Kolibrievlinder
kolibrievlinder_thijscalu.jpg

Kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum)
Weinig vlinders hebben zo’n apart gedrag als de kolibrievlinder. Niet zelden wordt hij voor een echte kolibrie aanzien.
Hoe kan je de kolibrievlinder herkennen?
- Het gedrag maakt de kolibrievlinder nagenoeg onmiskenbaar. Gewoonlijk hangt hij stil voor bloemen, waaruit hij met zijn roltong nectar haalt. Deze zenuwachtige vlinder is meestal niet gemakkelijk te fotograferen. Aan dat gedrag dankt hij ook zijn alternatieve naam ‘onrust’.
- Van alle bloembezoekende insecten in ons land heeft de kolibrievlinder de langste tong: tot 28mm lang. De gelijkenis met een kolibrie (met een lange, rechte snavel) wordt daardoor nog groter.
- De oranje achtervleugels vallen veel meer op dan de grijze voorvleugels.
- De rups maakt duidelijk waarom de kolibrievlinder tot de familie van de pijlstaarten behoort: hij vertoont een opvallende stekel achteraan. Over het doorgaans groene lijf lopen doorgaans twee opvallende witte tot gele strepen.
Wat eet de kolibrievlinder?
De kolibrievlinder heeft veel nectar nodig. Met zijn lange tong haalt hij die uit een waaier van inheemse en tuinplanten, zoals lavendel, ijzerhard, vlinderstruik, rode spoorbloem, slangenkruid, kamperfoelie of zeepkruid.
Wat eet de rups van de kolibrievlinder?
De rups leeft op walstrosoorten, vooral op Geel walstro. Ook op meekrap komt de rups regelmatig voor. Daarom werd de kolibrievlinder ook wel eens meekrapvlinder genoemd.
Waar leeft de kolibrievlinder?
- De kolibrievlinder komt voor van Zuid-Europa en Noord-Afrika tot in China en Japan. Het is een trekvlinder die vanuit het zuiden richting Noord-West-Europa vliegt. Je kan hem in principe overal tegenkomen, zelfs in de kleinste stadstuin.
- Waar er overal kolibrievlinders in ons land waargenomen zijn, kan je op dit kaartje zien.
Hoe plant de kolibrievlinder zich voort?
De kolibrievlinder overwintert als volwassen vlinder, maar doet dat zelden in West-Europa. Doorgaans zijn de winters er te koud voor deze soort. In het voorjaar trekken vlinders vanuit Zuid-Europa naar het noorden, soms in grote aantallen.
Weetjes over de kolibrievlinder
- Op een gemiddelde dag bezoekt het dier 500 bloemen, wat behoorlijk wat energie kost door zijn zenuwachtige foerageerwijze. De vlinder slaat namelijk 70 tot 80 keer per seconde met zijn vleugels, waardoor honderd keer meer energie verbruikt wordt dan in rusthouding.
- De kolibrievlinder wordt door wetenschappers onderzocht om meer te weten te komen over het leervermogen van vlinders. Men ontdekte dat kolibrievlinders goed kunnen onthouden welke bloemen veel en welke weinig nectar bevatten.
Gratis e-boek Maak van je tuin een vlinderparadijs
Vraag je gratis vlindergids aan
Maak van je tuin een vlinderparadijs!
Leer onze meest voorkomende vlinders vlot herkennen en ontdek met welke planten je de vlinders echt een plezier doet. Vraag je gratis vlindergids aan en ga aan de slag met onze tips.