Zuid-Cornwall: een vleugje exotiek in Engeland

Weelderige tuinen, pittoreske vissersdorpen, ruige kusten en een warme gastvrijheid zijn enkele termen die deze wandelreis typeren. Voeg er een vleugje mediterrane sfeer aan toe en het plaatje is compleet, want  de zuidkust van Cornwall wordt niet voor niets de ‘Cornish Riviera’ genoemd. Je logeert telkens 2 nachten in 3 mooie plaatsjes aan de kust: Polperro, Fowey en Mevagissey. Wie na de kustwandeling nog landinwaarts wil trekken, kan de de reis met 2 dagen verlengen. Dat doe je op de immense heidevlakte Bodmin Moor, het ruigste en hoogst gelegen stuk Cornwall.

Reisprogramma

7-daagse wandeltocht: Polperro - Mevagissey

Dag 1: Polperro
Aankomst in Polperro, een schilderachtig vissersdorp omgeven door indrukwekkende steile kliffen. Het is de ideale plek om je tocht over het Cornwall Coast Path aan te vangen.
Overnachting in Polperro.

Dag 2: Polperro
Na een stevig Engels ontbijt ga je op pad richting Looe. Je volgt de ruige kustlijn westwaarts tot aan de oude middeleeuwse haven. De rivier de Looe gidst je door het achterland en via Talland terug naar Polperro.
Tocht van 8,5 km, ca. 3 uur stappen, ca. 200 m hoogteverschil
OF
Tocht van 18 km, ca. 6 uur stappen, ca. 350 m hoogteverschil.
Tweede overnachting in Polperro.

Dag 3: Fowey
Een relatief pittige tocht vandaag met een steile route over de kliffen waaraan de kust van de ‘Cornish Rivièra’ haar dramatisch karakter te danken heeft. In geval van sterke wind is er een alternatieve inlandse route mogelijk. Langs Lantic Bay wandel je Polruan binnen, waar je de ferry naar het dorpje Fowey neemt.
Tocht van 13 km, ca. 4,5 uur stappen, ca. 500 m hoogteverschil.
Overnachting in Fowey.

Dag 4: Fowey
Keuzedag.
Fowey is een historische havenplaats met vele oude huizen en nauwe straatjes. Je kan de boot stroomopwaarts nemen naar het afgelegen dorp Lerryn en de oude kerk van St. Winnow. Of je kan kiezen voor een langere tocht rond het schiereiland Gribbin Head naar Polkerris.
Tocht van 7 km, ca. 2,5 uur stappen, ca. 200 m hoogteverschil
OF
Tocht van 14 km, ca. 4,5 uur stappen, ca. 500 m hoogteverschil.
Tweede overnachting in Fowey.

Dag 5: Mevagissey
Met de bus reis je naar de vissershaven Par, waar de tocht richting Mevagissey start. Je passeert Charlestown, een oude haven die nog maar weinig van haar oude charme verloren heeft en daardoor een geliefd decor voor films en tv-reeksen vormt. Na Charlestown wordt de kust ruiger en stap je Ropehaven Cliffs natuurreservaat binnen.
Tocht van 13 km, ca. 5 uur stappen, ca. 600 m hoogteverschil
OF
Tocht van 18 km, ca. 6,5 uur stappen, ca. 700 m hoogteverschil.
Overnachting in Mevagissey.

Dag 6: Mevagissey
Het doel van vandaag is Dodman Point, een 120 m hoge kaap ten zuiden van Mevagissey. Vanaf de top heb je een magnifiek uitzicht over de kustlijn, die zowel oostwaarts richting Plymouth als westwaarts richting Falmouth en The Lizard loopt. Tuinliefhebbers kunnen bovendien een bezoek brengen aan de prachtige ‘Lost Gardens of Heligan’.
Tocht van 13 km, ca.4,5 uur stappen, 350 m hoogteverschil.
Tweede overnachting in Mevagissey.

Dag 7: Einde na het ontbijt.

Inlichtingen & Inschrijven