Overslaan en naar de inhoud gaan
MENU
Contact
Vrijwilligers
Ledenservice
Winkel
Log in/registreer
Natuurgebieden
Activiteiten
Natuurinfo
Over ons
Steun de natuur
Word lid
Home
»
Natuurinfo
»
Soorten herkennen
»
Insecten en ongewervelden
» Kevers
Kevers
Meikever
De meikever is een middelgrote kever met roodbruine dekschilden en poten. Hij heeft een zwart lijf met opvallend driehoekspatroon aan weerszijden. Je kan de meikever waarnemen vanaf eind april tot eind mei.
Junikever
Deze kever lijkt op de meikever maar is kleiner. Opvallend is dat de junikever bijna volledig bedekt is met lichte haren. De junikever is volledig lichtbruin van kleur met vrij lange, bruine poten. De dekschilden zijn doorschijnend waardoor de opgevouwen achtervleugels eronder zichtbaar zijn.
Julikever
De julikever is een grote kever met een opvallende vlektekening. Zijn dekschilden zijn zwartbruin met wit tot gele vlekken. Vrouwtjes zijn iets groter. Mannetjes hebben lange antennes, vrouwtjes korte.
Neushoornkever
De neushoornkever is één van de grootste kevers in België en Nederland. Het mannetje heeft een opvallende, grote, opwaarts gebogen hoorn op zijn hoofd. De neushoornkever is een zeer grote kever met een glanzend, donkerbruin tot zwarte kleur.
Glimwormen (Lampyridae)
Het meest opvallende kenmerk van glimwormen is dat ze licht geven. Dit kunnen ze via lichtorganen in hun achterlijf. Glimwormen of vuurvliegjes zijn kevers. En geen wormen of vliegjes, zoals de naam doet vermoeden.
Vliegend hert
Nee, het vliegend hert is geen sprookjesfiguur, maar wel een kever. En niet zomaar een: het is de grootste kever van ons land.
Lederloopkever
De lederloopkever is de grootste loopkeversoort van België. De kever kan ongeveer 30 tot 40 millimeter lang worden. Hij heeft een breed zwart borststuk en achterlijf.
Lieveheersbeestjes
Lieveheersbeestjes zijn bekende bladluisbestrijders. Volwassen lieveheersbeestjes eten er zo’n drieduizend bladluizen per maand.
Meer weten over kevers?
TOP