Lentevuurspin
lentevuurspin_man_-_lex_peeters.jpg

Lentevuurspin (Eresus sandaliatus)
- Het opvallende uiterlijk van de volwassen mannetjes maakt hen voor velen tot de mooiste van alle Belgische spinnen. Met de vier tot zes zwarte puntvlekken op hun oranje of rode achterlijf doen ze denken aan lieveheersbeestjes. In Engeland noemt men ze dan ook 'Ladybird Spider' (lieveheersbeestjesspin).
- De Lentevuurspin brengt haar hele leven door in een zelfgegraven verticaal holletje in zandbodem. Dat bekleedt ze met spinsel en boven de grond weeft ze een klein webje dat ze camoufleert met strooisel. Voor het ongeoefende oog is dat onzichtbaar.
- Die ondergrondse levenswijze stelt hen in staat een stuk ouder te worden dan de meeste andere Belgische spinnen. De vrouwtjes kunnen wel vijf jaar of ouder worden.
- Boven hun ondergrondse woonbuis spinnen ze een klein wollig webje. Haar web bestaat uit "kaardedraden". Dat zijn wollig gemaakte draden zonder kleefstof, maar door een soort velcro-effect uiterst efficiënt in het vangen van zelfs de krachtigste insecten zoals mestkevers.
- Enkel de prachtig gekleurde mannetjes verlaten hun web wanneer ze volwassen zijn en zijn dan bij zonnig weer van midden april tot midden mei te zien tijdens hun zwerftochten op zoek naar vrouwtjes.
- De prachtige rood-zwarte kleuren van de mannetjes dienen als afschrikmiddel voor hongerige vogels. Eigenlijk zenden ze de boodschap uit: "ik ben gevaarlijk en smaak heel slecht, eet mij dus niet op". In werkelijkheid zijn het doetjes en zijn ze helemaal niet gevaarlijk... Pure bluf dus, die waarschuwingskleuren.
- De Lentevuurspin is een uitzonderlijk zorgzame moeder: wanneer de zon schijnt zal ze haar eicocon in de spinselbuis naar boven brengen om de eitjes te laten opwarmen. Als de jongen uitgekomen zijn, zal ze die uit haar monddelen voederen met voorverteerd voedsel. Uiteindelijk biedt ze zichzelf aan als voedsel voor haar jongen, waardoor die goed doorvoed het nest kunnen verlaten.
- De lichaamslengte van de Lentevuurspin (poten niet meegerekend) is:- mannetje: 6-11mm- vrouwtje: 8-20mm
Bedreigd op wereldschaal
De Lentevuurspin is met uitsterven bedreigd. Op heel de planeet, komt ze maar in 8 landen in Noordwest-Europa voor. Het gaat om een erg zeldzame soort met verspreide populaties. In 2009 vonden onderzoekers voor het eerst sinds 1896 terug een vuurspin in ons land. De Lentevuurspin wordt in België maar in één gemeente gevonden: Lommel.
Steun de Lentevuurspin in Lommel
Ontdekking Lentevuurspin in België is wereldnieuws
De ontdekking van de Lentevuurspin in België in 2009 kreeg erg veel aandacht in de pers. Alle TV-stations berichtten erover en Chris Dusauchoit deed via Youtube een oproep om alles in het werk te stellen om de Lentevuurspin te redden. Het TV-programma "Dieren in Nesten" wijdde er een aflevering aan en zelfs het internationale persagenschap Reuters maakte een reportage die tot in India bekeken werd. Het mag een aansporing zijn om ons als Vlamingen te bewegen om deze unieke soort niet te laten uitsterven.
- Het Journaal met Goedele Wachters: De lentevuurspin is terug van weggeweest (05/01/2012)
- Lentevuurspin na 113 jaar gevonden... en verloren? (05/01/2012)
- Natuur.focus 2011-4 Lentevuurspin en Vuurspinnendoder in Vlaanderen
Waarom is de bescherming van de Lentevuurspin zo belangrijk?
- De Lentevuurspin speelt een belangrijke rol in de ecosystemen waar ze leeft. Zo is ze bv. één van de enige spinnensoorten die grotere bodembewonende insecten de baas kan. Mogelijk heeft ook haar gravende levenswijze een impact op de bodemstructuur.
- Ze is met uitsterven bedreigd, en dit op wereldschaal.
- De bescherming van de Lommelse vuurspinnenpopulatie sluit aan bij de inspanningen om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan.
Stappen die nodig zijn om deze soort te beschermen:
- De resterende populatie moet gered worden.
- De biotoop van deze spin (die bovendien de biotoop van veel andere belangrijke soorten is) moet beschermd worden.
- De Lentevuurspin zelf moet wettelijk beschermd worden. De soort is in verschillende Europese landen beschermd, maar Vlaanderen blijft achter op dit vlak. Er is dringend nood aan wettellijke bescherming en bijbehorende beschermingsplannen.
Onze spinnenexpert Koen Van Keer vertelt in de podcast van het INBO over hoe hij de lentevuursprin ontdekte (of was het zijn broer?)