Keep
keep_fr_van_bauwel.jpg

Keep (Fringilla montifringilla)
De keep is de noordelijke tegenhanger van onze vink. Met zijn oranje borst en vleugeltekening is de vogel een opvallende winterse verschijning.
Hoe kan je de keep herkennen?
- mannetjes hebben donkere kop en strogele snavel (met donkere punt)
- oranje borst en schouders (minder fel bij vrouwtjes), witte buik
- oranjegele vleugelstrepen, zwarte staart en spierwitte stuit (erg opvallend in vlucht)
- vrouwtjes fletser gekleurd (met bruingrijzige kop)
- grootte: 14 - 16 cm
Hoe klinkt de keep?
Wat eet de keep?
De keep komt bij ons enkel voor tussen oktober en begin april. In die periode worden vooral beukennootjes gegeten. Ook granen en zaadjes van berk behoren tot het winters dieet.
Waar leeft de keep?
- Houdt zich bij ons vooral op in (beuken)bossen, tuinen en parken.
- Verspreidingskaart van de keep
Hoe plant de keep zich voort?
De keep broedt in de naaldwouden en de hooggelegen berkenbossen van Scandinavië. In Genk (1966) en Zomergem (1981) werden broedgevallen opgetekend. Er wordt vermoed dat het hier ging om ontsnapte kooivogels. Aangezien beide gevallen niet werden gedocumenteerd, wordt de keep niet tot de Belgische broedvogels gerekend.
Hoe krijg je de keep te zien?
In het najaar kan je tijdens een boswandeling grote groepen kepen zien rondscharrelen op de grond, vooral op zoek naar beukennootjes. Elke winter zakken ook heel wat kepen naar de tuinen af. Je ziet ze dan meestal op de grond, op zoek naar zaden die door andere vogels op de voedertafel werden gemorst. Vooral in vorst- en sneeuwrijke winters kan het aantal tuinkepen hoog oplopen. Ze zoeken vaak het gezelschap op van vinken. In gemengde groepen is het dus zoeken naar wie wie is.
Weetjes over de keep
- Kepen verzamelen vaak in gigantische groepen, als is dat fenomeen nog niet vastgesteld in Vlaanderen. Tussen 19 en 21 november 2000 pleisterden in Fôret d'Anlier (Luxemburg) verschillende honderdduizenden tot meer dan 1 miljoen kepen. Langsrijdende chauffeurs stopten om het spektakel te bekijken. Het aantal kepen dat in januari 2009 kwam slapen in Lödersdorf (Oostenrijk) werd geschat op 4 miljoen.
- De naam keep is een klanknabootsing van de typische trekroep.
- Vroeger werden kepen massaal gevangen voor menselijke consumptie. Het vlees was erg gegeerd, al had het een bittere smaak.
- In sommige winters duiken in Vlaanderen opmerkelijk meer kepen op dan in andere. Dit heeft alles te maken met de productie van beukennootjes. Eens om de zoveel jaar produceren beuken veel meer nootjes dan anders. De jaren van overdadige vruchtvorming worden mastjaren genoemd. Het is moeilijk te zeggen wanneer een jaar een mastjaar zal worden. Een warme, droge zomer in het voorgaande jaar leidt vaak tot een goed beukenmastjaar. Het kost een boom veel energie om nootjes te produceren. Daarom maken de bomen het jaar na een mastjaar juist heel weinig of zelfs geen vruchten aan. In die jaren valt er voor de keep weinig voedsel te vinden in de bossen en zakken ze massaal af naar de voedertafels in de tuinen.
- De eerste vermelding van het woord keep in de Nederlandse taal dateert pas van 1650.
Wat kan jij doen voor de keep?
Kepen brengen regelmatig een bezoek aan voedertafels met zaden (zonnebloempitten). Vooral in bosrijke gebieden zijn ze dan ook in tuinen waar te nemen. Ze foerageren vooral op de grond.
In de Natuurpunt Winkel
Natuurpunt high energy no mess 1,5L | Natuurpunt premium voedersilomix 1,5L |
![]() | ![]() |
In deze mix zijn de schillen van de zonnebloempitten verwijderd. De vogels kunnen direct eten en ze laten geen restjes na. | Deze olierijke zadenmix is speciaal samengesteld voor het gebruik in silo's en klontert niet als het nat wordt. |