Hoe maak ik een natuurlijke moestuin?
moestuin.jpg

Een moestuin zonder beestjes is een illusie. Hoe meer soorten je echter aantrekt in je groententuin, hoe beter het evenwicht en hoe minder kans dat grote plagen grote schade veroorzaken aan je gewassen.
Hoe plant je bessenplanten?
Wie is er niet verlekkerd op rode of zwarte besjes, frambozen of stekelbezen? Snoepjes recht uit de natuur zijn het allerlekkerst en tover je zo uit je tuin.
Snelle plantentip: kies voor vruchtdragende planten: rode, witte en zwarte bessen, framboos, doornloze braam, aardbei en allerlei groentjes voor je moestuin.
Een natuurlijke moestuin in 5 stappen
- Stop het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
- Zorg voor gewassen die passen bij jouw bodem en klimaat.
- Gun de natuur ook eens wat!
- Variatie is het codewoord tot succes.
- Leg een composthoop aan.
Laat de natuur haar werk doen
Er leven behoorlijk wat beestjes in je moestuin; bladluizen, lieveheersbeestjes, slakken, (gal)wespen, egels, vogels, vlinders … in plaats van ze te lijf te gaan met verdelgers, laat je de natuur beter haar gang gaan. Richt je tuin in voor zo veel mogelijk dieren, en trek zo natuurlijke vijanden aan die je moestuin helpen onder controle te houden.
Zet het grof geschut in: natuurlijke vijanden
- Heb je last van insecten in je moestuin? Trek vogels aan.
- Heb je last van slakken in je moestuin? De slak is een erg nuttig diertje, maar wordt niet graag gezien in de moestuin. Trek slakkeneters aan.
- Maar het belangrijkste: tover je tuin om in een aantrekkelijke natuurlijke tuin.
Laat kleine dieren in je moestuin wonen
Nog beter is een legertje van diertjes aan het werk te zetten in je moestuin. Geef kevers, spinnen , mijten, sluipwespen, galwaspen, lieveheersbeestjes … een kans en ontdek tot wat ze in staat zijn.
Kevers, spinnen en mijten trek je aan met een goede mulchlaag. Ze zijn meestal ’s nachts actief en verbergen zich overdag. Probeer hen niet te verstoren.
- Loopkevers: zwarte kevers die snel lopen. Er bestaan 50 soorten. In je mulchlaag kunnen 150 loopkevers per vierkante meter overwinteren. Ze eten dagelijks hun eigen gewicht aan slakken, rupsen, bladluizen en larven.
- Spinnen en hooiwagens: alle soorten, ook die zonder web, jagen op bladluizen, vliegen, galmuggen en rupsen.
- Fluweelmijt: kleine rode beestjes die bij warm weer tevoorschijn komen. Ze eten andere kleine beestjes en diens eitjes.
Sluipwespen, gaasvliegen en zweefvliegen trek je aan met nectar en stuifmeel. Het lieveheersbeestje en haar larven (!) eten gigantisch veel bladluizen. Laat voor dit legertje ook dorre bladeren en stengels in je tuin staan. Daarin overwinteren ze. Plant voor hen koriander, dille, venkel, wortel, peterselie, kervel, pastinaak, margriet, guldenroede, aster, slaapmutsje, korenbloem, ganzenbloem, boekweit ...
Er is hoop in de composthoop
Als moestuinier heb je ongetwijfeld ook een composthoop, -bak of -vat in je tuin. Die is erg belangrijk, want er schuilen kleine natuurlijke vijanden in die goed van pas komen. Nuttige schimmels uit je composthoop kunnen de schadelijke schimmels in je moestuin in bedwang houden.

Gratis e-book voor een tuin vol leven
moestuin_wilgentenen_margot_vdwijngaert.jpg

Een moestuin in de stad
Tuinieren in de stad is hot! Er zijn verschillende manieren om je eigen groene paradijs te maken in de stad. In natuurlijke stadstuintjes kan je soms tien keer zoveel biodiversiteit aantreffen dan in een grote conventionele tuin in plattelandsgebieden.
Moestuin op 1 vierkante meter
Met een moestuin op een vierkante meter kan je al heel wat groenten en fruit kweken, het hele jaar door! Al wat je nodig hebt is een houten bak, potgrond en zaden.
Verticale moestuin
Verticale tuinen bestaan in alle kleuren en vormen. De meest gekende vormen van verticale tuinen zijn pallettuinen, plastiek-flestuinen en zakjestuinen.
Je kiest zelf welke planten je in een verticale (moes)tuin kweekt. Hou er wel rekening mee dat niet alle planten kunnen gedijen in zo’n beperkte oppervlakte potgrond. Sommigen hebben een diepere wortelgroei dan anderen. In principe mag je rekenen dat de meeste planten ongeveer even diep wortelen dan ze hoog worden.
Intensief groendak
Ook op je intensief groendak kan je een moestuin beginnen! In principe kan je in een intensieve daktuin zelfs een fuitboom planten.