stern, Roodkeelpieper, IJs- en Sneeuwgors en Witstuitbarmsijs.

Op het eiland naast Samoylov werden muskusossen geherintroduceerd (de soort komt alleen nog in Groenland en het uiterste noorden van Amerika in het wild voort). Dat trekt op zijn beurt predatoren zoals Wolf en Veelvraat aan, die hier af en toe gezien worden. Het eiland werd nog nooit op vogels geïnventariseerd, we kunnen hier dus nog pionierswerk verrichten!

Dag 9 t/m 12, zondag 7 t/m woensdag 10 juli: Tit-Ary en Belaya Scala

Tit-Ary is een groot eiland in de Lena een vijftigtal km ten zuiden van Samoylov, nog voor de eigenlijke delta. Belaya Scala is het gebied ten oosten van Tit-Ary, op het vasteland. Tit-Ary en Belaya Scala herbergen de meest noordelijk gelegen lorken- en elzenbossen ter wereld. Dat maakt het gebied interessant voor zangvogels: Roodkeelpieper, Bergheggenmus, Pacifische waterpieper, Strandleeuwerik, Noordse boszanger, Blauwborst, Bruine lijster, gewone en Witstuitbarmsijs en Roze bergvink zijn hier de doelsoorten. Er is een vissersdorpje op Tit-Ary, waar we zullen overnachten.

Ijsgors

© Frederik Willemyns

Dag 13, 14, donderdag 11 en vrijdag 12 juli: Tiksi

Via Samoylov, waar we nog een nachtje doorbrengen, varen we terug naar Tiksi. Vrijdag is eigenlijk een extra dag om vertragingen wegens slecht weer op te vangen en toch nog op tijd naar huis terug te kunnen keren, maar de omgeving van Tiksi is op zichzelf ook wel de moeite van het exploreren waard. Vooral de hellingen ten westen van de stad. Die zijn wat droger dan de polygonale toendra die we nu zo goed kennen, maar niet zo droog als de hellingen rond het Sokol station. Dat levert kansen op Aziatische goudplevier, Stekelstaartsnip, Roodkeel- en Gestreepte strandloper, Zwarte en Bosruiter, Bruine lijster en Witstuitbarmsijs. Zoogdieren die we hier kunnen verwachten zijn Sneeuwhaas en Noordelijke fluithaas.

Dag 15, 16, zaterdag 13 en zondag 14 juli: Tiksi - Brussel

Natuur.reizen: net dat ietsje meer!

Natuurpunters die samen op reis gaan. In een ver verleden was dit een vaste traditie: de nationale Wielewaalreizen - onder deskundige leiding van de voorzitter - zitten bij de ‘oude knarren’ nog steeds in het collectieve geheugen. Spanje, Griekenland, Turkije. De bestemming maakte niet uit: samen, actief, buiten, met respect voor de natuur. Waarden die we toen maar ook nu nog hoog in het vaandel dragen. Die draad pikken we dus weer op. Aansluiten bij een traditie van weleer betekent ook dat we ze in ere willen houden. Wijlen Wielewaalvoorzitter Henri Franckx nam velen in zijn ongebreideld enthousiasme mee naar - toen nog - exotische bestemmingen. Waarheen de trip ook ging, de grote leider hoedde zijn schapen en iedereen kwam thuis met een onvergetelijke ervaring maar vooral ook met meer respect voor de natuur. Ook nu staat een ploeg van vier Natuur.begeleiders klaar om er het beste van te maken.

Nazorg

Natuurpunt drukt haar stempel op reizen van touroperators. Dat doen we niet enkel in de voorbereidende fase of tijdens de reis, maar ook na de trip houden we jou op de hoogte. Na de reis volgt er een verslag, verlicht met fraaie platen, zomaar beschikbaar op de webstek. Enkele maanden na de trip nodigen we jullie nog eens uit. Gewoon. Gezellige babbel, leuke powerpoint, nieuwtjes delen over volgende reizen. Omdat we Natuurpunters zijn en samen een zelfde passie, missie en visie delen.

Inschrijven

Inschrijven kan op de volgende manieren:

• per e-mail aan reservaties@outline-travel.com 
• per telefoon: (+32) 09 219 90 18
• in persoon aan kantoor of schriftelijk: Outline-Travel bvba, Beeldhouwersstraat 30/1, 9040 Gent

Alle info over deze reis vind je hier.

Alle contactgegevens van Outline Travel vind je hier.

Disclaimer

Natuurpunt vzw is geen reisorganisator en geen reisbemiddelaar. De vereniging wil haar leden de kans bieden samen op reis te gaan, onder begeleiding van een team van Natuur.begeleiders. Om dit mogelijk te maken, werkt Natuurpunt samen met verschillende reisorganisatoren uit binnen- en buitenland, wiens reisprogramma’s en filosofie aansluiten bij de missie en de visie van Natuurpunt vzw. Het zijn reizen van deze reisorganisatoren die u op deze pagina’s terugvindt. Deze reizen worden enkel door Natuurpunt mee onder de aandacht van haar leden gebracht. Wenst u deze reizen te boeken, dan dient u zich te wenden tot (de website van) de betrokken reisorganisator. De reisvoorwaarden van de reisorganisator beheersen de uitvoering van het reiscontract. Natuurpunt vzw komt niet tussen in de contractsluiting en draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het reiscontract.

TOP