Monti Sabini, een onontdekt stukje Italië

Op een steenworp van Rome liggen de Sabijnse heuvels, een maagdelijk mooie streek van middeleeuwse dorpjes en oude olijfgaarden in een oogstrelend heuvelachtig landschap. Een 8-daagse wandelreis start bij Greccio in de vallei van Rieti. Kies je voor de 11-daagse reis dan ga je iets noordelijker van start in het centrum van Spoleto in de regio Umbrië, om via het meer van Piediluco door te stoten naar de Sabijnse heuvels. Eindigen doe je bij de abdij van Farfa in de mooie gelijknamige vallei. Vaak loop je over Romeinse heirbanen en volg je de beroemde strade bianche, temidden een decor van verstilde dorpjes en machtige abdijen.

Reisprogramma

8-daagse Greccio - Fara

Dag 1 Greccio

Het ommuurde Greccio, met een uitzicht op de Valle Santa van Rieti, geeft meteen een goed beeld van wat deze wandelreis je gaat bieden: vriendelijke dorpjes en intieme stadjes waar toeristen nog zeldzaam zijn. Je logeert er in een gerestaureerd historisch gebouw uit de 17de eeuw.

Hotelovernachting.  (A)

O = ontbijt     L = lunch     A = avondmaal

Dag 2 Vacone

Van Greccio klim je omhoog langs een mooi steil pad tot aan een kapelletje waar Franciscus van Assisi zich terug trok om te mediteren. Waarom? Dat zal je snel begrijpen, je geniet hier van een grandioos zicht op de Valle Santa en de omliggende bergen. Langs een mooi beukenbos daal je af naar Prati di Cottanello, een heerlijke plek van bergweilanden waar koeien, varkens, paarden en schapen grazen. Overnachting in een agriturismo in Vacone.

Etappe van 14,8 km. 6 uur stappen. Hoogteverschil + 835 m / - 1174m.

Overnachting in een agriturismo. (O, L, A)

Dag 3 Casperia

Over een oud pad trek je naar Madonna di Collefonte. Vanaf hier zijn er twee opties. Voor de dappersten is er een bergroute langs bossen en bergweilanden met Maremmana koeien. Boven krijg je een mooi panorama over de Tiber-vallei, de vulkanische bergen van Viterbo en de Soratteberg. Langs plattelandswegen daal je af naar het historische Casperia waar je te gast bent in een klein palazzo uit 1500. De lichte optie gaat via Montasola, langs olijf- en wijngaarden.

Lichte optie: 10,4 km, 4 uur stappen. Hoogteverschil: + 422 m / - 425 m.
Zware optie: 17,8 km, 8 uur stappen. Hoogteverschil: + 1196 m / -1199 m.

Overnachting in een B&B. (O)

Dag 4 Monte San Giovanni

Je kan opnieuw kiezen tussen twee opties. De pittige optie brengt je naar het hartje van de Monti Sabini; een tijdloos landschap vanwaar je bij mooi weer schitterende zichten hebt op het meer van Bracciano en de Tibervallei. De medium optie gaat langs Roccantica en brengt je zo naar Monte San Giovanni.
Medium optie: 16,5 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil:  + 1143 m / - 956 m.
Zware optie: 18,5 km, 9 uur stappen. Hoogteverschil:  + 1150 m / - 942 m.

Overnachting in een agriturismo met zwembad. (O, L, A)

Dag 5 - 6 Mompeo

Wandel je via Salisano naar Mompeo, dan luidt het oudste cipressenbos van Italië een zacht agrarisch landschap bij Mompeo in. Je geraakt er ook via Montenero, langs een antiek pad dat Montenero met Mompeo verbond. In Mompeo word je verwelkomd door een enthousiast Belgisch/Italiaans echtpaar in hun schitterend gelegen agriturismo. Het zicht vanuit het zwembad is werkelijk enig en je gastvrouw maakt de heerlijkste vegetarische gerechten klaar. ’s Anderdaags kan je de mooie vallei van Farfa ontdekken (excl., geleide wandelingen met picknick aan de rivier mogelijk). Een geleid bezoek aan de Romeinse ruïnes is incl.
Lichte optie via Montenero: 14,8 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil:  + 609 m / - 882 m.
Medium optie via Salisano: 12,5 km, 6 uur stappen. Hoogteverschil:  + 654 m / – 924 m.

Overnachting in een agriturismo met zwembad. (2 x O, 2 x A)

Dag 7 Fara Sabina

Vandaag laat niets nog vermoeden dat de abdij van Farfa ooit de machtigste en rijkste van Europa was, de stilte is hier heer en meester. Deze abdij bezat de meeste landerijen in de streek en promootte de olijfbouw. Door de vele twisten tussen ridders en boeren ontstonden de ommuurde bergdorpjes van de Sabina, wat dit schitterende wandellandschap opleverde!
Etappe van 11 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil van + 642 m / - 692 m.

Overnachting in een agriturismo bij de abdij. (O)

Dag 8 Einde

Einde na het ontbijt. (O)

Inlichtingen & Inschrijven