Grauwe kiekendief
grauwe-kiekendief_michel-viskens.jpg

Grauwe kiekendief (Circus pygargus)
De grauwe kiekendief is een roofvogel uit de familie van de havikachtigen (Accipitridae). Het is een erg zeldzame broedvogel geworden in België, doortrekkend wordt hij iets vaker gezien.
Hoe kan je de grauwe kiekendief herkennen?
- Het vrouwtje is ongeveer 45 cm groot, het mannetje is kleiner en is ongeveer 38 cm groot.
- Het mannetje is gemakkelijker te herkennen dan het vrouwtje. Het verenkleed van het mannetje is blauwgrijs en hij heeft 1 zwarte streep op de bovenzijde van de vleugels en 2 zwarte strepen op de onderzijde van de vleugels. Hij heeft een lichtjes gestreepte buik. Het vrouwtje heeft een bruine kleur, met een witte stuitvlek en blekere onderdelen.
- De grauwe kiekendief is in de lucht te herkennen door zijn slanke silhouet en de diepe V-vorm van de vleugels.
Hoe klinkt de grauwe kiekendief?
Wat eet de grauwe kiekendief?
De grauwe kiekendief jaagt voornamelijk in open landschappen. Hier vindt hij kleine zoogdieren zoals muizen, en zangvogels, die vaak over grote afstanden naar het nest worden gedragen. Ook eet hij insecten, amfibieën en reptielen.
Waar leeft de grauwe kiekendief?
- De grauwe kiekendief is een trekvogel. Als broedvogel komt hij in bijna geheel Europa voor maar overal zien we een achteruitgang van de soort. In Vlaanderen is hij nagenoeg verdwenen. De grauwe kiekendief overwintert in Afrika. Oorspronkelijk vertoefde de vogel het liefst in veen- en riviergebieden en heide. Maar deze biotoop wordt meer en meer bedreigd. Hierdoor broedt de grauwe kiekendief nu in akker- en weilanden, maar de intensieve landbouw maakt dit niet zonder gevaar.
- Verspreidingskaart van de grauwe kiekendief
Hoe plant de grauwe kiekendief zich voort?
De balts van de grauwe kiekendief is erg opvallend; het mannetje geeft in de vlucht op acrobatische wijze prooien aan het vrouwtje. De grauwe kiekendief maakt zijn grondnest in graanakkers, weilanden of uitzonderlijk zelfs in rietvelden. Hierdoor zijn het nest en de jongen erg kwetsbaar. Ze kunnen het slachtoffer worden van landbouwmachines of roofdieren. De grauwe kiekendief broedt van begin mei tot eind juni. Het vrouwtje legt 3 tot 5 eieren, die na 27 tot 40 dagen uitkomen. Na 35 tot 40 dagen vliegen de jongen uit.
Hoe krijg je de grauwe kiekendief te zien?
Jaarlijks zijn er maximaal enkele broedparen in Vlaanderen. En ook de doortrekkende vogels zijn nog moeilijk waar te nemen. De grauwe kiekendief kreeg de status ‘ernstig bedreigd’ toegekend. Ten tijde van kleinschalige landbouw, vóór 1950, kwam de grauwe kiekendief veel vaker voor. Maar sindsdien is zijn leefgebied hier enorm afgenomen.
Weetjes over de grauwe kiekendief
- De grauwe kiekendief is de kleinste in Europa broedende kiekendief.
- De grauwe kiekendief is slanker dan de blauwe kiekendief en heeft 4 gevingerde pennen in plaats van 5.