Julikever
Julikever (Polyphylla fullo)
De julikever is een grote kever met een opvallende vlektekening. Zijn dekschilden zijn zwartbruin met wit tot gele vlekken. Vrouwtjes zijn iets groter. Mannetjes hebben lange antennes, vrouwtjes korte.
Hoe kan je de julikever herkennen?
- grote kever, tot 4 cm
- dekschilden: roodbruin tot zwartbruin, met wit tot gele vlekken
- witte, viltige beharing
- voelsprieten: lange met 7 bladen (mannetje) of kortere met 5 bladen (vrouwtje)
- larve (engerling): C- vormig, gekromd, week, witachtig, rupsvormig lichaam; bruine, verharde kop, oogloos, met sterke kaken; 3 paar, korte poten; uiteinde donker tot zwart gekleurd: ademopeningen langs weerszijden van het lichaam
Wat eet de julikever?
De volwassen kever knaagt aan dennennaalden. De larve eet de wortels van grassen.
Waar leeft de julikever?
In België en Nederland wordt deze kever gevonden in dennenbossen in de kustduinen. In Vlaanderen vrij algemeen in de kustregio met een verhoogde concentratie in de regio rond Oostende en een grote concentratie in de regio tussen De Panne- Veurne en in de kustgrensstreek tussen België en Frankrijk. Verder wordt hij ook in Midden- en Zuid-Europa algemeen aangetroffen.
Hoe plant de julikever zich voort?
Het vrouwtje legt haar eieren in de bodem. De larven voeden zich met de wortels van grassen. Gedurende hun ontwikkeling doorlopen de engerlingen verschillende stadia, telkens gevolgd door een vervelling. Zijn de larven groot genoeg, dan verpoppen ze. In de pop wordt de larve een volwassen kever. De julikever ontwikkelt zich in 3 à 4 jaar tot een kever van bijna 4 cm.
Hoe krijg je de julikever te zien?
Je kan de julikever zien in de periode van eind juni tot augustus. Deze kevers hebben een voorkeur voor zandachtig naaldbos, waar ze knagen aan dennennaalden. Je kan ze vinden op kustduinen en in naaldbossen. In Vlaanderen dus voornamelijk in de kustregio. De julikever vliegt van zonsondergang tot middernacht en zit overdag stil.
Weetjes over de julikever
- Deze kever maakt bij aanraking of bedreiging een vrij hard, knarsend geluid met het achterlijf. Dit doet hij om belagers af te leiden.
- De julikever behoort tot de familie van de bladsprietkevers. Deze worden genoemd naar de verdikking op het einde van hun voelsprieten, die kan openen tot waaiervormige lamellen (bladen). Deze bladen dienen als reukorgaan.
- De julikever is de op één na grootste bladsprietkever in België en Nederland. De grootste is de neushoornkever.
- Andere bladsprietkevers zijn onder meer: meikever, junikever, neushoornkever