Junikever
Junikever_shutterstock_707982067.jpg

Junikever (Amphimallon solstitiale)
Deze kever lijkt op de meikever maar is kleiner. Opvallend is dat de junikever bijna volledig bedekt is met lichte haren. De junikever is volledig lichtbruin van kleur met vrij lange, bruine poten. De dekschilden zijn doorschijnend waardoor de opgevouwen achtervleugels eronder zichtbaar zijn. De larven worden engerlingen genoemd, net zoals bij de meikever.
Hoe kan je de junikever herkennen?
- middelgroot, 14-18 mm
- volledig lichtbruin
- sterk behaard met bruine tot witachtige haren
- dekschilden: 3 lengteribbels, doorschijnend (achtervleugels eronder zichtbaar)
- poten: bruin; vrij lang; behaard; met kleine, scherpe sporen
- voelsprieten: verdikt uiteinde, bij openen 3 waaiervormige lamellen
- geen lange achterlijfspunt
- larve (engerling): duidelijk C-vormig gekromd, rupsachtig, geelwit lichaam; zakvormig, verdikt achterlijf; harde, oranjebruine kop, oogloos, met sterke kaken; 3 paar korte poten; ademopeningen aan de zijkant van het lichaam
Wat eet de junikever?
De junikevers eten de bladeren van verschillende struiken en bomen. De larven voeden zich met de wortels van grassen en planten.
Waar leeft de junikever?
- De junikever komt wijdverspreid voor. Plaatselijk kan hij zeer algemeen en massaal voorkomen. In Vlaanderen komt hij wijdverbreid voor, van de Westhoek tot aan de Maas. De junikever is beduidend algemener ten oosten van de as Antwerpen-Brussel. In delen van West- en Oost-Vlaanderen en Haspengouw lijkt hij te ontbreken.
- verspreidingskaart
Hoe plant de junikever zich voort?
Net zoals de meikever legt de junikever haar eieren in de bodem. Ze legt er ongeveer 35. De engerlingen voeden zich met de wortels van grassen en planten. De larven overwinteren tweemaal voor ze voldoende volgroeid zijn. Dan verpoppen ze in het voorjaar om enkele maanden later, meestal in juni, als kever bovengronds te komen.
Hoe krijg je de junikever te zien?
De junikevers kan je zien in de maand juni en ook juli, soms zelfs al eind mei. Je treft ze aan in tuinen, parken, bossen en boomgaarden. Zij zijn actief in de avonduren. Dan zwermen ze in grote aantallen rond de boomkruinen of vliegen over weiden. Plaatselijk kunnen ze massaal voorkomen. Overdag rusten ze in struikgewas en bomen.
Weetje over de junikever
- Door hun uiterlijk worden junikevers vaak voor ‘jonge meikevers’ aanzien. Kevers doorlopen een groeiproces (larve-pop-volwassen insect), waardoor een ‘jonge’ kever eigenlijk niet bestaat. De kever is het volwassen eindresultaat en verandert niet meer.
- Deze kever behoort tot de familie van de bladsprietkevers omdat de verdikking op het uiteinde van de voelsprieten kan openen tot 3 waaiervormige lamellen (bladen). Deze dienen als reukorgaan.
- Kevers die ook tot de familie van de bladsprietkevers behoren zijn onder meer: meikever, julikever, neushoornkever