Herfst vol natuur
Herfst - Bos - Aaron Burden - Unsplash.jpg

Na een lange coronaperiode vol beperkingen komt de werking van Natuurpunt weer op volle toeren. Heb jij zin om een stapje verder te zetten in de natuur? Of wil jij graag iets terug doen voor de natuur? Mogelijkheden zat! De 180 afdelingen en 48.000 vrijwilligers van Natuurpunt zorgen voor een schitterend aanbod.
Wandellust?
Zonder gids
Vertrek eens vanuit een bezoekerscentrum
Ben je al eens in één van onze 13 bezoekerscentra geweest? Stuk voor stuk zijn ze het ideale vertrekpunt voor een dag in de natuur. Ze zetten je op weg met een hoop inspiratie en informatie. En na je prachtige tocht kan je er terecht voor een hapje en een drankje. Ontdek onze bezoekerscentra hier.
Geen bezoekerscentrum in de buurt? Kom naar onze feestcontainer
Ter gelegenheid van onze 20ste verjaardag trekken we door Vlaanderen met een mobiel bezoekerscentrum. We bouwden een zeecontainer om tot een feestelijk belevingspunt. Ontdek de biodiversiteit op een reuzengroot touch screen scherm, speur het natuurgebied af met de telescoop op het dak of waag je aan het pop-up blotevoetenpad. Elk weekend staat de feestcontainer op een andere plek en zorgt de lokale afdeling voor leuke activiteiten. Check wanneer hij in jouw buurt is.
Ga op zoek naar dierensporen
Als je goed kijkt, vind je overal wel dierensporen. Joeri Cortens ging samen met onze partner AS Adventure op zoek naar pootafdrukken, haartjes en veertjes, vraatsporen en geuren. Met de tips & tricks uit de reportage word je zo een straffe spoorzoeker.
Wandel tegen kanker
Wandelen is goed voor lichaam en geest en verlaagt het risico op bepaalde types kanker. Daarom werkten we samen met Kom op tegen Kanker in elke Vlaamse provincie een Kom op tegen Kanker-wandelpad uit. Ze zijn gemiddeld zes kilometer lang en op elk wandelpad staat een paal met daarop een gedicht gebrand. Ontdek de locatie.
Met gids
Laat je gidsen door de natuur in je buurt
Je wandelt allicht regelmatig door de natuur in je buurt, maar wat weet je erover? De vrijwilligers die de natuur beheren kunnen je er zoveel over vertellen! Al onze 180 afdelingen organiseren regelmatig gegidste wandelingen. Ga je dit najaar een keer mee? Je vindt ze in onze activiteitenkalender.
Op stap met een paddenstoelenexpert
De natte zomer zorgde al voor heel wat paddentsoelenpracht. Hopelijk zet die zich door in de herfst. In Vlaanderen komen meer dan 4000 verschillende soorten voor. Veel afdelingen organiseren de komende periode een paddenstoelenwandeling met een ervaren gids.
Ga mee op een Bos-voor-iedereen-wandeling
Op de Bos-voor-Iedereen-wandelingen leert een ervaren gids je met andere ogen naar het bos kijken. Op vijf plekken houden jullie halt om via zintuiglijke ervaringen meer te weten te komen over hoe een bos leeft en werkt. Zo haal jij nadien meer plezier uit je boswandelingen. Niet twijfelen, inschrijven!
Met kinderen?
Buiten: Ravot in het speelbos
In bomen klimmen, hutten bouwen, in de modder spelen ... Kinderen laat je best vrij hun ding doen in de natuur. Zonder te zeggen wat ze moeten doen of niet mogen doen. Dat kan op de vele speelplekken en bossen van Natuurpunt. Vind een speelbos in je buurt.
Buiten: Maak een Wilde Buitendingen-wandeling
Wandelen saai? Bijlange niet! Toch niet als je voortdurend wordt uitgedaagd: balanceer op een boom, spring in een plas, wandel geblinddoekt door het bos ... Op de Wilde Buiten-dingen-wandelingen staan die uitdagingen aangegeven met bordjes. Er zijn er ondertussen al 22!
Buiten: Stap op het blotevoetenpad
Wat is een blotevoetenpad? Ze komen in allerlei vormen en lengtes, maar het principe is altijd hetzelfde: trek je schoenen en kousen uit en stap over een pad met veel verschillende ondergronden zoals takken, stenen en modder. Een onvergetelijke ervaring voor de kinderen. Niet vergeten: een handdoekje om die voetjes af te kuisen en weer op te warmen. Overal in Vlaanderen vind je blotevoetenpaden. Of maak jij er zelf één in de tuin? Hier leggen we je uit hoe je dat doet.
Binnen: Kijk naar de Schijtluizen
Sinds 1 september loopt het programma Schijtluizen op Ketnet. Daarin laat een bekende Ketnetter zich prikken, bijten of steken door een plant of dier. Vier kenners van Natuurpunt geven tekst en uitleg. Je leert ze kennen op p.38. Benieuwd hoe hard een hoornaar prikt? Je kan alle afleveringen herbekijken via Ketnet.be
Iets bijleren?
Op verplaatsing?
Schrijf je in voor een cursus
Over heel Vlaanderen organiseren Natuurpunters cursussen. Dit najaar staan er wel meer dan 100 gepland! In de activiteitenkalender op de Natuurpunt website vind je een overzicht. Schrijf je in en leer samen met anderen meer over steltlopers, waterkevers, roofvogels, biodiversiteit …
Volg een lezing
Weetjes en verhalen over bomen en struiken. Water in de stadstuin. Kennismaking met spinnen. Landschap en biodiversiteit ... Het is maar een greep uit het rijke aanbod lezingen dat overal ten velde georganiseerd wordt. Voor een leuk en boeiend avondje uit!
Lekker thuis
Herbekijk een webinar
Ondertussen staan er tientallen webinars online die je - meestal gratis - kan herbekijken. Over vuur maken, over vleermuizen in je tuin, over natuur in de stad, over eetbare planten … Snuister maar eens in het aanbod, je vindt gegarandeerd je ding. Tas warme thee erbij en genieten maar!
vrijwilliger_beheerwerk.jpg

In actie?
Als vrijwilliger
Meld je aan bij Natuurpunt
Met 48.000 zijn ze, de vrijwilligers van Natuurpunt. Een te gekke bende die zich op verschillende vlakken inzet voor meer natuur in de buurt. Soep maken voor de natuurwerkers, diersoorten inventariseren, pinten tappen tijdens het ledenfeest, nieuwe leden werven ... Of je nu alle dagen in de weer wil zijn of één keer een halve dag per jaar, je bent van harte welkom.
Handen uit de mouwen
In de natuur valt heel wat werk te doen. Wandelpaden onderhouden, hooien, wilgen knotten … Neem deel aan de Dag van de Natuur in jouw gemeente.
In actie voor je favoriete plant of dier
Rond vele van onze dier- of plantensoorten is een studiewerkgroep actief. Zij bestuderen de soort, maar werken ook rond beleid, beheer en educatie. Dompel jij je onder in de wereld van de steenuil of sprinkhanen?
Zwerfvuil ruimen
Op eigen houtje
De strijd aangaan tegen zwerfvuil hoeft niet veel tijd en moeite te kosten. Ga op stap met een afvalgrijper, restafvalzak, handschoenen en fluohesje.
Samen
Ga je graag samen met anderen op pad. Neem deel aan een opruimactiviteit.
Klimaat
Kom op straat voor het klimaat
En jij, wat deed jij op 10 oktober 2021? Die dag gingen we #BackToTheClimate en zetten we alles in beweging met een grote klimaatmars! Natuurpunt trekt mee de straat op, kom jij ook?
Word klimaatverkenner
De cursus klimaatverkenner is een interactieve instapcursus rond klimaat en duurzaamheid. Ontdek in drie boeiende lessen, een excursie en een lezing het hoe en wat van klimaat en hoe de natuur in je achtertuin hierop reageert. Je gaat naar huis met tal van inspirerende ideeën.
Wetenschapper?
Herken de natuur in één klik
Heb jij dat ook? Overal planten en dieren zien en niet (meer) weten wat het is? De gratis app ObsIdentify herkent 22.303 soorten wilde dieren en planten. Jij leert de natuur beter kennen en je helpt bij het onderzoek naar natuur in België
Word meetnetvrijwilliger
Meetnetten is een groot project rond de monitoring van soorten waarover Vlaanderen moet rapporteren aan Europa in het kader van de Habitat- en Vogelrichtlijn, maar ook andere soorten die van belang zijn voor het Vlaamse natuurbeleid. Het gaat om 79 dieren- en plantensoorten (exclusief vogels) op meer dan 1600 tellocaties. Ga naar de site, kies een soort die jij goed kent en meld je aan.
roodborst_-_shutterstock_1268376661.jpg

In je tuin?
Knutsel een voederplank
Mussen en mezen zijn vogels die je vaak in steden en dorpen ziet. Maar het gaat niet goed met hen. Ze kunnen moeilijk voedsel vinden omdat veel mensen de tuin betegelen of weinig planten en bomen in hun tuin hebben. Jij kan hen in de winter makkelijk helpen.
Leg een regentuin aan
Met een goede waterbuffering bieden we het hoofd aan wat klimaatwetenschappers al langer voorspellen: nattere winters en drogere zomers met hevigere regenval. Het beperken van verharding in de tuin is een zeer effectieve manier om waterproblemen mee op te lossen of te voorkomen. Ontdek hoe op Mijn Tuinlab.
Natuurpassie?
Word natuurgids
De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden.
Maak iemand lid
Geen beter cadeau dan één jaar lang natuur. Jij schenkt een origineel cadeau, de ontvanger krijgt een welkomstpakket en geniet een heel jaar lang van de vele voordelen. Bovendien geef je de natuur een extra duwtje in de rug.