Image
Grijze zeehond - kop - Elwin van der Kolk

Grijze zeehond

Grey seal
Halichoerus grypus
Zeehonden (Phocidae)

De grijze zeehond heeft een grote kegelvormige kop, waardoor hij ook kegelrob genoemd wordt. Hij is groter dan de gewone zeehond, en heeft een rechte snuit.

Grootte
165 - 300 cm
Gewicht
105 - 350 kg
Levensverwachting

20 - 35 jaar

Favoriete maaltijd

Vis en slechts in beperkte mate met inktvissen en kreeftachtigen

Status
Zeldzaam
Woonplaats

De grijze zeehond heeft een grote kegelvormige kop, waardoor hij ook kegelrob genoemd wordt. Hij is groter dan de gewone zeehond, en heeft een rechte snuit.

Verleiding

Rotsen en een zandbank om op te rusten

Hoe herken je de grijze zeehond?

  • De vacht heeft meestal een egaal grijze onderkleur, met verspreid een aantal onregelmatige vlekken. 
  • De buikzijde is meestal iets lichter dan de rugzijde. 
  • Typisch is de kop met het zogenaamd Romeins profiel: de neus gaat in een lijn over in het voorhoofd, waardoor de dieren een langere snuit lijken te hebben.
  • De grijze zeehond heeft 3 - 4 duidelijk zichtbare rimpels rond de nek. 
  • Zijn neusgaten zijn duidelijk gescheiden, in tegenstelling tot de gewone zeehond. 
  • Dankzij een dikke speklaag is de grijze zeehond goed beschermd tegen het koude zeewater.

De grijze zeehond is groter dan de gewone zeehond. De mannetjes kunnen tot 3 m lang worden en 280 kg wegen. De vrouwtjes zijn iets kleiner en slanker. 
De grijze zeehond rust bij eb en bij zonsopgang op rotsen en zandbanken, die bij eb droogvallen.

Grijze zeehond - Elwin van der Kolk
Grijze zeehond - kop - Elwin van der Kolk

Het geluid van de grijze zeehond

Grijze zeehonden maken meer geluid dan gewone zeehonden.

Hoe leeft de grijze zeehond?

Wat eet de grijze zeehond?

De grijze zeehond zoekt zijn voedsel verder onder het wateroppervlak dan de gewone zeehond. Hij jaagt vooral op vissen, maar af en toe ook op inktvissen en kreeftachtigen. Normaal gezien heeft hij ongeveer 5 kg voedsel per dag nodig. Tijdens de voortplantingsperiode eet hij daarentegen enkele weken niets.

Afbeelding
Grijze Zeehond - Hugo Willocx
Hugo Willocx
Afbeelding
Grijze zeehond met pup - Luc Meert
Luc Meert

Hoe plant de grijze zeehond zich voort?

Meestal planten grijze zeehonden zich voor het eerst succesvol voort wanneer ze 10 jaar oud zijn. Ze zijn wel al vroeger seksueel actief (de vrouwtjes vanaf 3 tot 5 jaar en de mannetjes vanaf 6 jaar).

De vrouwtjes komen uit het water voor de geboorte. Drie weken lang zogen ze hun jongen en wijken ze niet van hun zijde. Gedurende die periode gaan ze dus ook niet jagen. Wanneer de jongen geboren zijn, komen ook de mannetjes aan land. Zij kiezen een aantal vrouwtjes uit en beschermen die tegen liefdesrivalen. Na de zoogtijd paren ze en trekken de vrouwtjes zonder hun jongen weg.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • De grijze zeehond heeft een goed ontwikkeld zicht- en reukvermogen, waarmee ze hun prooidieren opsporen. Het dier kan tijdens het jagen tochten maken van wel honderd kilometer. Ze duiken meestal tot op een diepte van 25 meter, maar er zijn ook duiken waargenomen van wel 100 meter diep.
  • Gemiddeld 14% tot 23% van de jongen sterft op de voortplantingsplaats. Op minder geschikte plaatsen kan dat percentage nog eens dubbel zo hoog liggen. De vrouwtjes die het wel overleven worden ongeveer 35 jaar oud. Bij de mannetjes ligt die leeftijd lager: de meeste worden maar 20 jaar.
  • Na het voortplantingsseizoen worden de voortplantingsplaatsen verlaten en kunnen zowel de volwassen als de jonge dieren over grote afstanden uitzwermen. Ongeveer 70 % van de jongen blijft in de omgeving van de geboorteplaats. Er is geen echte trekrichting waar te nemen en naar het einde van de zomer toe keren de dieren dikwijls terug naar de geboorteplaats.
  • De grijze zeehond eet voor een belangrijk gedeelte commercieel interessante vissoorten als zalm en kabeljauw. Ook richten ze schade aan aan visnetten. Ze zijn daarom niet geliefd bij vissers, en in veel landen wordt er op de grijze zeehond gejaagd. De populaties in de Oostzee en het Kattegat zijn bedreigd.

Waar vind je de grijze zeehond?

Grijze zeehonden zijn op verschillende kustvormen terug te vinden. Tijdens de voortplantingsperiode verkiezen ze rotsige kusten en zandbanken. Het grootste deel van de Noordzeepopulatie leeft rond de kusten van Groot Brittannië. Toch zijn er de laatste jaren ook aan de Belgische kust meer en meer grijze zeehonden.

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt de grijze zeehond veel voor?

Grijze zeehonden leven langs de kusten in gematigde en koudere delen van de Noordelijke Atlantische Oceaan. Ze komen voornamelijk rond Newfoundland, Zuid-Groenland, IJsland, Noorwegen, de Britse Eilanden, Bretagne en de Oostzee. Ook in de Waddenzee komen ze voor. Ze komen voornamelijk voor op rotskusten en bij zeekliffen. Ook worden ze waargenomen op zandbanken, bij riviermondingen en op zandstranden.

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de grijze zeehond

Wat kan jij doen?

Kom je een zeehond tegen op het strand, laat het dier dan met rust en hou afstand. Hou je hond aan de leiband. Zeehonden op het strand zijn aan het rusten, en hebben die rust erg nodig.

Icon
Icoon - Egel

Leer Wild Spotten in onze natuur

Afbeelding
Gratis online cursus wild spotten
NP

Er valt in België heel wat prachtige natuur te spotten, zoals te zien was in de reeks en de film Onze Natuur. Je hoeft maar goed te kijken en te luisteren. En hoe meer je over de soorten en hun verstopplaatsen weet, hoe boeiender je zoektocht wordt. Start met de gratis online cursus en kom meer te weten over wilde natuur in Vlaanderen. Je ontvangt 1 les per week waarbij onze Natuurpunt-experts je de beste zoektips geven om wilde soorten te spotten.

Schrijf in voor de gratis online cursus