Grauwe gors
grauwe_gors_yves_adams_vilda.jpg

De grauwe gors (Emberiza calandra)
De grauwe gors lijkt wel een meer forse versie van de veldleeuwerik. Van alle bedreigde Vlaamse akkervogels kent de grauwe gors de sterkste terugval.
Hoe kan je de grauwe gors herkennen?
- Een lichaamslengte van 16 à 19 centimeter
- Het verenkleed van de grauwe gors is grijs-bruin gestreept
- De onderzijde is lichter van kleur
Hoe klinkt de grauwe gors?
Wat eet de grauwe gors?
De grauwe gors is verzot op zaden, maar eet tijdens het broedseizoen ook insecten.
Waar leeft de grauwe gors?
De grauwe gors komt voor in Europa, maar ook in Noord-Afrika en Azië. De meeste vogels overwinteren in hun broedgebied, maar de meest noordelijke populaties zoeken tijdens de winter warmere oorden op.
Hoe plant de grauwe gors zich voort?
De grauwe gors broedt op de grond en bouwt zijn nest van gras. Het vrouwtje legt 4 à 5 eieren die ze in ongeveer 12 dagen uitbroedt. Nog 12 dagen later vliegen de kuikens uit. De mannetjes zijn nauwelijks betrokken bij het grootbrengen van de jongen.
Hoe krijg je de grauwe gors te zien?
De grauwe gors voelt zich op en top thuis in gebieden waar nog aan traditionele landbouw wordt gedaan: open akkers met een sterke afwisseling aan gewassen, en hier en daar een boom die fungeert als zangpost, al wordt er vaak vanuit het graan gezongen.
Weetjes over de grauwe gors
- De grauwe gors was oorspronkelijk een steppevogel, maar paste zich eeuwen geleden al aan aan ons Vlaamse landschap, waaruit hij nu weer volledig dreigt te verdwijnen.
- De grauwe gors is de enige gorzensoort waarbij vrouwelijke en mannelijke vogels exact hetzelfde verenkleed hebben.
Wat kan jij doen voor de grauwe gors?
Niet enkel de grauwe gors, maar ook andere akkervogels lijden sterk onder de intensivering van onze landbouw. Initiatieven als ‘Graan voor Gorzen’ helpen de vogels opnieuw aan een geschikte habitat.