Home » Natuurinfo » Soorten herkennen » Insecten en ongewervelden » Vlinders » Nachtvlinders » Hagendoornvlinder
Hagendoornvlinder
hagendoorn_bracke.jpg

© Koenraad Bracke
Hagendoornvlinder (Opisthograptis luteolata)
Hoe kan je de hagendoornvlinder herkennen?
- De hagendoornvlinder kan je de ‘citroenvlinder van de nacht’ noemen. Een prachtige gele verschijning met enkele bruine vlekjes tegen de rand van de vleugel.
- Het is een nachtvlinder die tot de familie van de spanners behoort: typisch daarvoor is de vleugelhouding. Spanners houden hun vleugels plat in rusthouding.
- De tot 3cm lange, groene tot bruine rups heeft halverwege het lichaam een opvallende bult en heeft bovendien twee paar buikpoten, wat bij de andere spannerrupsen niet voorkomt.
Wat eet de rups van de hagendoornvlinder?
De rups kan je vinden op allerlei bomen en struiken. ‘Hagendoorn’ is een oud synoniem voor ‘meidoorn’. Naast meidoorn zijn sleedoorn en lijsterbes voorbeelden van waardplanten.
Waar leeft de hagendoornvlinder?
- De hagendoornvlinder komt in grote delen van Europa voor. Zijn verspreidingsgebied loopt oostelijk tot in Centraal-Azië.
- In Vlaanderen kan je de hagendoornvlinder in elke tuin verwachten. Hier zie je het verspreidingskaartje van deze soort.
Weetjes over de hagendoornvlinder
- De rups van de hagendoornvlinder kan zich opspannen bij gevaar en lijkt dan precies een takje. Dat gedrag komt ook voor bij andere spannerrupsen.
Gratis e-boek Maak van je tuin een vlinderparadijs
Maak van je tuin een vlinderparadijs! Leer onze meest voorkomende vlinders vlot herkennen en ontdek met welke planten je de vlinders echt een plezier doet. Vraag je gratis Vlindergids aan en ga aan de slag met onze tips.
Vraag je gratis vlindergids aan
Maak van je tuin een vlinderparadijs!
Leer onze meest voorkomende vlinders vlot herkennen en ontdek met welke planten je de vlinders echt een plezier doet. Vraag je gratis vlindergids aan en ga aan de slag met onze tips.