Hoe voer je waarnemingen in?
Waarnemingen.be is de grootste natuurdatabank van Vlaanderen. Duizenden vrijwilligers voeren jaarlijks gemiddeld 4 miljoen waarnemingen in. Doe ook mee! Lees deze startersgids en voer straks al je eerste waarnemingen in.
waarnemingen.be
Hoe werkt waarnemingen.be?
Door het samenbrengen van alle waarnemingen ontstaat er een schat aan informatie die voor iedereen raadpleegbaar is. Zo kan je
- opzoeken welke soorten er in een gebied waargenomen zijn
- verspreidingskaartjes en statistieken van soorten in België raadplegen
- bekijken welke waarnemingen een andere waarnemer gedaan heeft
- bijleren over soorten
Van erg zeldzame of kwetsbare soorten worden de details niet getoond.
Waarnemingen invoeren kan je na een eenmalige registratie. Waarnemingen.be werkt met puntlocaties: op een gedetailleerde luchtfoto kan je exact aanduiden waar je een bepaalde soort gezien hebt. Met een app voor je smartphone gaat het bepalen van de locatie zelfs vanzelf.
Aan de slag in 3 stappen
Waarnemingen.be is gebruiksvriendelijk. Een lijstje waarnemingen invoeren achter je pc gaat snel: alle soorten en gebieden zitten er al in.
1. Registreren
Ga naar www.waarnemingen.be en registreer je (rechts bovenaan)
2. Inloggen
Ga naar www.waarnemingen.be en log in
3. Waarnemingen invoeren
- Klik in het menu bovenaan op Invoeren > Waarneming
- Voeg je een foto toe dan neemt de website automatisch de datum, tijd en locatie over. Hij zal ook een voorstel doen voor de soortnaam op basis van automatische soortherkenning.
- Klik de locatie aan op de kaart, gebruik het pijltje onder de kaart om naar je huidige locatie te gaan of typ de gebiedsnaam in.
Als alles ingevuld is, klik je onderaan op bewaar. - Dan wordt je waarneming opgeslagen, en zie je onderaan een regel verschijnen met de datum en de soort.
- Je ingevoerde waarnemingen kan je terugvinden onder je profielnaam rechts bovenaan.
Met vragen kan je terecht bij info@waarnemingen.be
Waarom meedoen met waarnemingen.be?
- Waarnemingen.be is jouw ideale digitale notaboekje. Na het invoeren kan je je eigen waarnemingen gemakkelijk raadplegen of downloaden en bovendien kan je je eigen statistieken bekijken (Hoeveel soorten heb je ooit al gezien? Welke soorten zitten er in je buurt die je nog niet hebt gezien? ...)
- Jouw gegevens dragen bij tot de opmaak van rode lijsten, verspreidingsatlassen, beheerplannen én een betere bescherming van soorten.
Mobiel waarnemingen invoeren met de apps ObsMapp of iObs
![]() | ![]() | ![]() |
Nieuw: ObsIdentify! Ook in iObs en ObsMapp kan je sinds kort elke foto van een soort op naam laten brengen door op de knop "ID" te klikken nadat je een foto toevoegde. Voor het brede publiek hebben we deze functie in de versimpelde applicatie ObsIdentify gegoten. Beschikbaar in de Apple Appstore en Android Playstore
Voordelen van mobiel invoeren? Het is...
- sneller: geen dubbel werk, je hoeft je genoteerde waarnemingen thuis niet meer over te typen op pc.
- precieser: de ingebouwde gps-ontvanger van je smartphone registreert automatisch de exacte locatie
- eenvoudig: je voegt ook heel eenvoudig een foto toe aan je waarneming met de camera van je smartphone en kan hem ook met de app laten herkennen met automatische soortherkenning.
Met de app ObsMapp kun je intussen zelfs spraakgestuurd invoeren! Een klik op de knop, soortnaam uitspreken en klaar! Eenvoudiger en sneller kan het niet.
Demo video's
Onderstaande video's tonen je hoe eenvoudig het is.
- ObsMapp - Spraakgestuurd natuurwaarnemingen invoeren: sneller kan het niet
- ObsMapp 7.10 - Route registratie (transect monitoring): met een kleine moeite maak je je waarnemingen nog interessanter voor onderzoek! Bovendien heb je nadien op de website een mooi overzicht waar je gelopen hebt en waar je op die route soorten waarnam.
- ObsMapp - automatisch herkenning soort op basis van foto: laad een foto op en ObsMapp laat je weten welke soort erop staat!
- iObs 4 - Route registratie (transect monitoring): ook in iObs kun je (sinds mei 2018) je waarnemingen nog interessanter maken voor natuuronderzoek.
- iObs 4 - Eerste installatie: installeren van de app en eerste waarneming invoeren en uploaden naar waarnemingen.be.
Wens je graag een demonstratievideo over een bepaald onderdeel van waarnemingen.be of de apps? We helpen je graag. Stuur je verzoek op naar info@waarnemingen.be