Meest gestelde vlindertelling- en vlindervragen
- Hoe werkt de wekelijkse vlindertelling?
- Mag ik ook korter of langer dan 5 minuten tellen?
- Waarom moet ik ook een telling doorgeven als ik geen vlinders heb gezien?
- Mag ik ook in bermen en natuurgebieden tellen?
- Wat als ik een (nacht)vlinder zie die niet in de lijst voorkomt?
- Ik heb de smaak te pakken, kan ik ook na de Vlindertelling nog vlinders in mijn tuin tellen?
- Mag ik ook rupsen melden?
- Wat is de grootste vlinder in België?
- Wat eet een vlinder?
- Hoe oud wordt een vlinder?
- Waar blijven vlinders in de winter?
- Wat is de meeste zeldzame vlinder in België?
- Hoeveel soorten zijn er in Vlaanderen?
- Hoe maak ik een vlindervriendelijke tuin?
- Ik heb geen vlinders in mijn tuin, hoe komt dit?
- Kan ik mijn tuin ook nog voor andere dieren aantrekkelijk maken?
- Of stel je vraag aan een vlinderexpert van Natuurpunt
Hoe werkt de wekelijkse vlindertelling?
Vlinders tellen is niet moeilijk. Kies een plekje in je tuin en noteer gedurende precies 5 minuten alle vlinders die je ziet binnen een straal van 10 meter. Breng de verschillende soorten op naam met een vlinderboek, zoekkaart, beeldherkennigsapp Obsidentify of bekijk de verschillende soorten op deze pagina. Kies een zonnig moment (of bij minstens 17°C), dan vliegen de vlinders het liefst. Zet een streepje voor elke vlinder van elke soort die je ziet, maar let op dat je dezelfde vlinder niet dubbel telt. Geef je resultaten door via de projectpagina van de wekelijkse vlindertelling op Mijn Tuinlab. Hoe dat moet? Dat kan je hier nalezen.
Mag ik ook korter of langer dan 5 minuten tellen?
We vragen om precies 5 minuten te tellen. Kortere tellingen bevatten minder en onvoldoende vergelijkbare informatie. Als je langer wil tellen, vragen we om de gegevens te verzamelen in blokjes van 5 minuten en om per 5 minuten een apart formulier in te vullen op Mijn Tuinlab. Door in alle tuinen gedurende eenzelfde tijd te tellen worden de gegevens beter vergelijkbaar en bruikbaar voor de wetenschap. Bovendien kan je zoveel tellingen op een dag doen als je wil. Hoe meer tellingen, hoe beter?.
Waarom moet ik ook een telling doorgeven als ik geen vlinders heb gezien?
Ook de afwezigheid van vlinders is heel belangrijke informatie voor de wetenschap. Indien je 5 minuten telde en niets kon registreren, is dat dus ook interessant om te weten voor de onderzoekers. In het telformulier laat je de vakjes voor de aantallen dan gewoon leeg: zo registreer dat je geen vlinders gezien hebt.
Mag ik ook in bermen en natuurgebieden tellen?
Wat als ik een (nacht)vlinder zie die niet in de lijst voorkomt?
Ik heb de smaak te pakken, kan ik het hele jaar vlinders in mijn tuin tellen?
Je kan het hele jaar door vlinders melden via www.waarnemingen.be of van oktober tot april meedoen aan de wekelijkse vlindertelling op www.mijntuinlab.be. Voor beide platformen is registratie vereist. Je kan wel op beide platformen aanmelden met dezelfde inloggegevens.
Hoe vaker je vlinders telt, hoe preciezer je eigen vlindercijfer. Zo help je de wetenschap en krijg je zelf een zicht op welke vlinders je tuin bezoeken over een langere periode.
Mag ik ook rupsen melden?
Wat is de grootste vlinder in België?
De koninginnenpage is de grootste inheemse dagvlinder van Vlaanderen. De koningspage is nog iets groter, maar die komt enkel in Wallonië voor.
Wat eet een vlinder?
Volwassen vlinders eten meestal nectar van bloemen. Er zijn ook vlinders die de zoete afscheidingen van bladluizen oplikken of smullen van rottend fruit. De rupsen van vlinders eten van een of enkele plantensoorten. Dat noemen we hun waardplanten.
Hoe oud wordt een vlinder?
De meeste vlinders leven enkele dagen tot enkele weken. Soorten die als volwassen vlinder de winter doorbrengen, leven langer en kunnen maanden leven. De citroenvlinder leeft het langst van alle inheemse dagvlinders en kan bijna een jaar oud worden.
Waar blijven vlinders in de winter?
Vlinders overwinteren afhankelijk van de soort als eitje, rups, pop of volwassen vlinder. Elke soort heeft zijn vaste overwinteringsgewoonte, en plekjes. Eitjes kan je vinden op waardplanten, rupsen en poppen tussen planten of dorre bladeren. Volwassen vlinders verstoppen zich tussen takken en bladeren en kunnen zelfs binnen overwinteren.
Hoeveel soorten zijn er in Vlaanderen?
In Vlaanderen leven nog een vijftigtal soorten dagvlinders. Dat waren er vroeger 67. Bijna een derde van onze inheemse vlinders is dus al uitgestorven. Nachtvlinders zijn er veel meer, meer dan 2000 soorten.
Hoe maak ik een vlindervriendelijke tuin?
Een tuin inrichten met aandacht voor vlinders is niet moeilijk. Hoe natuurlijker, hoe interessanter. Op de website van Natuurpunt vind je tal van tuintips.
Ik heb geen vlinders in mijn tuin, hoe komt dit?
Vlinders vliegen vooral als de temperatuur boven de 18°C is en het niet te hard waait. Ook dan geen vlinders in je tuin? Dan is het tijd om enkele vlindervriendelijke maatregelen te nemen in je tuin. Uit de voorbije tellingen blijkt dat een vlindervriendelijke tuin zelfs in een minder groene omgeving voor meer vlinders van meer verschillende soorten zorgt.
Kan ik mijn tuin ook voor andere dieren aantrekkelijk maken?
Maatregelen voor vlinders zijn vaak ook goed voor andere dieren. Lees hier meer tuintips.
Vraag je gratis vlindergids aan
Maak van je tuin een vlinderparadijs!
Leer onze meest voorkomende vlinders vlot herkennen en ontdek met welke planten je de vlinders echt een plezier doet. Vraag je gratis vlindergids aan en ga aan de slag met onze tips.