
Jaarverslagen Natuurpunt
Download hier onze meest recente jaarverslagen






2017
Financiële cijfers 2017
Aankopen natuur groot aandeel inkomsten en uitgaven
In totaal werd er niet minder dan 730 hectare natuur veilig gesteld via aankopen, goed voor 35% van de totale uitgaven van de vereniging. Dit was mogelijk door extra Vlaamse, provinciale en gemeentelijke subsidies en veel bijdragen van sympathisanten. Het beheer van onze gebieden was goed voor 46% van de kosten. 8% ging naar onze beleids- vrijwilligers, studie en vormingswerking. 11% besteedden we aan ondersteunende en administratieve diensten, marketing en communicatie.
Het aandeel subsidies ten opzichte van eigen inkomsten bedroeg 67%, een stijging van 4% in vergelijking met vorig jaar, vooral een gevolg van extra subsidies voor aankopen. Ten opzichte van 2016 gingen de eigen middelen met 2% naar beneden. Reden? In 2016 ontvingen we een aantal eenmalige, grote bijdragen voor aankopen van natuurgebieden. Die eenmalige inkomsten waren er niet in 2017, al bleven de middelen uit giften- leden & sponsorwerving wel stijgen.
Minder goed nieuws: we sloten 2017 af met een werkingsresultaat van -590.000 euro. Om de aankopen van natuurgebied volledig gefinancierd te krijgen, moet er nog 1,9 miljoen euro inkomsten gevonden worden. In de toekomst zullen we meer subsidies per aankoop kunnen ontvangen waardoor het makkelijker zal zijn deze restfinanciering geleidelijk aan weg te werken.
Dankzij het project Grasgoed werd dit jaarverslag gedrukt op papier gemaakt van gras. Het project ontvangt steun van Europa.
2016
Financiële cijfers 2016
Eigen middelen blijven stijgen
In 2016 hebben we 580 hectare natuurgebied aangekocht. Lange onderhandelingsinspanningen hebben op het einde van het jaar geleid tot een aantal grote aankoopdossiers. Er is heel hard ingezet op een stijging van de eigen middelen. Met succes: ze zijn met bijna 7% gestegen ten opzichte van 2015. Dat verlaagt onze subsidie-afhankelijkheid met 2%. Vooral de inspanningen van de afdelingen om middelen te mobiliseren voor natuurgebieden in hun omgeving, hebben een rol gespeeld. Gronden zijn de laatste jaren duurder geworden, terwijl de subsidies niet proportioneel gestegen zijn.
Voor de aankopen die we in 2016 deden, moeten we nog 1,24 miljoen euro bij elkaar krijgen. Hiervan zullen we nog +/- 500.000 euro zelf moeten opbrengen. 400.000 euro konden we uit opgebouwde fondsen halen. Ons werkingsresultaat eindigde op -165.000 euro. 79% van de middelen gaat naar het aankopen en beheren van de gebieden. 9% gaat naar beleid, beweging, studie en educatie.
In 2016 verdubbelde onze educatieve werking door een fusie met het Centrum Voor Natuur- en milieueducatie. 12% gaat naarmarketing, communicatie en ondersteunende diensten.
![]() | ![]() |