Landbouw in de Groene Vallei
Witloofmuseum van Kampenhout
Het witloofmuseum van Kampenhout leert je meer over het ontstaan van het witloof en de evolutie van de witloofhandel en -teelt. Niet alleen het agrarische aspect, maar ook de sociale en culturele impact die de witloofteelt had komen aan bod.
In het witloofkot vertellen teler, kuisers, inpakkers en opkoper hun verhalen. In het culinaire hoekje vind je een aantal recepten van overheerlijke witloofgerechten.
Het witloofmuseum is gevestigd in een deel van de oude gebouwen van de voormalige veilinglokalen aan de brug van Kampenhout-Sas. Audiogidsen beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.
165954_4084340913852_924136924_n.jpg

’t Silsomhof
Onze Limousin-stieren lopen als kalf bij hun moeder op de weides in de Ardennen. Op een leeftijd van 5-8 maanden worden ze gespeend en komen ze naar onze boerderij. Na een korte tijd op stal kunnen de stieren verder grazen op de kruidige natuurweides in het Silsombos. Nadat ze de weides flink gemaaid hebben, komen ze terug op stal. Hier zullen ze verder uitgroeien met natuurhooi, mais, draf, voederbieten en lijnzaadschilfers. Als de stieren groot genoeg zijn, worden ze geslacht en op de boerderij als hoevevlees verkocht.
Op 6 juni 2012 werd het startschot gegeven van het begrazingsproject in het Silsombos. Het Natuurpuntteam van het Silsombos en 't Silsomhof vormen de ideale tandem.
’t Waterbos
Ons landbouwbedrijf ligt op de grens van Herent en Kampenhout. In dit landelijke stukje Vlaams-Brabant op een boogscheut van Leuven en Mechelen baten wij een zoogkoe- en akkerbouwbedrijf uit alsook een hoeveslagerij waar we onze zelfgekweekte, vrouwelijke runderen versnijden en verkopen aan onze klanten. Onze boerderij is nog een echt familiebedrijf waar verschillende generaties meehelpen. Omdat wij in tamelijk dichtbevolkt gebied gevestigd zijn, gaat de landbouw hier hand in hand met het dorpsleven: rekening houden met de buren, openheid naar de inwoners van het dorp ... Het boeren gaat hier niet in alle stilte. Natuurlijk komt er ook plezier aan te pas. Jaarlijks organiseren de landelijke gilde en de kvlv van Buken hun Boerenkermis bij ons op de boerderij: een eetdag met pensen, spek en eieren, pannenkoeken en rijstpap.
De Wriemeling
Van harte welkom bij De Wriemeling, een bio-boerderij in de Vlaams-Brabantse gemeente Herent, meer bepaald in deelgemeente Veltem-Beisem. Hier bewerkt Jean-Pierre Smets sinds 1986 met veel liefde en passie de grond. Alles gebeurt volgens het lastenboek van de biologische teelt en we dragen dan ook het biolabel. Een eigen accent dat we toevoegen is het 'organische'. We kiezen ervoor om alles zoveel mogelijk op eigen ritme te laten groeien en de natuurlijke processen zo weinig mogelijk te verstoren.
We zorgen altijd voor een groot assortiment groenten, die ook verkocht worden in onze hoevewinkel, maar evengoed gaan we ermee naar de markt, of leveren we ze in groentepakketten voor voedselteams of aan de bioveiling Belorta in St katelijne waver.