Groene zandloopkever
De groene zandloopkever (Cicindela campestris) is een tot 15 millimeter lange kever uit de familie Loopkevers (Carabidae).
De groene zandloopkever herkennen
- Deze kever heeft lichtgroene dekschilden met ver uit elkaar staande kleine witte tot gele vlekjes.
- De onderzijde, het borststuk en de poten zijn kopergroen
- en over het hele lichaam is een parelmoerachtige glans aanwezig.
- de poten zijn dichtbehaard
- de kaken zijn geel en de ogen opvallend groot en rond.
Leefwijze
Bij warm weer rent de groene zandloopkever haastig over de grond, en om de zoveel meter wordt een stukje gevlogen; het zijn erg goede vliegers.
De soort voedt zich met andere insecten en vangt ze razendsnel met de kaken waarna ze aan stukken worden gebeten. Zowel de volwassen dieren als de larven jagen op zicht. Het menu bestaat uit allerlei geleedpotigen, zowel insecten zoals tweevleugeligen en mieren als spinnen; de prooi wordt aan stukjes geknipt en opgezogen nadat er verteringsappen aan zijn toegevoegd.
Levencyclus
De kever is te zien van april tot september, het actiefst zijn de diertjes in mei.
De kever leeft ruim een jaar als larve in drie stadia. Overwintering vindt meestal in het tweede, soms in het derde stadium plaats. In de zomer of soms het voorjaar van het tweede jaar vindt de verpopping plaats. De volwassen kever ontpopt uiterlijk in het najaar en blijft in de popruimte onder de grond, waar hij overwintert. Pas het volgende jaar, na de tweede overwintering, verschijnt de nieuwe kever om te gaan paren
Habitat
Algemeen op losse zandige bodem, vaak op boswegen, in de duinen en op de heide.