Maak een egelwegel of word een Egelstraat

Icon
Icoon - Egel

Maak de weg vrij

Maak het territorium van de egels in je tuin groter en veiliger. Een egelwegel kan in elke omheining. Met onze tips maak je snel een doorgang voor egels.

De egel in de top drie van de verkeersslachtoffers

Onze tuinen nemen ongeveer 9% in van het Vlaamse grondgebied (tegenover 2% natuurgebied), en vormen dus een belangrijk leefgebied voor de egel. Heel wat tuinen zijn echter hermetisch afgesloten, waardoor egels geen andere keuze hebben dan via de straat van de ene tuin naar de andere te gaan. Op straat sneuvelen ze vaak onder de wielen van een auto (in Vlaanderen jaarlijks minstens 250.000 Egels), de soort staat dan ook al jarenlang in de top 3 van het aantal verkeersslachtoffers.

Via het project Egelstraat wil Natuurpunt de Vlaming en de tuineigenaar bewust maken van het belang van tuinen voor de overleving van de egel in Vlaanderen.

 

Afbeelding
Egel - Egelwegel - Diemer Vercayie
Diemer Vercayie

Wat is een egelwegel?

De gemiddelde tuin is veel kleiner dan het leefgebied dat een egel nodig heeft; zo’n tien hectare. Door jouw tuin met die van je buren te verbinden, vergroot je het leefgebied van de egel, en kan de egel veiliger van tuin naar tuin lopen. Zo hoeft hij de straat niet op en vergroten zijn overlevingskansen aanzienlijk. 

Een egelwegel maak je bijzonder eenvoudig door een opening in je omheining te maken.
De ideale egelwegel is 15 x 15 cm. Dat is voldoende groot voor de egel, maar te klein voor de meeste huisdieren.

De ideale tuinafscheiding

Kies - indien mogelijk - voor een haag of houtkant in plaats van een kunstmatige omheining. Daar kunnen de egels onderaan vaak vrij eenvoudig door kruipen. Zorg dan wel dat er langs de ene kant geen draad staat.

Hoe maak je een egelwegel?

In een kunstmatige omheining zoals een muur, houten schutting of draad, kan je een egelpoortje of een egelwegel voorzien.

  • Haal een steen weg onderaan je tuinmuur.
  • Knip een gat in je omheining.
  • Graaf een tunnel onder je muur, hek of poort.
  • Bedenk een originele oplossing op maat van jouw tuin.
  • Werk je egelwegel veilig af, zodat de egel zich niet schuurt of kwetst aan ruwe kantjes.
  • Registreer je egelwegel.
  • Overtuig je buren om hetzelfde te doen en word een Egelstraat.

Maak het officieel met het Egelwegel bordje

Als kers op de taart kan je jouw egelwegel afwerken met het hippe bordje Egelwegel.

  • In deelnemende gemeenten van de Egelstraat kan je het gratis afhalen op de milieudienst (zo lang de voorraad strekt).
  • Woon je in een andere gemeente, dan kun je het bordje bestellen via de Natuurpunt Winkel. Om portkosten uit te sparen kan je de buren overtuigen om mee te doen. Vanaf 10 aaneengesloten tuinen krijgen jullie de titel Egelstraat. En de egel zal er mee van profiteren! 

Koop het Egelwegel bordje in de Natuurpunt Winkel

Registreer je Egelwegel

Door je egelwegel (of je haag) te registreren weten wij waar in Vlaanderen er zich allemaal egelwegels bevinden en hoeveel tuinen met elkaar verbonden zijn. Je kan foto's van je egelwegel, of andere egelvriendelijke maatregelen in je tuin, ook delen via sociale media met de hashtags #Egelstraat en #egelwegel of in de Facebookgroep Egelstraat.

Hoe word je een Egelstraat?

 

10 egelwegels = 1 Egelstraat

Met een poortje of een egelwegel in je omheining verbind je jouw tuin met de tuin van de buren. Zo hoeft een egel de straat niet op om andere tuinen te bezoeken. 

Een Egelstraat word je als je in jouw straat minstens 10 tuinen met elkaar kan verbinden. Dit mogen 10 aaneengesloten tuinen zijn (dat is natuurlijk ideaal), maar ook 2x5 tuinen of andere combinaties zijn mogelijk.

Tuinen kunnen verbonden zijn met elkaar door egelwegels of door gebruik te maken van een haag of houtkant in plaats van een kunstmatige omheining.

Als je in één van de deelnemende gemeenten woont en er zijn in jouw straat minstens 10 tuinen verbonden, krijgt je straat bovendien het bijhorende naambord van Egelstraat, dat in de straat opgehangen kan worden. 

Afbeelding
Egelstraat - Straatbord

NP

Deelnemende gemeentes Egelstraat

Gemeenten kunnen een samenwerkingsovereenkomst met Natuurpunt aangaan, waarin we samen actief streven naar zoveel mogelijk verbonden tuinen. Hieronder zie je welke gemeenten deelnemen, of hebben deelgenomen, aan project Egelstraat.

  • Bonheiden (oktober 2021 - oktober 2022)
  • Herent (oktober 2021 - oktober 2022)
  • Merelbeke (oktober 2021 - oktober 2022)
  • Staden (oktober 2021 - oktober 2022)
  • Boechout (november 2021 - november 2022)
  • Essen (november 2021 - november 2022)
Icon
Icoon - Egel

Open een Egelstraat in jouw gemeente

Wil je het project Egelstraat ondersteunen vanuit jouw gemeente? Dat kan!

Contacteer Sanne

In samenwerking met

Afbeelding
Partners Egelstraat
NP