Hoe krijg ik een egel te zien?
egel_andewilde.jpg

Egels hebben het liefst een gevarieerd, kleinschalig landschap met veel dekking en voedsel. Ze zijn dan ook vooral te vinden in bosranden, houtkanten, struweel, boomgaarden en (natuurlijke) tuinen en parken. Als cultuurvolger leeft de egel ook in de nabijheid van bebouwing, soms zelfs tot vrij diep in grote steden.
Om een levende egel te zien kan je best ’s avonds of ’s nachts op stap gaan. Goed luisteren is daarbij belangrijk, aangezien egels heel luidruchtig kunnen zijn. Als je er eentje hoort, kan je stil op het geluid afgaan en voorzichtig met een zaklamp schijnen (rood licht werkt voor zoogdieren minder verstorend dan wit licht) om te zien of je hem kan vinden.
Heb je een egelvriendelijke tuin, blijf dan op een warme avond eens stilletjes tot na het donker buiten zitten. Misschien zie of hoor je wel een egel rondscharrelen, of komt hij af op voer dat je aangeboden hebt, of zie je hem vertrekken uit je egelhuisje. In de ingang een takje of iets dergelijks leggen dat kan weggeduwd worden, wijst ook op bezoek. Egels verraden hun aanwezigheid vaak door hun smeuïge, zwarte uitwerpselen. Deze kunnen tot 1 cm dik en 4 cm lang zijn en bevatten vaak grove resten van insecten.
Wie je tuin bezoekt, kan je ook uitzoeken met een sporentunnel (die je kan kopen of zelf maken) of een wildcamera, of met een cameraatje in je egelhuisje of egelvoederstation. Ontdek hier nog meer over allerlei inventarisatiemethoden. Heb je (sporen van) een egel of een ander dier waargenomen in de tuin? Meld het dan op www.waarnemingen.be, de grootste natuurdatabank van Vlaanderen. Zo kunnen we de Vlaamse egelpopulatie opvolgen en beter beschermen.
Jammer genoeg zien de meeste mensen egels vooral dood op of langs de weg liggen. In Vlaanderen is de egel immers het belangrijkste verkeersslachtoffer onder de zoogdieren. Er wordt geschat dat er hier elk jaar ruwweg 230.000 - 350.000 egels in het verkeer sneuvelen. De meeste slachtoffers vallen in de zomer, met een piek in juni en juli (de periode waarin de mannetjes actief op zoek gaan naar vrouwtjes). Voor deze egels kan je helaas niets meer betekenen. Wel kan je de locatie doorgeven via www.waarnemingen.be. Zo kan Natuurpunt de knelpunten op onze wegen in kaart brengen en samen met de bevoegde overheden zoeken naar efficiënte oplossingen.